Απόψεις

Ούτε ένα «ζαργάνα μου»; Κομμένο το φλερτ στον δρόμο

Το δημόσιο φλερτ τίθεται υπό διωγμό στη Γαλλία, με επιτόπια πρόστιμα. Το μέλλον φαντάζει εφιαλτικό, φανταστείτε να εφαρμοστεί κι εδώ. Τέρμα στα «φρεγάτα μου» και άλλα... ναυταθλητικά που τουλάχιστον σκόρπιζαν χαμόγελα και στις «πειραζόμενες». Εχουμε και την κρίση που μας έκοψε το χιούμορ...
Στάθης Παχίδης

Ίσως έχει παίξει και η κρίση τον ρόλο της, ίσως και οι σεξισμομανείς αλλά το φαινόμενο είχε διαπιστωθεί και νωρίτερα, στα χρόνια της ευδαιμονίας. Πάει καιρός που έχουν ν’ ακουστούν από άνδρα προς γυναίκα σε πολυσύχναστο δρόμο κανένα ωραίο ναυταθλητικό τού στυλ «φρεγάτα μου», «ζαργάνα μου» ή έστω κι εκείνο το παλαιό αλλά επικίνδυνα ομόηχο (που σίγουρα σημαίνει γιακάδες σκληροί ή πρόσθετοι) «κολάρα για πουκάμισα».

Σαν να μην έφθανε η μέσα κι έξω κρίση -διότι με τι κουράγιο να απευθυνθεί κανείς ερωτικά σε άνθρωπο δημόσια στην ουρά της εφορίας παρά μόνο για από κοινού κλάψα («Μίλα μου για τον ΕΝΦΙΑ σου…»)- οι πρωτοπόροι σε θέματα φεμινιστικά Γάλλοι έρχονται να δώσουν το τελικό χτύπημα: Η γαλλίς υφυπουργός Ισότητας Μαρλέν Σαπά ανακοίνωσε την δημιουργία ομάδας εργασίας, που θα εξετάσει τη δυνατότητα επιβολής προστίμων αυτομάτως για σεξουαλική παρενόχληση στο δρόμο.

Το μέλλον φαντάζει εφιαλτικό για το υπαίθριο χιουμοριστικό φλερτ στον πλανήτη, που άθλους μειδιάματος διαχρονικά κατάφερε. Στα μέσα της δεκαετίας του 70 στη θέα καλλονής εκ Γιουγκοσλαβίας, που όμως δε μιλούσε άλλη γλώσσα πέραν της μητρικής της, ανυποχώρητος δανδής βρήκε το μόνο κοινό έδαφος φλερτ τείνοντας ελληνοπρεπώς το μεσαίο δάχτυλο και λέγοντας: «Πανατινάικος — Κρβένα Τζβέζντα (δηλ. Ερυθρός Αστέρας) εεε;;;»

Τέλος λοιπόν και στα λιγοστά πειράγματα, στα βλέμματα αλλά κυρίως στο φλερτ με χιούμορ εντός ορίων στο δρόμο, που συνήθως είχαν σαν αποτέλεσμα ακόμη και το χαμόγελο έως και την ικανοποίηση ή και επιβεβαίωση της «πειραζόμενης». Οι ελάχιστοι ρομαντικοί εναπομείναντες εκτός μέσων κοινωνικής δικτύωσης (…αν είχανε φωνή τα πληκτρολόγια…)  επιμένουν πια κυρίως χάριν παιδιάς, στιγμιαίας ευφροσύνης και χαμόγελου. «Η κόλαση μας είναι οι Γάλλοι» έχει εξάλλου προφητικά επισημάνει από χρόνια ο ποιητής Δημήτρης Καλοκύρης.

Ευρηματικά επιτεύγματα του επιπέδου «Τι ωραία μέση σου κάνει η τσάντα σου!», προσφώνηση προς καλογυμνασμένη «Ρε τούμπανο, παλεύουμε;» ή παράκληση «Πάμε να στρώσουμε μαζί μπεσαμέλ σε κανένα παστίτσιο» υπάρχει πια κίνδυνος να επιφέρουν χρηματικές ποινές, εφόσον συμβούν μπροστά σε γάλλο αστυνομικό κι ας βρίσκονται μακριά απ’ τη γκρίζα ζώνη της παρενόχλησης. Ο νεαρός που πριν λίγες μέρες απευθύνθηκε σε τελείως άγνωστή του λέγοντας της «Τι μαγική βραδιά περάσαμε μαζί αγκαλιά χθες βράδι», για να εισπράξει το λογικό «Τι λέτε κύριε;», δεν θα ‘χει ακίνδυνα την ευκαιρία να αποκριθεί ποτέ το ευφυές «Πάω πολύ γρήγορα, εεε;».

Το δημόσιο φλερτ, εφόσον τελικά τεθεί υπό διωγμό θα επιφέρει «μια τιμωρία ακόμη που δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί», όπως ήδη φοβούνται οι ενώσεις αστυνομικών αλλά και φεμινιστικές οργανώσεις της Γαλλίας.

Το θέμα βέβαια που πάντα παραμένει είναι πως δεν υπάρχουν ανάλογες οργανώσεις ανδρών, για να στηρίξουν εκείνο το ακλόνητο αρχαίο αξίωμα που λέει πως το χιούμορ ήταν, είναι και θα είναι το ντεκολτέ του άνδρα.