Απόψεις

Barbie NASA και Σαλονικιά, γιατί το θέλει η εποχή

Εκτός από εμφάνιση η κούκλα άρχισε να αλλάζει και… στόχους ζωής. Έγινε μια εργαζόμενη γυναίκα που προτιμά τα μοντέρνα επαγγέλματα, για να σταδιοδρομήσει ακόμα και ως Barbie - μηχανικός ρομποτικής. Η Barbie - Ελένη Αντωνιάδου είναι μία ακόμα στιγμή σε μια πορεία διαρκών μεταμορφώσεων
Κοσμάς Βίδος

«Μπορείς να γίνεις ό,τι ονειρεύεσαι», λέει η ελληνίδα ερευνήτρια της NASA Ελένη Αντωνιάδου. Η οποία προσφάτως έγινε… Barbie. Οι σπουδές και η αλματώδης εξέλιξη της επιστήμονος από τη Θεσσαλονίκη επιβεβαιώνουν πως στην πραγματικότητα τα όνειρά της ήταν πολύ πιο φιλόδοξα, έφταναν μέχρι ψηλά τα αστέρια.

Ο στόχος δεν ήταν σε καμία περίπτωση η «μετατροπή» της σε κούκλα, και η τοποθέτησή της στο ράφι ενός παιδικού δωματίου δίπλα στην Barbie νύφη, την Barbie μοντέλο, την Barbie πριγκίπισσα. Έγινε και αυτό, ως έξτρα τιμή. Όμως, υπάρχει παιδί που ανάμεσα σε μια Barbie Rainbow Sparkle Hair Doll με τα εντυπωσιακά μαλλιά, σε μία Barbie Midnight Glamour με τη χολιγουντιανών προδιαγραφών τουαλέτα και σε μια Barbie Ελένη Αντωνιάδου ντυμένη με τη λευκή ρόμπα που φοράνε οι επιστήμονες στα εργαστήρια, θα διάλεγε την επιστήμονα; Ομολογώ πως κι εγώ ως θείος που θα ήθελε να εντυπωσιάσει με το δώρο του την ανιψιά του, δύσκολα θα την αγόραζα, και ας εύχομαι η ανιψιά να έχει τα προσόντα και την καριέρα της Αντωνιάδου.

Στην πραγματικότητα οι Barbie νέας γενιάς, που είναι πτυχιούχες, ενίοτε πιο στρουμπουλές από τις προηγούμενες εκδοχές τους και πιο απλά ντυμένες, που δεν ενδιαφέρονται τόσο για το στεφάνι τους, τον Κεν, όσο για την καριέρα τους, και που ξαφνικά μας προκύπτουν και επιστήμονες της NASA, περισσότερο απευθύνονται, κλείνοντας πονηρά το μάτι, στους μεγάλους που και αν δεν τις αγοράσουν για τα παιδιά θα σκεφτούν «ιδού μια κούκλα που περνάει τα σωστά πρότυπα», παρά στα παιδιά που θα παίξουν μαζί τους.

Χιλιοκατηγορημένη για τα σεξιστικά στερεότυπα που εδώ και δεκαετίες βάζει στα παιδικά δωμάτια, η κούκλα με το κοριτσίστικο πρόσωπο και το σώμα της Playmate, που το όνομά της χρησιμοποιείται και στη δική μας γλώσσα για να περιγράψουμε τη χαζή γυναίκα, τον καιρό της πολιτικής ορθότητας έπρεπε να κάνει τη δική της επανάσταση. Για να συνεχίσει να υπάρχει «έπρεπε να ταιριάξει με τη νέα εποχή» όπως παραδέχτηκε και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας παιχνιδιών Mattel.

Έτσι, μεταξύ άλλων πάχυνε, με τις νέες εκδοχές της να κυκλοφορούν σε ποικίλους σωματότυπους με διαφορετικά είδη μαλλιών και χρώματα ματιών. Αν και ήδη από το 1967 κυκλοφορούσε και σε σοκολατένιο χρώμα, έγινε και Ασιάτισσα, έγινε και Αφρικάνα, φόρεσε και χιτζάμπ, προς τιμή της ξιφομάχου Ibtihaj Muhammad. «Είμαι περήφανη που τα κορίτσια σε όλο τον κόσμο θα μπορούν να παίζουν με μια Barbie που έχει επιλέξει να φορά χιτζάμπ! Ήταν ένα παιδικό μου όνειρο που έγινε πραγματικότητα», έγραψε η αθλήτρια στον λογαριασμό της στο Twitter.

Εκτός όμως από εμφάνιση η κούκλα άρχισε να αλλάζει και… στόχους ζωής. Έγινε μια εργαζόμενη γυναίκα που προτιμά τα μοντέρνα επαγγέλματα, για να σταδιοδρομήσει ακόμα και ως Barbie – μηχανικός ρομποτικής. Η Barbie Ελένη Αντωνιάδου είναι μία ακόμα στιγμή σε μια πορεία διαρκών μεταμορφώσεων. Και αν η Mattel δηλώνει πως με τέτοιες κούκλες τιμάει τα ιστορικά και σύγχρονα γυναικεία πρότυπα (έχοντας διοχετεύσει στην αγορά ακόμα και Barbie Φρίντα Κάλο) στην πραγματικότητα, προσαρμόζοντας το προϊόν της στις ανάγκες, στις ιδεολογίες, στις θεωρίες κάθε εποχής, συνεχίζει μια εμπορική πολιτική που επιτρέπει στην Barbie να υπάρχει ακόμα, από το 1959 που πρωτοκυκλοφόρησε. Και να γιορτάζει στις 9 Μαρτίου 60 χρόνια ζωής!

Τι προβλέπεται για το μέλλον; Σίγουρα θα παραμένει αγέραστη, μπορεί όμως να ζήσει δραματικές εξελίξεις στην προσωπική ζωή της. Τους τελευταίους μήνες έχει αρχίσει να ακούγεται πως ο Κεν θα εγκαταλείψει την Barbie για την αγάπη κάποιου άλλου Κεν. Δεν θα με εξέπληττε, όχι επειδή είχε δείξει δείγματα της μεταστροφής του, αλλά επειδή το θέλει η εποχή. Εξάλλου, πρώτη η Barbie του έκανε την κουτσουκέλα, όταν φωτογραφήθηκε υπαινικτικά στον λογαριασμό της στο Instagram μαζί με άλλη Barbie στέλνοντας το μήνυμα της ισότητας ομόφυλων και ετερόφυλων ζευγαριών. Γιατί το θέλει η εποχή, είπαμε.