Με μία οργισμένη ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ μας θύμισε ότι το πρώην βασιλικό κτήμα στο Τατόι ανήκει στον ελληνικό λαό. Εδώ κάποιος θα μπορούσε να ρωτήσει τι ακριβώς έκανε για την προστασία και την αξιοποίηση αυτής της περιουσίας. Τίποτα. Λογικό. Πώς θα μπορούσε η Αριστερά να συντηρεί βασιλικούς τάφους, άμαξες και αίθουσες χορού; Αν έβρισκε το γοβάκι της Σταχτοπούτας θα το αναδείκνυε.
Αλλά μήπως και οι προηγούμενοι έκαναν τίποτα για το Τατόι; Το κτήμα περιήλθε στο Δημόσιο μετά την καταβολή αδρής αποζημίωσης στην τέως βασιλική οικογένεια καθώς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απεφάνθη ότι πρόκειται για ιδιωτική περιουσία. Στην περίοδο της κρίσης θα ήταν πολιτικά αυτοκτονικό να ξοδέψεις έστω και ένα σεντ. Και οι κυβερνήσεις που προηγήθηκαν, στην περίοδο της ανεμελιάς, θεωρούσαν ότι οι μνήμες είναι ακόμα νωπές και οι εν ζωή φιλοβασιλικοί αρκετοί για να κάνουν τελετές. Aλλωστε το θέμα έκλεισε οριστικά το 2003 αν και έμειναν να αιωρούνται ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο ένα κοντέινερ φορτωμένο με κειμήλια και έργα τέχνης έφυγε από το κτήμα με προορισμό το Λονδίνο.
Ερχεται, λοιπόν, η Σοφία της Ισπανίας στην Αθήνα. (Για όσους δεν θυμούνται τα ιστορικά και επειδή δεν υπήρχαν αναφορές στο The Crown, η Σοφία της Ισπανίας είναι αδερφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου). Πάει στο Μαξίμου και ο Μητσοτάκης τη ρώτησε, μάλλον για να κυλήσει η κουβέντα, αν θα πάει στο Τατόι. Οχι, δεν θα πήγαινε. Ε, ο Μητσοτάκης της πρότεινε την επόμενη φορά που θα έρθει στην Ελλάδα να το επισκεφθούν και να τη ξεναγήσει, να δει πώς προχωρούν τα έργα και να συνεισφέρει και η ίδια με τις αναμνήσεις της -είναι από αυτά τα τυπικά, ευγενικά που λέγονται σε τέτοιες περιπτώσεις. Παραλλήλως τις εξήγησε, με λίγα λόγια, ποιο ακριβώς είναι το σχέδιο για ανάδειξη του μνημείου. Κοινώς αν δεν ασχολείτο ο Νάσος Ηλιόπουλος και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα το είχαμε πάρει χαμπάρι.
Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:
«Προκαλεί αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης κατά την επίσκεψη της Βασίλισσας της Ισπανίας (σ.σ. λάθος, βασιλομήτωρ είναι…) στην Ελλάδα συμπεριφέρθηκε σε ό,τι αφορά στο Τατόι σαν να επρόκειτο για περιουσία που δεν ανήκει δικαιωματικά στον ελληνικό λαό. Οπως φαίνεται υπάρχει ακόμα μια πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας που δεν εννοεί να καταλάβει ότι το Τατόι και γενικά η περιουσία της τέως βασιλικής οικογένειας, που παρακολουθούσε τον θεσμό της μοναρχίας, δεν προσφέρεται για επίδειξη προσωπικών δημοσίων σχέσεων. Οι Ελληνες πολίτες έχουν γερή ιστορική μνήμη, η οποία δεν σβήνεται με εκατέρωθεν χαριτωμένες φιλοφρονήσεις. Το Τατόι αποτελεί κτήμα του ελληνικού λαού, που πλήρωσε γι’ αυτό τον λόγο αδρά αποζημίωση στην τέως βασιλική οικογένεια, η οποία – ως γνωστόν – είχε προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Ελλάδας».
Στα σοβαρά τώρα, διαβάζεις την ανακοίνωση και προσπαθείς να καταλάβεις πού είναι το πρόβλημα, εκτός από την εντύπωση που έχουν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι υπάρχουν ακόμα φιλοβασιλικοί που σκοπεύουν να αμφισβητήσουν το πολίτευμα ή τον έλεγχο του κτήματος από το Δημόσιο. Πιθανώς νομίζουν ότι ακόμα πουλάει το αντιβασιλικό. Προφανώς το κλειδί βρίσκεται στο «Οι Ελληνες πολίτες έχουν γερή ιστορική μνήμη, η οποία δεν σβήνεται με εκατέρωθεν χαριτωμένες φιλοφρονήσεις». Κοινώς ο Μητσοτάκης είτε δεν έπρεπε να πει λέξη για το Τατόι, είτε να της θυμίσει (όπως θα έκανε ενδεχομένως ο Αλέξης…) ότι το κτήμα ανήκει στον ελληνικό λαό και μην τολμήσει να πατήσει το πόδι της εκεί καθώς είναι ανεπιθύμητη, κουβέντα που, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς αρμόζει προς την βασιλομήτορα της Ισπανίας. Πάλι καλά που δεν θέτουν θέμα για τη μετονομασία της Βασιλίσσης Σοφίας.
Καλώς να γίνουν τα έργα στο Τατόι. Η ιστορική μνήμη, ακόμα και με τις δυσάρεστες πτυχές της, είναι κομμάτι εθνικής κληρονομιάς. Η ανάδειξη εκτός των άλλων, θα θυμίσει ότι η Δημοκρατία αποκαθιστά τις πληγές και ενίοτε μετατρέπει τα προνόμια σε κτήμα των πολλών. Οπως, δηλαδή, θα γίνει το Τατόι. Από φάντασμα της μοναρχίας, σε κτήμα όλων μας. Και ας έρθουν και οι της τέως βασιλικής οικογένειας να το επισκεφτούν, άλλωστε τάφοι των προγόνων τους είναι εκεί. Θα περιηγηθούν, όμως, με εισιτήριο επισκέπτη. Και αυτό είναι αρκετό.