Για να είμαστε απολύτως ειλικρινείς, οι μειοψηφίες που αντιμάχονται τη διεύρυνση του εκλογικού σώματος, διά της επιστολικής ψήφου, έχουν ένα σημείο παραπάνω στην επιχειρηματολογία τους. Για ποιο λόγο ο κάτοικος της Μελβούρνης ή του Μαϊάμι (περιφέρεια Κασσελάκη) να αρθρώνει λόγο και άποψη για τα τεκταινόμενα στην Ευρώπη;
Το ερώτημα έχει βάση, όπως έχει και η απάντηση: επειδή έτσι ψηφίζουν και άλλοι Ευρωπαίοι που κατοικούν από την Καραϊβική ως την Αυστραλία. Ούτε στέκει, συνταγματικά, να περιορίζεται το δικαίωμα ψήφου. Από τη στιγμή που στις τελευταίες εθνικές εκλογές η εκλογική βάση διευρύνθηκε προς όλα τα σημεία του ορίζοντα, εκ των πραγμάτων το δικαίωμα των εκλογέων της διασποράς πρέπει να καλύπτει και την ευρωπαϊκή κάλπη. Τα περί ενδεχόμενης νοθείας στερούνται σοβαρότητας. Ακόμα και αν υπάρχει η «κεντρική» πρόθεση για νόθευση του αποτελέσματος, είναι τόσο πολλοί οι άνθρωποι που εμπλέκονται, ώστε η συνωμοσία θα έχει τρύπες.
Η επιστολική ψήφος θα ισχύσει από τις επόμενες ευρωεκλογές, καθώς απαιτείται απλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Για τις εθνικές εκλογές απαιτείται πλειοψηφία 200 εδρών, αν το μέτρο ισχύει από το 2027. Αλλιώς, για τις μεθεπόμενες εκλογές, αρκεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Συνεπώς είναι αρκετά πρόωρη η κουβέντα. Ομως θα γίνει σύντομα. Και τότε; Θα συναινέσουν το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ; Στην προηγούμενη διαβούλευση είχαν εκφραστεί θετικά για την επιστολική ψήφο. Πώς θα τολμήσει να ζητήσει ο Κασσελάκης αποκλεισμό των αποδήμων;
Υποτίθεται ότι ήρθε στην Ελλάδα για να τους εκπροσωπήσει. Αλλά για να έχουμε την τελική εικόνα, θα πρέπει να δούμε πώς θα κυλήσει η διαδικασία στις ευρωεκλογές. Το ΚΚΕ, όπως ήταν αναμενόμενο, στάθηκε απέναντι – είτε πρόκειται για σωματείο είτε για εθνική κάλπη, το κόμμα δέχεται μόνο τη φυσική παρουσία.
Ασφαλώς η ουσία της υπόθεσης βρίσκεται στην εθνική κάλπη. Αν ισχύσει η επιστολική ψήφος τότε, πράγματι, αλλάζουν όλα, καθώς θα μιλάμε για ένα διευρυμένο εκλογικό σώμα το οποίο ουδείς θα μπορεί να υπολογίσει μέχρι να γίνουν οι εγγραφές των ψηφοφόρων που θα επιλέξουν επιστολική ψήφο. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 800.000 ψηφοφόρους. Και είναι αυτονόητο, όλοι το ξέρουμε, ότι ένα μεγαλύτερο εκλογικό σώμα, με ευρεία συμμετοχή αποδήμων, ευνοεί πρωτίστως τη Νέα Δημοκρατία που διατηρεί και τα ισχυρότερα ερείσματα στη διασπορά.
Και αν η διεύρυνση είναι σημαντική, δηλαδή αν ψηφίσουν περισσότεροι, σίγουρα πλήττονται τα μικρότερα κόμματα που θα δουν το ποσοστό τους να συρρικνώνεται. Ας πούμε ο Βαρουφάκης, που μίλησε για νοθεία, κινδυνεύει με εξαφάνιση έτσι και πέσουν στην κάλπη δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες περισσότερες ψήφοι. Από την άλλη, βέβαια, λύνεται το πρόβλημα με τους εργαζόμενους στον τουρισμό. Οποιος θέλει μπορεί να ψηφίσει.
Ακόμα είναι νωρίς, αλλά στο εγγύς μέλλον τείνει να δημιουργηθεί ένα εντελώς καινούργιο πολιτικό τοπίο που, αρχικά, θα οριοθετηθεί, έστω ως περίγραμμα, στις ευρωεκλογές. Αν, πράγματι, έχουμε μεγάλη συμμετοχή από το εξωτερικό, τότε θα αλλάξουν πολλά και στο πολιτικό παιχνίδι, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι προεκλογικές καμπάνιες. Γιατί σε αυτήν την περίπτωση, πράγματι θα δούμε προεκλογικές συγκεντρώσεις στο Μόναχο, στην Αστόρια και στη Μελβούρνη.