Τον πρωτοείδα στον «Κόκκινο βράχο» του Γρηγορίου Ξενόπουλου, σε σκηνοθεσία Ρούλας Πατεράκη (2011-12, Εθνικό Θέατρο) και θυμάμαι, τότε, είχα γράψει, «αυτός ο νέος ηθοποιός έχει τον Διόνυσο μέσα του». Στη συνέχεια, ο εξαιρετικά απαιτητικός θεατράνθρωπος και διορατικός ανιχνευτής ταλέντων Λευτέρης Βογιατζής τού είχε εμπιστευτεί, παρά το νεαρόν της ηλικίας του, τον αρχετυπικό ρόλο του Οιδίποδα Τυράννου. Η παράσταση δεν ανέβηκε ποτέ λόγω του θανάτου του σκηνοθέτη. Φέτος, θα δούμε τον Αργύρη Πανταζάρα στο «Σλάντεκ» στο θέατρο Πόρτα και στο «ΑΩ» στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων –Λευτέρης Βογιατζής. Στο μεταξύ, γνωρίστε τη συγκροτημένη σκέψη ενός πραγματικά ενδιαφέροντα νέου καλλιτέχνη.
Το έργο «Σλάντεκ» εγκαινιάζει έναν κύκλο παραστάσεων στο θέατρο Πόρτα με υπότιτλο «Κακά αγόρια σε έργα με περίεργα ονόματα». Θα χαρακτήριζες τον εαυτό σου «κακό αγόρι»;
Πραγματικά δεν έχω ιδέα ποιος έβγαλε αυτόν τον τίτλο ως θεματική της παράστασής μας. Καλός ή κακός σε σχέση με τι; Οταν κάποιος θέτει τον πήχη πιο ψηλά, μας φαίνεται κακός, ενώ όταν κάποιος υπακούει και δεν ενοχλεί, τον θεωρούμε καλό. Αυτό είναι η αρχή του ρατσισμού και της κοινωνικής προκατάληψης. Το να είσαι "κακός" εκεί που πρέπει σου επιτρέπει να είσαι "καλός" εκεί που αξίζει.
Το «Σλάντεκ», γραμμένο το 1929, έχει ως πολιτικό και κοινωνικό φόντο την άνοδο του ναζιστικού κόμματος στη Γερμανία. Στις Ευρωεκλογές του 2014, ένας στους δέκα Ελληνες (9,4% του εκλογικού σώματος) ψήφισε το φιλοναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή ή αλλιώς μία εγκληματική οργάνωση, όπως έχει χαρακτηριστεί από τον Άρειο Πάγο. Πώς «διαβάζεις» εσύ το εν λόγω εκλογικό αποτέλεσμα;
Η ιστορία έχει δείξει ότι σε περιόδους κρίσης που η κοινωνία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και οι δομές καταρρέουν (υγεία, παιδεία, πολιτισμός), δεν αποκλείεται η πυροδότηση και εξάπλωση κάποιας πανδημίας. Όπως ο ιός της πανούκλας ευδοκιμεί καλύτερα σε ασθενή περιβάλλοντα με αδύναμο σύστημα υγείας, έτσι και μια ιδεολογική πανούκλα βρίσκει έδαφος και εξαπλώνεται σε περιβάλλοντα όπου επικρατεί πολιτικό χάος. Τέτοιου είδους "ιοί" είναι αδύναμοι από καταβολής τους και είναι στο χέρι της εκάστοτε κοινωνίας να τους καταστρέψει ή να τους θρέψει. Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν, η απαισιοδοξία είναι εύλογη.
Πέντε χρόνια οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και μοιάζει σαν να έχουν βαλτώσει τα πάντα. Είναι έτσι όντως ή υπάρχουν δυνάμεις που μπορούν να λειτουργήσουν ως φορείς ελπίδας;
Δεν θεωρώ ότι βαλτώσαμε λόγω κρίσης. Η κατάσταση αυτή προϋπήρχε και η κρίση ήρθε να αποβάλει το περιτύλιγμα που την κάλυπτε. Αντιθέτως, θα έλεγα ότι πλέον υπάρχει αρκετά έντονη κινητικότητα. Η ενίσχυση του φασισμού-Ακροδεξιάς, η οικονομική ανελευθερία σε ατομικό επίπεδο, η απουσία δικαιοσύνης σε ανώτερο επίπεδο, η καλλιέργεια συλλογικών ενοχών για την κατάσταση που βρίσκεται η κοινωνία, η απουσία πραγματικής διανόησης καθώς και η επικράτηση προσωπικοτήτων οι οποίες δρουν συναινετικά με την τρέχουσα κατάσταση, είναι μόνο μερικά δείγματα αρνητικής δραστηριοποίησης. Θεωρώ ότι μόνη δύναμη απέναντι σε ένα τέτοιο αρνητικό κύμα είναι η συνειδητοποίηση, η συλλογικότητα και η διεκδίκηση σε ομαδικό επίπεδο.
Πως αντιδράς στο ότι οι προηγούμενες από σένα γενιές σου έχουν φορτώσει ένα πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό τέλμα, που μπορεί να σε εμποδίζει να απλώσεις τα φτερά σου; Ποια η ευθύνη της δικής σου γενιάς;
Μπορεί να ακούγεται τετριμμένο αλλά ό,τι έγινε, έγινε. Δεν μπορούμε πλέον να αναλωνόμαστε στο ποιος φταίει και να ψάχνουμε απεγνωσμένα να μετατοπίζουμε την ευθύνη. Δεν έχουμε πια αυτή τη χρονική πολυτέλεια. Είναι μάταιο να οργίζομαι για λάθη αλλονών ενώ μπορώ να διοχετεύσω αυτή την ενέργεια σε κάτι πιο δημιουργικό.
Ευθύνη δική μου είναι να σκοτώσω την ελπίδα. Την ελπίδα που φέρνει ύπνο. Δεν περιμένω ένα καλύτερο αύριο. Παλεύω για ένα ομορφότερο σήμερα. Μένω στο εδώ και το τώρα. Μόνο αυτό με κινητοποιεί.
Ο συγγραφέας του «Σλάντεκ» Έντεν φον Χόρβατ σκοτώθηκε από το κλαδί ενός δέντρου, όπου είχε αναζητήσει καταφύγιο από μια καταιγίδα. Εσύ έχεις σκεφτεί ποτέ πώς θα ήθελες να πεθάνεις;
Να πεθάνω από τα γέλια.
«Σλάντεκ»: ΠΟΡΤΑ (Λεωφ. Μεσογείων 59, Αμπελόκηποι, τηλ.: 210-7711333, www.porta-theatre.gr). Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς. Παίζουν: Αντώνης Αντωνόπουλος, Μαρία Κεχαγιόγλου, Γιάννης Κλίνης, Άρης Μπαλής, Μιχάλης Οικονόμου, Αργύρης Πανταζάρας, Αινείας Τσαμάτης. Παραστάσεις: Τετάρτη 20:00, Πέμπτη-Σάββατο 21:15, Κυριακή 19:00. Τιμές εισιτηρίων: €10 – €15.
«ΑΩ»: ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ–ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ (Κυκλάδων 11, Κυψέλη, 210-8217877). Παραστάσεις: Δεκέμβριος 2014. Σύλληψη- Σκηνοθεσία- Ερμηνεία: Αργύρης Πανταζάρας.