Ο Σταύρος Θεοδωράκης στην πρώτη ημέρα του 3ου συνεδρίου του Ποταμιού. Αυτή τη στιγμή προκρίνει την αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές | Nikos Libertas / SOOC/ CreativeProtagon
Απόψεις

«Αυτόνομοι και βλέπουμε»

Αυτή τη στιγμή ο Θεοδωράκης δεν μπορεί να υποστηρίξει τίποτα άλλο πέρα από την αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές. Ωστόσο περιμένει να δει και πόσοι σύνεδροι θα στηρίξουν την πρόταση για σύμπλευση με τη Νέα Δημοκρατία
Κώστας Γιαννακίδης

Στο πρώτο συνέδριο του Ποταμιού υπήρχε ενθουσιασμός. Στο δεύτερο προβληματισμός. Στο τρίτο υπάρχει πείσμα. Δεν πήγαν, βέβαια, ούτε ο Μητσοτάκης, ούτε η Φώφη. Λογικό. Η Φώφη τους έχασε και ο Μητσοτάκης τους περιμένει. Ωστόσο η διάθεση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο Ποτάμι δείχνει μόνο προς την αυτόνομη εκλογική πορεία.

Αυτό ίσως ακούγεται παράλογο. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μία αυτόνομη κάθοδος στις εκλογές θα οδηγούσε σε σύνθλιψη ανάμεσα στους δύο πόλους.

Αλλά τι άλλο να πει αυτή τη στιγμή ο Θεοδωράκης;

Ισως, βέβαια, στις εκλογές να έπιανε τόπο μία καμπάνια αντίστοιχη με εκείνη του Καμμένου με το τρενάκι -αυτή τη φορά θα είναι ο Σταύρος που θα δείχνει στον Κυριάκο πώς να κρατάει το τρένο στο κέντρο της γραμμής. Το ξεκαθάρισε και στην ομιλία του: το Ποτάμι υπηρετεί τον χώρο του «κοινωνικού φιλελευθερισμού». Όμως μέχρι τις εκλογές υπάρχει δρόμος, χρόνος και ένα ισχυρό σενάριο αυτοδυναμίας της ΝΔ.

Το τρίτο συνέδριο του Ποταμιού έχει ουσιαστικά ένα και μόνο ερώτημα: πώς θα κατέβει το κόμμα στις εκλογές; Αυτόνομο ή σε συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία;

Μην περιμένετε τις ψηφοφορίες, το συνέδριο θα αποφασίσει αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές. Αυτή είναι, τη δεδομένη στιγμή, η διάθεση του Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος, όσο καθυστερούν οι εκλογές, τόσο κερδίζει χρόνο για να παίξει τα τελευταία του χαρτιά, διεκδικώντας την παρουσία του κόμματος στην επόμενη Βουλή. Το είπε και ο Γιώργος Μαυρωτάς, ο πλέον δημοφιλής βουλευτής που συμπλέει με τον Θεοδωράκη: «η αυτόνομη πορεία είναι μονόδρομος». Ο Γρηγόρης Ψαριανός αναμένεται να θέσει σε ψηφοφορία την πρότασή του για σύμπραξη με τη ΝΔ. Θα απορριφθεί, αλλά έχει ενδιαφέρον το ποσοστό επιδοκιμασίας.

Οταν ξεκίνησε Το Ποτάμι τού αποδόθηκαν χαρακτηριστικά life style. Σήμερα κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί αυτό καθώς, παρά τις παλινωδίες και τους μετεωρισμούς, κατάφερε να εγγράψει ένα διακριτό και σαφές πολιτικό στίγμα

Που λέτε, αν υπάρχει ένα βαθύτερο πολιτικό συμπέρασμα από το τρίτο συνέδριο, είναι η δημιουργία συμπαγών χαρακτηριστικών που προσδιορίζουν την πολιτική φυλή των Ποταμίσιων. Δεν μιλάμε πλέον για ανθρώπους που είδαν φως και μπήκαν, αλλά για ένα συγκεκριμένο και συγκροτημένο ακροατήριο προοδευτικού φιλελευθερισμού. Δεν έχουμε πολιτικά ανέστιους που αναζητούν καταφυγή, αλλά πολίτες που δέχονται ότι στις ημέρες μας οι θέσεις είναι ισχυρότερες από τα ιδεολογήματα.

Ο Ποταμίσιος στηρίζει τη συμφωνία για το Μακεδονικό χωρίς να συγχρωτίζεται με τους Πολάκηδες και συστρατεύεται στο αίτημα για μη κρατικά ΑΕΙ χωρίς να υφίσταται τη συνύπαρξη με δεξιές γραφικότητες. Οταν ξεκίνησε Το Ποτάμι του αποδόθηκαν χαρακτηριστικά life style. Σήμερα κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί αυτό καθώς, παρά τις παλινωδίες και τους μετεωρισμούς, κατάφερε να εγγράψει ένα διακριτό και σαφές πολιτικό στίγμα. Μένει τώρα να το διατηρήσει και, κυρίως, να το διασώσει.

Υπάρχουν τρία σενάρια για Το Ποτάμι. Να μπει αυτόνομο στη Βουλή, να σβήσει ή να χρησιμοποιήσει ως κιβωτό τη Νέα Δημοκρατία. Ο Θεοδωράκης έχει κάνει πολλά λάθη, με μεγαλύτερο τη συμμετοχή στο Κίνημα Αλλαγής. Τώρα όμως δεν έχει κανένα περιθώριο. Το επόμενο λάθος, ενδεχομένως, θα είναι και το τελευταίο.