Protagon A περίοδος

Bραβεία Status: πώς ο Βέγγος και ο Θεοδωράκης σου φτιάχνουν τη βραδιά


Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος

Photo: Μαρία Μαράκη

Οι τελετές στην Ελλάδα πάντα μου φαίνονται αβάσταχτες πριν ξεκινήσω από το σπίτι. Όπως όμως και με τα ραντεβού στα τυφλά, όλο κι ένα ξάφνιασμα μένει στη μνήμη, μια μικρή χειρονομία, ένας αυθεντικός λόγος, και κυρίως ένα ή και περισσότερα πρόσωπα που εκτοπίζουν τη μιζέρια και τον ελληνικό φτωχομπινεδισμό με το μέγεθος και την απλότητα τους, ανατρέποντας ευνοϊκά μια βραδιά που ξεκινάει με ελαφρύ κυνισμό και διάθεση για πλάκα.

Στα βραβεία του περιοδικού Status, ο Θανάσης Βέγγος έδωσε το παρών παραλαμβάνοντας με τη γνωστή του, αφοπλιστική ευσυγκινησία το έπαθλο για το επίτευγμα ζωής. Παλιότερα, ο Βέγγος δεν εμφανιζόταν πουθενά, ακόμη κι αν αγαπημένοι του άνθρωποι τον εκλιπαρούσαν. Ήταν πικραμένος γιατί στα χρόνια που έκανε ο ίδιος παραγωγή στις σατιρικές του κωμωδίες δεν αισθάνθηκε τη σωστή στήριξη και χρέωσε στους δημοσιογράφους και το σύστημα την παρολίγο οικονομική του καταστροφή. Στις 2 Φεβρουαρίου, αγκάλιασε τους δυο παλιούς του συνεργάτες, τον Κατσουρίδη και τον Βούλγαρη, άντεξε το χειροκρότημα και τις επευφημίες, και στο τέλος έκανε μια ντροπαλή, ανεπαίσθητη κίνηση, προσπαθώντας να πει πως αν κάποιος ζητήσει τη συνδρομή του για κάτι, ευχαρίστως θα δάνειζε την εμπειρία του. Ένα μικρό στρίψιμο του χεριού αρκούσε, σα να έδειχνε το «λιγάκι», το τόσο πολύ, το στερνό και πολύτιμο της γνώσης του.

Και ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν εκεί, όχι για να παραλάβει, αλλά για να δώσει ένα βραβείο, στο συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου, κίνηση μεγαλοσύνης του δάσκαλου προς το μαθητή- μια αναγνώριση που σπανίζει στη χώρα μας, όπου ελάχιστοι πάνε κάπου με την πιθανότητα να χάσουν σε ανταγωνισμό, και ακόμη χειρότερα, να αποδώσουν τιμή σε νεότερο.

Το κέφι μου έφτιαξε ο Τζίμης Πανούσης, ο οποίος με ένα χειμαρρώδη μονόλογο, τσάκισε τον Κωστάκη και τον Γιωργάκη. Η ιερατική, ζαβολιάρικη φάτσα του θύμισε σε όλους πως η ελληνική τηλεόραση δεν τολμάει να χωρέσει έναν μάγιστρο της σάτιρας, που δεν έχει χάσει ίντσα από την άτακτη αντάρα του. Ένα πεντάλεπτο την εβδομάδα αρκεί.

Όλα αυτά στα βραβεία του περιοδικού Status, όπου με κάποιο μεταφυσικό τρόπο, συνταιριάζονται αρμονικά ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Σάκης Ρουβάς, η ομάδα Διάσωσης, επιστήμονες της διασποράς, ο Μπέζος και ο Νίβο, και δεν φαίνονται παράτεροι, όπως στα Grammys οι κάντρι, οι λάτιν, οι κλασσικοί και οι ροκ χαίρονται να συναντιούνται και να ερμηνεύουν, ακριβώς γιατί δεν έχουν τίποτε να χωρίσουν