Η τροπή στα ελληνοτουρκικά δεν μοιάζει να είναι και η πλέον ευχάριστη, αν και μάλλον δεν θα έπρεπε κανείς να αναμένει καταιγιστικές εξελίξεις ακόμη. Το πιθανότερο όμως είναι ότι θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για κάποιες ανατροπές σε πολλά πεδία.
Σε αυτό το περιβάλλον, φαίνεται ότι θα μετρηθεί το πολιτικό ανάστημα όλων. Τι λέει, πώς το λέει, γιατί το λέει και σε ποιον.
Υπό αυτήν την έννοια, καταγράφονται και οι φράσεις του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα του Συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου την Τρίτη το βράδυ.
Μεταξύ των άλλων ο πρώην Πρωθυπουργός είπε: «Περιμένουμε από τους εταίρους μας και ειδικότερα από τις ΗΠΑ πολύ πιο ουσιαστικές καταδικαστικές δηλώσεις σε σχέση με τις τελευταίες, ανυπόστατες νομικά, συμφωνίες της Τουρκίας με τη Λιβύη που παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο».
Και στη συνέχεια προσέθεσε: «Αντί λοιπόν για λόγια υποστηρικτικά του προέδρου Τραμπ προς την Τουρκία, λόγια που δυστυχώς ενθαρρύνουν μια συμπεριφορά παραβατικότητας, εμείς περιμένουμε από τους συμμάχους μας υποστήριξη στην υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και περιμένουμε την αποφασιστική καταδίκη ενεργειών που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο».
Τα λόγια αυτά περιγράφηκαν από τον κομματικό Τύπο ως «αυστηρό μήνυμα Τσίπρα σε Τραμπ». Και είναι κάτι τέτοια που προξενούν σχόλια του τύπου «εδώ γελάνε».
Εχουν πολλά προβλήματα αυτές οι δηλώσεις. Κατ’ αρχάς επειδή εμφανίζεται ένας θεσμικός παράγων της Ελληνικής Δημοκρατίας να ζητεί από κάποιον άλλον να στηρίξει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Εν συνεχεία, επειδή κάποιοι το παρουσιάζουν αυτό ως αυστηρό μήνυμα. Αν υπάρχει αυστηρό μήνυμα, σημαίνει ότι θα υπάρξουν και συνέπειες αν αυτό αγνοηθεί. Και υπό αυτό το πρίσμα γεννάται ένα ερώτημα για τα λεγόμενα του κ. Τσίπρα και τι μπορεί να έχει στο μυαλό του αν ο Τραμπ αδιαφορήσει ή δεν πληροφορηθεί καν το «αυστηρό μήνυμα».
Τέλος, όταν αυτά τα λέει ο άνθρωπος που μεταξύ όλων των άλλων έχει πει ότι «η προσέγγιση του προέδρου Τραμπ στα πράγματα και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει την πολιτική, ορισμένες φορές μπορεί να μοιάζει διαβολικός, αλλά γίνεται για καλό», τα πολλά περαιτέρω σχόλια περιττεύουν..