Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο κ. Κασσελάκης (αριστερά) φαίνεται να έχει το πάνω χέρι έναντι του κ. Ανδρουλάκη. Εμφανίζεται ως κάτι νέο, ενώ οι επιθέσεις που δέχεται φαίνεται μέχρι τώρα να λειτουργούν υπέρ του | CreativeProtagon
Απόψεις

Κασσελάκης – Ανδρουλάκης: Ποιος θα κερδίσει τη δεύτερη θέση;

Γιατί έχει ενδιαφέρον η δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές; Γιατί θα επηρεάσει καθοριστικά τις μετεκλογικές εξελίξεις και την αναγκαία εξισορρόπηση στο πολιτικό σύστημα. Θα διαφανεί κατά πόσο είναι εφικτή η συγκρότηση ενός αντιπολιτευτικού πόλου και τι ελπίδες εναλλακτικής διακυβέρνησης θα υπάρξουν
Μιχάλης Μιχαήλ

Απομένουν 45 ημέρες μέχρι τις ευρωεκλογές και μολονότι αυτές αφορούν τους εκπροσώπους μας για το νέο Ευρωκοινοβούλιο και τα στρατηγικά διλήμματα της ΕΕ, αυτά δεν συζητούνται καθόλου μέχρι τώρα. Η προεκλογική αντιπαράθεση επικεντρώνεται για την κυβέρνηση και τη ΝΔ στο να μην έχει μεγάλη πτώση, ώστε να επιβεβαιώσει ότι παραμένει η κυρίαρχη πολιτική δύναμη, για τη δε αντιπολίτευση η αντιπαλότητα αφορά το ποιο θα είναι δεύτερο κόμμα.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα διατηρήσει πολιτικά τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης επειδή κοινοβουλευτικά θα παραμείνει δεύτερο κόμμα στη Βουλή, ή αν το ΠΑΣΟΚ θα επιτύχει τον στόχο του να τον ξεπεράσει, καταγράφοντας την αλλαγή των συσχετισμών ανάμεσά τους έναν χρόνο μετά τις εθνικές εκλογές. Αν, δηλαδή, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα νικήσει τον Στέφανο Κασσελάκη. Ή, αλλιώς, αν η επικοινωνία θα επικρατήσει της πολιτικής.

Γιατί όμως έχει ενδιαφέρον η δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές; Γιατί θα επηρεάσει καθοριστικά τις μετεκλογικές εξελίξεις και την αναγκαία εξισορρόπηση στο πολιτικό σύστημα. Θα διαφανεί κατά πόσο είναι εφικτή η συγκρότηση ενός αντιπολιτευτικού πόλου και τι ελπίδες εναλλακτικής διακυβέρνησης θα υπάρξουν. Αυτό είναι το πολιτικό περιεχόμενο του διαγκωνισμού ανάμεσα στους κ. Κασσελάκη και Ανδρουλάκη. Με ποιους όρους και με ποια διαδικασία θα αποκτήσει κύρος και προοπτική για την πορεία της χώρας η ανασυγκρότηση της αντιπολίτευσης.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελάκη η διατήρηση της δεύτερης θέσης σημαίνει ότι το αντίπαλο δέος στη ΝΔ και τον Κ. Μητσοτάκη θα γίνει με ενσωμάτωση των υπολοίπων δυνάμεων στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ξεκάθαρο ότι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ βασίζει τον προεκλογικό αγώνα του στην επικοινωνιακή εικόνα του για να το πετύχει. Χωρίς όμως να διατυπώνει πολιτικό λόγο ουσίας, αλλά αντιθέτως, με κοινοτοπία και εντυπωσιασμό άνευ περιεχομένου, απευθύνεται σε ένα νέο κοινό, ετερόκλητο, που λίγη σχέση έχει με την αριστερή παράδοση του ΣΥΡΙΖΑ και την πολιτική. Το κοινό των απολίτικων, ας επιτραπεί ο νεολογισμός, των πρωινάδικων και των talk shows εντυπωσιασμού, που ενθουσιάζεται με TikTok αναρτήσεις και ατάκες για τους χρήστες του πληκτρολογίου.

Αντιθέτως, ο Νίκος Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ, ανεξάρτητα από το αν συμφωνεί κανείς η όχι, δεν μπορεί να μην παραδεχτεί ότι διατυπώνει θεσμικό πολιτικό λόγο, με ουσιαστικές προτάσεις και πρωτοβουλίες, προσπαθώντας να επιβάλει στην προεκλογική συζήτηση μια ατζέντα για το αύριο της Ελλάδας στο αύριο της Ευρώπης. Η φράση του στον ΣΚΑΪ είναι σαφής. «Με πυρήνα τη δημοκρατική παράταξη και άλλες δυνάμεις από το προοδευτικό Κέντρο που πήγαν στη ΝΔ, καθώς και από την προοδευτική Αριστερά –γιατί υπάρχουν και στον ΣΥΡΙΖΑ και στη Νέα Αριστερά σοβαροί άνθρωποι, φιλοευρωπαϊστές–, μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και τις αγωνίες μας για να υπάρξει ισχυρή αντιπολίτευση στη ΝΔ» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τις δημοσκοπήσεις μέχρι τώρα, ο κ. Κασσελάκης φαίνεται να έχει το πάνω χέρι. Εμφανίζεται ως κάτι νέο, ενώ οι επιθέσεις που δέχεται φαίνεται μέχρι τώρα να λειτουργούν υπέρ του.

Από την άλλη, η προσπάθεια του κ. Ανδρουλάκη να ξεσηκώσει τον δημοκρατικό κόσμο της προοδευτικής παράταξης έχει ως προϋπόθεση την ανάδειξη ενός συνεκτικού πολιτικού προγραμματικού σχεδίου, μέρος του οποίου προβάλλει. Ακόμα, όμως, όσα κάνει φαίνεται να μην αποδίδουν βραχυπρόθεσμα ώστε να ευελπιστεί ότι θα λειτουργήσουν στην πορεία προς την κάλπη. Η επιστροφή της πολιτικής είναι για το ΠΑΣΟΚ μονόδρομος. Οπως και η συστράτευση όλων όσοι αδρανούν, για ποικίλους λόγους.