| CreativeProtagon
Απόψεις

Aυτό που είναι η Ακροδεξιά

Δεν είναι μόνο η Λεπέν που μασκάρεψε τον λόγο της. Είναι και εκείνο το κομμάτι της κοινωνίας που μετακινείται προς τα άκρα χωρίς να το συνειδητοποιεί. Εμείς πιστεύουμε ακόμα ότι η ακροδεξιά είναι αυταρχισμός, γκλομπς και λογοκρισία. Και δεν έχουμε καταλάβει ότι πλέον ακροδεξιά είναι μία νέα αισθητική άποψη
Κώστας Γιαννακίδης

Ο ακροδεξιός λαϊκισμός υπερέχει του αριστερού για έναν απλό λόγο. Ο αριστερός λαϊκισμός σου περιγράφει έναν καλύτερο κόσμο. Ο ακροδεξιός σου επιτρέπει να καταστρέψεις αυτόν στον οποίο ζεις και μισείς.

Στο 41%, που συγκέντρωσε η ακροδεξιά Λεπέν, δεν ανήκουν μόνο σκληροί ομοϊδεάτες της, φίλοι του Πούτιν και αγόρια που τις νύχτες αποκαλύπτουν τη σβάστικα στα μπράτσα τους. Ανήκουν πρωτίστως θυμωμένοι άνθρωποι που μπορεί και να μην έχουν ιδέα για τον πολιτικό προσανατολισμό της Λεπέν. Απλώς συμφωνούν με αυτά που λέει. Αλλωστε κάθε γενιά, ενδεχομένως και κάθε άνθρωπος, προσλαμβάνει με διαφορετικό τρόπο την έννοια της Aκροδεξιάς. Οι πιο παλιοί ανατριχιάζουν, για ευνόητους λόγους. Οι νεότεροι μπορεί και να θυμώνουν επειδή δεν έχουν αρκετά data στο κινητό. Εχουν μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον που δεν τους επιτρέπει ούτε καν να διανοηθούν τι συνεπάγεται μία ακροδεξιά διακυβέρνηση.

Το πλειοψηφικό κομμάτι της κοινωνίας απορρίπτει την ακροδεξιό λαϊκισμό, αλλά υπάρχει και ένα άλλο που διαπιστώνει ότι η Λεπέν μιλάει με τη δική του γλώσσα. Και κάπως έτσι βλέπεις βορειοαφρικανούς εργάτες στη Μασσαλία να ψηφίζουν Λεπέν. Μαζί της συνεννοούνται καλύτερα.

Ναι, φυσικά το ποσοστό της Λεπέν είναι εφιαλτικό. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το 41% του εκλογικού σώματος τοποθετείται ιδεολογικά στην Aκροδεξιά. Το ποσοστό αυτό δηλώνει θυμό, υπενθυμίζει στους Ευρωπαίους ότι κάτι δεν πάει καλά με την παιδεία και επιβεβαιώνει ότι στο επικοινωνιακό περιβάλλον των καιρών μας ο λαϊκίστικος ακροδεξιός λόγος έχει τεράστια διεισδυτικότητα.

Αν εξετάσεις τον λόγο της Λεπέν θα βρεις πολλά κοινά με τον Τραμπ, αλλά και συστατικά από εκείνα που οδήγησαν τους Βρετανούς στο Brexit. Οταν είσαι ακροδεξιός δεν χρειάζεται καν να μιλάς σαν ακροδεξιός. Οταν λαϊκίζεις, τα χρώματα ξεθωριάζουν, τονίζονται μόνο το άσπρο και το μαύρο. Δείτε το πρόγραμμα της Λεπέν: σύνταξη στα 60, μείωση του ΦΠΑ, περικοπή της γαλλικής συμμετοχής στην ΕΕ, περιορισμός της μετανάστευσης. Αν βγει η αναφορά στη μετανάστευση, τα υπόλοιπα περνάνε χωρίς να ενοχλήσουν ιδιαίτερα το ευρύ ακροατήριο. Ακόμα και ένας αριστερός θα πρότεινε η συμμετοχή προς την Ευρώπη να διατεθεί για κοινωνικές δαπάνες. Αυτό που προσπαθώ να πω είναι ότι η επικοινωνιακή στρατηγική της Λεπέν ήταν αποτελεσματική: την ψήφισαν άνθρωποι που σήμερα πιστεύουν ότι δεν είναι πλέον ακροδεξιά.

Δεν είναι μόνο η Λεπέν που μασκάρεψε τον λόγο της. Είναι και εκείνο το κομμάτι της κοινωνίας που μετακινείται προς τα άκρα χωρίς να το συνειδητοποιεί. Εμείς πιστεύουμε ακόμα ότι η ακροδεξιά είναι αυταρχισμός, γκλομπς και λογοκρισία. Και δεν έχουμε καταλάβει ότι πλέον ακροδεξιά είναι και μία νέα αισθητική άποψη που επικοινωνεί με δυνατά τη μουσική, αγριεμένες φάτσες στο Tik Tok, χυδαίους στίχους και απόλυτες, απλοϊκές απόψεις. Ακροδεξιά είναι η κούραση από το βουητό, το «σκάστε» και το «ΗΡΕΜΑ ΜΙΛΑΩ». Η Λεπέν το ξέρει. Εμείς όχι ακόμα.