| CreativeProtagon
Απόψεις

Αν η ΕΕ αγόραζε τις πατέντες των εμβολίων…

...εμβόλιο θα είχαμε μετά το 2023. Υπάρχει κάποιος σοβαρός άνθρωπος που να πιστεύει ότι – με την δομή που έχει- θα είχε επιταχύνει την διαδικασία των κλινικών δοκιμών και έγκρισης και ότι θα παρήγε περισσότερα εμβόλια και πιο γρήγορα; Εδώ, όχι μόνο άργησε να κάνει συμφωνίες με τις εταιρίες για τα εμβόλια, αλλά τα θαλάσσωσε σε μια απλή σύμβαση προμήθειας εμβολίων
Γεώργιος Βογιατζής

Εχει ξεσπάσει διαμάχη μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα με τον ΣΥΡΙΖΑ,  μετά την πρόταση του κ. Μόσιαλου για την αγορά των πατεντών των εμβολίων από την ΕΕ.  Επιπλέον, στο προσκήνιο ήρθε και η πρόταση του Προέδρου Μπάιντεν για την πρόσκαιρη απελευθέρωση των πατεντών των εμβολίων, ώστε να εφοδιασθούν πιο γρήγορα με εμβόλια οι πτωχές χώρες. Οι δύο προτάσεις είναι τελείως διαφορετικές.

Όσον αφορά την αγορά των πατεντών των εμβολίων από την ΕΕ: η πρόταση υιοθετήθηκε τον Απρίλιο του 2020 από τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος όμως πολύ γρήγορα αντιλήφθηκε το μη ρεαλιστικό της και την εγκατέλειψε. Αντίθετα, ο κ.Τσίπρας την επανάφερε στο προσκήνιο τον Ιανουάριο του 2021 και συνεχίζει να την υποστηρίζει, όπως και ο κ. Μόσιαλος.

Επιπλέον:

Η πρόταση του κ. Μόσιαλου στόχευε κυρίως (σωστά) στην γρήγορη παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων εμβολίων. Τον καιρό που διατυπώθηκε αγνοούσε τις δυσκολίες της παραγωγικής διαδικασίας.  Ελάχιστοι άνθρωποι – μόνο των αντίστοιχων εταιριών- γνώριζαν τις δυσκολίες. Σήμερα, λιγότερα από 10 εργοστάσια στον κόσμο μπορούν να ολοκληρώσουν το 4ο στάδιο της παραγωγής (από τα 6) των mRNA εμβολίων: την περιέλιξη του μορίου του mRNA με το ειδικό ‘νανο’-λιπιδίο. Η τεχνολογία αυτή δεν υπήρχε, δεν υπήρχαν τα ειδικά  ‘μηχανήματα΄ στην αγορά που μπορούσαν να το παράγουν σε βιομηχανική κλίμακα.

Η δυσκολία στην παραγωγή διαπιστώνεται και από την συμφωνία (Δεκ. 2020) μεταξύ της Pfizer και της Sanofi (της μεγαλύτερης εταιρίας παραγωγής εμβολίων στον κόσμο): δεν γνωρίζουμε ποιες φάσεις θα ολοκληρώνει το εργοστάσιο της Sanofi, σίγουρα όμως τις φάσεις 5 και 6, τις πιο εύκολες, δηλαδή  την παραγωγή του διαλύτη και την ‘εμφιάλωση’ του εμβολίου. Το εργοστάσιο θα είναι έτοιμο να παράγει σε 8 μήνες, τον Αύγουστο του 2021! (Το ίδιο συμβαίνει και με την συμφωνία της Moderna με την Novartis)

Παρόλες τις δυσκολίες, η παραγωγή εμβολίων μετά από τις προσπάθειες όλων των εταιριών και των συνεργατών τους, και βέβαια με σημαντική κρατική ενίσχυση, είναι σε θέση να καλύψει επαρκώς την ζήτηση, και μέχρι το 2022 να εμβολιασθεί σχεδόν όλος ο πλανήτης. Απαιτούνται όμως διαφορετικές πολιτικές αποφάσεις.

Η πρόταση του προέδρου Μπάιντεν – αλλά και όσων ηγετών την υποστήριξαν-  δημιούργησε μεν ένα κύμα αισιοδοξίας στην κοινή γνώμη και σε διεθνείς οργανισμούς, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα.

Η πρόταση:

Αν οι πολιτικοί ηγέτες (μαζί και ο Μπάιντεν) ήθελαν πραγματικά να βοηθήσουν τον υπόλοιπο κόσμο, θα προχωρούσαν στις ακόλουθες ουσιαστικές ενέργειες:

Το ενθαρρυντικό γεγονός είναι ότι  σημαντικές ποσότητες των εμβολίων ήδη υπάρχουν, και θα παραχθούν πολύ περισσότερες στο άμεσο μέλλον. Το δύσκολο είναι να διατεθούν στις πτωχές χώρες, όπου δεν υπάρχουν και οι αναγκαίες υποδομές. Η παγκόσμια παραγωγή εμβολίων το 2021 μόνο από δύο εταιρίες (Pfizer, 3 δισ. δόσεις και Moderna 1 δισ. δόσεις) θα ξεπεράσει τις 4 δισ. δόσεις. Το δε 2022 θα ξεπεράσει τα 7 δισ. δόσεις (4+3 δισ. δόσεων αντίστοιχα). Ο παγκόσμιος πληθυσμός ανέρχεται σε 7,8 δισ., εκ των οποίων μόνο τα 4,5 δισ. θα κάνουν το εμβόλιο, (δίχως τα παιδιά και τους αρνητές- αισιόδοξοι υπολογισμοί). Ένα μεγάλο ποσοστό θα μπορούσαν να εμβολιασθούν το 2021 και όλοι να ολοκλήρωναν το 2022. Ήδη σήμερα έχουν (παγκόσμια) χορηγηθεί 1,45 δισ. δόσεις εμβολίων, με μεγάλη όμως άνιση κατανομή. Υπόψιν, ότι η Κίνα (16 Μαΐου, πληθυσμός 1,4 δισ.) έχει χορηγήσει στους πολίτες της ήδη 392,39 εκατ. δόσεις εμβολίων. Η J&J θα παραχωρήσει 220 εκατ. δόσεις μετά το τρίτο τρίμηνο του 2021 και άλλες 180 εκατ. δόσεις το 2022 σε πτωχές χώρες μόνο της Αφρικής, όπου παρατηρείται και η μεγαλύτερη καθυστέρηση εμβολιασμών. Και δεν υπολογίζεται η παραγωγή εμβολίων από τις άλλες εταιρίες.

Η Novavax θα παράγει 100 εκατ. δόσεις/μήνα από το τέλος του τρίτου τριμήνου του 2021 και 150 εκατ. δόσεις/μήνα από το τέλος του 2021. Υποβολή φακέλου για έγκριση το τρίτο τρίμηνο του 2021. Η CuraVac θα χορηγήσει 300 εκατ. δόσεις το 2021, και περισσότερες από 1 δισ. δόσεις το 2022. Υποβολή φακέλου για έγκριση Ιούνιος 2021. Η BioNtech ιδρύει νέο εργοστάσιο στην Σιγκαπούρη, λειτουργία σε δύο χρόνια με παραγωγή εκατοντάδες εκατ. δόσεις τον χρόνο. Νέα συμφωνία με την FOSUM στην Κίνα για χορήγηση 1 δισ. δόσεων τον χρόνο.

Ανακοινώθηκε (15 Μαΐου) ότι η Ινδία θα προμηθευτεί – από τον Αύγουστο ως τον Δεκέμβριο του 2021 2 δισ. δόσεις (τις 750 εκατ. δόσεις από την AZ και τις 550 εκατ. δόσεις από το εμβόλιο Covaxin).

Εμβόλια υπάρχουν.


* Ο Γιώργος Βογιατζής είναι MD, PhD με εξειδίκευση στην διεξαγωγή κλινικών μελετών και στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων