Στο Κέντρο GOC λειτουργεί ολοκληρωμένη και υπερσύγχρονη μονάδα επεμβατικής ακτινοθεραπείας-βραχυθεραπείας, με διεθνή αναγνώριση |
Απόψεις

Πώς είναι να μπαίνεις στο νοσοκομείο… ιντερνετικά;

Σας καλώ να μπείτε και σεις, να ξεναγηθείτε στους χώρους του, να δείτε πώς το όραμα ενός ανθρώπου και ο ενθουσιασμός όσων πίστεψαν σε αυτό και τον ακολούθησαν, υλοποιήθηκε σε ελάχιστο χρόνο, σε μία χώρα (την Κύπρο) που έχει προβλήματα, και πολλά μάλιστα, αλλά τα βασικά τα έχει λύσει
Χρήστος Μιχαηλίδης

Με χαρά θέλω να σας συστήσω σήμερα ένα ιντερνετικό “πνευματικοπαίδι” μου: τo site του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου, που δημιούργησε στη Κύπρο ο καθηγητής Ακτινοθεραπευτικής και Επεμβατικής  Ογκολογίας δρ. Νίκος Ζαμπόγλου, και είναι ήδη σε λειτουργία από τον Οκτώβριο του 2017.

Τους τελευταίους πέντε μήνες έκανα εκεί το ρεπορτάζ της ζωής μου. Μπαινόβγαινα σχεδόν κάθε μέρα στο Κέντρο, για να μάθω κάθε πτυχή της λειτουργίας του (αρκετές φορές και ως ασθενής ο ίδιος), να δω (και να δοκιμάσω!) σχεδόν κάθε εξέταση, να κάνω test-drive στα πιο σύγχρονα μηχανήματα που υπάρχουν, να μπω στην ψυχολογία του ασθενή, να καταλάβω την φιλοσοφία των ανθρώπων που το έχουν στελεχώσει, ερχόμενοι οι περισσότεροι με λαμπρές σπουδές και εξέχουσα επαγγελματική σταδιοδρομία στο εξωτερικό, και άλλα πολλά.

Δεν άφησα γιατρό στην ησυχία του, διοικητικό σε ηρεμία και, κυρίως, τον ίδιο τον καθηγητή Ζαμπόγλου, αδερφικό μου φίλο από χρόνια, να ξεκουραστεί ούτε λεπτό, ή να γλιτώσει από μένα.

Ο ακριβής τίτλος του είναι δαιδαλώδης: Καθηγητής Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, Δρ. Φυσικής, Δρ. Ιατρικής, Δρ. Τιμής Ένεκεν, Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Είναι ο Εμπνευστής και Ιατρικός Διευθυντής του GOC, συντονίζοντας τις ιατρικές δραστηριότητες όλων των Τμημάτων του Κέντρου. Σπουδές  και επαγγελματική σταδιοδρομία δεκαετιών στη Γερμανία. Ονόμασε «Γερμανικό Ογκολογικό» το νέο υπερσύγχρονο Κέντρο στη Λεμεσό όχι μόνο διότι εκεί «ζυμώθηκε» ως επιστήμονας αλλά διότι, όπως λέει όποτε τον ρωτούν, το γερμανικό σύστημα, που εφαρμόζεται και στην Ιατρική, είναι κτισμένο επάνω σε έννοιες όπως αξιοπιστία», «επαγγελματικότητα», «υπευθυνότητα», «ακρίβεια», «συνέπεια», «τεχνολογία αιχμής» και διαρκής προσπάθεια βελτίωσης.

Για περίπου 10 χρόνια υπήρξε Πρόεδρος της Εταιρείας των Γερμανών Ογκολόγων Ακτινοθεραπευτών. Πρωτοποριακή θεωρείται η τεχνική της βραχυθεραπείας , όπου η ακτινοβόληση του όγκου-στόχου γίνεται εκ των έσω την οποία εξέλιξε σε τέτοιο βαθμό, που πλέον αναγνωρίζεται διεθνώς ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποτελεσματική θεραπεία, είτε μόνη, είτε σε συνδυασμό με την εξωτερική ακτινοθεραπεία σε πολλούς τύπους καρκίνου, με κύριες ενδείξεις τον καρκίνο του προστάτη, του τραχήλου μήτρας, του μαστού και τα σαρκώματα μαλακών μορίων, καθώς επίσης σε τοπικές υποτροπές και σε μεταστάσεις ήπατος και πνεύμονα.  Ήδη το Κέντρο στη Κύπρο προσελκύει ασθενείς ακόμα και από τη Γερμανία!

Εγώ, λοιπόν που τα κάνω πάνω μου μόνο που βλέπω γιατρό, τον είδα να κάνει τις πρωτοποριακές του επεμβάσεις στην βραχυθεραπεία (θα διαβάσετε σχετικά στο site), στην ακτινοχειρουργική, να κάνει εκπαίδευση σε γιατρούς από το Πανεπιστήμιο της Οζάκα, στην Ιαπωνία, σχετικά με τις μεθόδους αυτές, τον έχω δει από πάνω μου στις δύσκολές μου στιγμές, απαιτώντας να απαντήσει στις … δημοσιογραφικές μου ερωτήσεις.

Ο καθηγητής  Νίκος Ζαμπόγλου: ήθελε να κάνει το Κέντρο του στην Ελλάδα, αλλά…

Πραγματικά, αισθάνθηκα πως όλο αυτό το διάστημα εκπονούσα ένα διδακτορικό. Κράτησα σημειώσεις σαν να ξαναπήγα στο Πανεπιστήμιο, ξόδεψα ώρες προσπαθώντας να αναλύσω πως σκέφτονται και πως λειτουργούν οι γιατροί, που κάθε μέρα δίνουν με τους ασθενείς τους μάχες ζωής. Ένα χαριτωμένο συμπέρασμα, είναι ότι εάν έπρεπε να επιλέξω γιατρό να με φροντίσει με βάση την ικανότητά του να γράψει σε ένα απλό κείμενο, με λίγα λόγια, τι είναι αυτό που προσφέρει, θα δυσκολευόμουν πάρα πολύ. Επίσης, κατάλαβα και το γιατί ο γραπτός λόγος των περισσότερων είναι ορνιθοσκάλισμα! «Ρε, μήπως είστε δυσλεξικοί;», ρώτησαν μια μέρα έναν γιατρό, για να μου απαντήσει: «εγώ πάντως, είμαι».

Δεν άφησα γωνιά του κτιρίου ανεξερεύνητη. Τμήμα, στο οποίο να μην αναζητήσω και την πιο “ασήμαντη” πληροφορία. Γνώρισα ανθρώπους λαμπρούς, και γέμισα αισιοδοξία για την αντιμετώπιση αυτής της νόσου που μπορεί, όπως λένε πολλοί, να θερίζει, αλλά πλέον, με τα νέα διαγνωστικά και θεραπευτικά μέσα, ανιχνεύεται πιο έγκαιρα και από έγκαιρα ο καρκίνος, και να θεραπευτούν. Με της στερεοτακτική βιοψία του προστάτη, που επίσης μόνο εκεί γίνεται στη Κύπρο, ελαχιστοποιείται η πιθανότητα να έχεις κάτι, αλλά να μη σου το βρει ο ιατρός-ουρολόγος που θα εκτελέσει την συνηθισμένη εδώ και χρόνια βιοψία, και να σου πει «δεν υπάρχει κάτι, ας το παρακολουθήσουμε».

Είδα τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης νέας βιοψίας με σύντηξη εικόνας από υπέρηχο και μαγνητικό τομογράφο, και «τσίμπημα» πολύ περισσότερων δειγμάτων με καθετήρα, σε ασθενή που μου επέτρεψε να την παρακολουθήσω. Το εργαστήρι είχε σημειώσει αριθμητικά κάθε κουκίδα από την οποία πάρθηκε δείγμα. Η «ν.3» ήταν ολοκάθαρη, η «ν7» που ήταν σχεδόν κολλημένη επάνω της, είχε κακοήθεια. Ευτυχώς σε στάδιο χαμηλό, που επέτρεπε να του γίνει βραχυθεραπεία, και πλέον είναι σε πορεία πλήρους ίασης και μάλιστα με καλή ποιότητα ζωής, χωρίς ακράτεια ούρων και με 80% διατήρηση στύσης.

Το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο στην Λεμεσό

Το GOC διαθέτει το πρώτο, και μόνο στη Κύπρο PET/CT, που έχει ανοίξει νέους, συναρπαστικούς δρόμους στην διάγνωση αλλά και στην θεραπεία καρκίνων – η νέα αυτή ιατρική εξέλιξη ονομάζεται theragnostics, σύνθεση δύο ελληνικών βεβαίως λέξεων, της “θεραπείας” και της “διάγνωσης” που τώρα πλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις που εφαρμόζονται και στο Κέντρο, μπορούν να γίνουν και ταυτόχρονα. Δηλαδή, εάν εντοπιστεί στο PET ο καρκίνος, ακόμα και σε πολύ πρόωρη μορφή, μπορεί επί τόπου να τον “σκοτώσεις”.

Μου θύμωναν οι γιατροί όταν μιλούσα έτσι εκλαϊκευμένα. Ήθελαν να είμαι πιο επιστημονικός. Αυτή ήταν και η διαρκής μάχη μου μαζί τους στο στήσιμο του site. Aυτοί νόμιζαν πώς απευθύνονταν σε συναδέλφους τους, εγώ τους απαντούσα με τα λόγια του Χρήστου Μεμή (του διευθυντή του Protagon) όταν καμιά φορά του δίνω κείμενο πολύπλοκο, “καλά, ξαναγράψ’το τώρα για να το καταλάβουν και οι απλοί άνθρωποι”.

Λένε πως, δημοσιογραφικά, υπάρχει πάντα μια πολύ λεπτή γραμμή ανάμεσα στο “θέμα” σου, και στην δική σου ενεργή εμπλοκή σε αυτό. Ο κίνδυνος, είναι μη και χάσεις την αντικειμενικότητά σου. Ισχύει. Αλλά από την άλλη, δεν θα μπορούσε να υπάρχει άλλος τρόπος να “πεις” προς τα έξω αυτήν την “ιστορία” που λέω σήμερα, χωρίς να την ζήσεις ο ίδιος.

Όπως και να’ χει, Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου,  μεσημέρι, στις 13:02 ακριβώς, το site του German Oncology Center βγήκε στον αέρα.

Σας καλώ να το επισκεφθείτε, να ξεναγηθείτε στους χώρους του, να δείτε πώς το όραμα ενός ανθρώπου και ο ενθουσιασμός όσων πίστεψαν σε αυτό και τον ακολούθησαν, υλοποιήθηκε σε ελάχιστο χρόνο, σε μία χώρα που έχει προβλήματα, και πολλά μάλιστα, αλλά τα βασικά τα έχει λύσει.

Σημειώνω μόνο με στενοχώρια, ότι αυτό το Κέντρο ο Ζαμπόγλου, ήθελε να το κάνει στην Ελλάδα. Ξεκίνησε μάλιστα την διαδικασία, πριν από περίπου 10 χρόνια – του έκαναν όμως τη ζωή κόλαση, με γραφειοκρατίες, και με τη συνεχή, πονηρή και ανιδιοτελή υπενθύμιση “αυτά δεν γίνονται έτσι εύκολα, ξέρετε”, και έστρεψε αλλού το ενδιαφέρον του.

Τέλος πάντων, αρκετοί λαμπροί επιστήμονες και τεχνολόγοι από την Ελλάδα, ήδη στελεχώνουν το GOC στη Κύπρο. Θα τους “γνωρίσετε” και στις σελίδες του site, όπου υπάρχουν τα βιογραφικά τους.

Εγώ, σχόλια και παρατηρήσεις σας θέλω να εισπράξω. Σας ευχαριστώ, και εύχομαι αυτή σας η επίσκεψη να είναι η μόνη που θα κάνετε στο Κέντρο! Ιντερνετικά. Από μακριά και αγαπημένα.