Απόψεις

Εικόνα από την Κωνσταντινούπολη 565 χρόνια μετά την Αλωση

Η Τουρκία γιόρτασε με φανφάρες, αλλά το καράβι ARCADIA HELLAS πλέοντας στον Βόσπορο υπενθύμιζε στους θριαμβολογούντες ότι σε τούτες τις θάλασσες, από πολλές χιλιάδες χρόνια, μόνο αυτοί που τις άνοιξαν τις κατέχουν κιόλας...
Γιάννης Παλλήκαρης

Την Τρίτη 29 Μαΐου η Τουρκία γιόρτασε τα 565 χρόνια από την άλωση της Πόλης, με σκηνικό μια βορειοκορεατικής έμπνευσης φανφάρα, υποδηλώνοντας περίτρανα την αγωνία της μήπως η Πόλη τής φύγει κάποτε, γιατί δεν της ανήκε ποτέ.

Το ARCADIA HELLAS φαινόταν να υπερίπτατο στην οροφή του παλατιού (όπως δείχνει η φωτογραφία κάτω) διασχίζοντας τον Βόσπορο. Το έντονο κόκκινο χρώμα του έμοιαζε σαν μια πινελιά από ελληνικό αίμα που έρεε πάνω στον Βόσπορο. Η «Ελλάς», απλωμένη αδιάκριτα σε όλο το μήκος του σκαριού, κυριαρχούσε σε όλες τις υπόλοιπες αποχρώσεις και φιγούρες στο περιβάλλον και κατέκλυζε διατρέχοντας όλη την Πόλη.

Το παλάτι του σουλτάνου στέναζε με το βάρος «των Αρκάδων» καθισμένο πάνω στη στέγη του. Ηταν άραγε η εκδίκηση ή η υπενθύμιση στους θριαμβολογούντες Τούρκους ότι σε τούτες τις θάλασσες, από πολλές χιλιάδες χρόνια, μόνο αυτοί που τις άνοιξαν τις κατέχουν κιόλας;…

Αυτά τα ελληνικά καράβια των ανοικτών οριζόντων, που δεν γνωρίζουν σύνορα και παρεμβάλλονται σε όλα τα τοπία της οικουμένης, είναι η πραγματική πατρίδα του οικουμενικού Ελληνισμού μας.

Κωνσταντινούπολη, 29 Μαΐου 2018

* Ο Γιάννης Παλλήκαρης είναι καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης