Αρκετές φορές στο παρελθόν έχουμε δει τους δικαστές να παίρνουν αποφάσεις που αφορούν στην εισοδηματική πολιτική της κάθε κυβέρνησης, δίνοντας στον… εαυτό τους αυξήσεις (και μάλιστα αναδρομικά).
Αυτό έγινε προ εικοσαετίας την εποχή που ήταν υπουργός Οικονομίας ο Γιώργος Αλογοσκούφης όταν διεκδίκησαν (και πέτυχαν) οι αμοιβές τους να μην υπολείπονται των μισθών των επικεφαλής και των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών.
Επαναλήφθηκε προ δεκαετίας όταν η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου με τροπολογία που ψήφισε στη Βουλή τον Ιούνιο του 2014 αποκατέστησε τις αποδοχές όλων των δικαστικών στα προ των μνημονιακών περικοπών επίπεδα. Οι μισθοί τους επέστρεψαν, τότε, στο ύψος που βρίσκονταν τον Ιούλιο του 2012 και μάλιστα τους καταβλήθηκαν και αναδρομικά τα ποσά που έχασαν επί μια διετία. Το αξιοσημείωτο είναι ότι η τροπολογία ήρθε τότε στη Βουλή σε εφαρμογή σχετικής δικαστικής απόφασης!
Στα χρόνια που ακολούθησαν σύσσωμο το Δικαστικό Σώμα δεν ξέχασε ποτέ τις περικοπές των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα καλοκαιρινής άδειας, θεσμοί που παρέμειναν στον ιδιωτικό τομέα ως 13ος και 14ος μισθός, αλλά με τα μνημόνια κόπηκαν από όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους.
Από το 2019 και μετά, όταν η χώρα πέρασε στη μετα-μνημονιακή εποχή, οι δικαστές ξεκίνησαν νέο γύρο οικονομικών διεκδικήσεων, για την καταβολή των δώρων προσφεύγοντας στα Διοικητικά Δικαστήρια μέσω του οποίου διεκδικούν να τους καταβληθούν τα επιδόματα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα θερινής άδειας (13ος και 14ος μισθός) και μάλιστα αναδρομικά από την ημέρα προσφυγής τους στο μισθοδικείο.
Εννέα Θεσσαλονικείς δικαστές, οι οποίοι διεκδίκησαν τα αναδρομικά με κοινή αγωγή κατά του Δημοσίου υποστηρίζοντας ότι η περικοπή του 13ου και 14ου μισθού «για τους λειτουργούς και υπαλλήλους του Δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα, παραβιάζει τα άρθρα 2, 5, 21 και 25 του Συντάγματος» και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), κέρδισαν την υπόθεση…
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχουν στα χέρια τους δικαστική απόφαση η οποία τους δικαιώνει και επιχειρηματολογεί υπέρ της καταβολής των δώρων, όταν σε όλους είναι γνωστό ότι άλλοι δικαστές είχαν κρίνει συνταγματικές τις περικοπές των μισθών και των συντάξεων που επιβλήθηκαν με τους μνημονιακούς νόμους.
Μετά από αυτό το άγνωστο παρασκήνιο και τις προσφυγές που έγιναν συστηματικά κατά των μνημονιακών περικοπών, η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων έριξε την Παρασκευή τη «βόμβα» ζητώντας από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη την επαναφορά των δώρων σε όλο το δημόσιο τομέα.
Ενα αίτημα, το οποίο αν ικανοποιηθεί νομοθετικά, θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό με 2,4 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, ποσό που ισοδυναμεί με έναν ακόμη ΕΝΦΙΑ ο οποίος επιβλήθηκε την εποχή των μνημονίων.
Ομως το θέμα μένει ανοικτό μετά την ανακοίνωση της Ενωσης η οποία τονίζει τα εξής:
– «Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων θέτει πλέον επίσημα ζήτημα επαναφοράς του 13ου και 14ου μισθού στον δημόσιο τομέα. Το αίτημα υποβλήθηκε σήμερα εγγράφως στον αρμόδιο Υπουργό Εθνικής Οικονομίας ενώ πραγματοποιήθηκε συνάντηση του αντιπροέδρου της Ενωσης, Χαράλαμπου Σεβαστίδη, με τον διευθυντή του γραφείου του υφυπουργού για το ζήτημα αυτό. Η Ενωση θεωρεί ότι ο δικαιολογητικός λόγος της κατάργησης των επιδομάτων εορτών και αδείας πρέπει να θεωρηθεί ότι έχει εκλείψει μετά την είσοδο της χώρας στη λεγόμενη “μεταμνημονιακή εποχή”. Η Ενωση ζήτησε εκ νέου συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό».
Για να γίνει αντιληπτό το δημοσιονομικό κόστος ικανοποίησης αυτού του αιτήματος το υπουργείο Οικονομικών δίνει τα εξής στοιχεία:
-Το 2023 η συνολική δαπάνη για παροχές σε εργαζόμενους (άθροισμα δαπάνης τακτικών και πρόσθετων αποδοχών και των αντίστοιχων εργοδοτικών εισφορών) ανήλθε 14,15 δισ. ευρώ.
-Το έτος 2024 η συνολική δαπάνη για τους εργαζόμενους στο δημόσιο, αυξήθηκε στα 14,85 εκατ. ευρώ.
Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην αναμόρφωση του μισθολογίου του δημόσιου τομέα (ν.5045/2023), σύμφωνα με την οποία προσαυξάνονται οριζόντια οι βασικοί μισθοί όλων των δημοσίων υπαλλήλων (και των δικαστών), η οικογενειακή παροχή καθώς και το επίδομα θέσης ευθύνης.
Η συνολική ετήσια αύξηση μισθολογικής δαπάνης για την Κεντρική Διοίκηση ανήλθε εφέτος στα 700 εκατ. ευρώ και η συνολική αύξηση για τη Γενική Κυβέρνηση στα 917 εκατ. ευρώ.
Εγκυρες πηγές από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εξηγούν ότι το δημοσιονομικό κόστος για την επαναφορά των δώρων (13ου και 14ου μισθού) στο δημόσιο είναι τεράστια και ανέρχεται σε 2,4 δισ. ευρώ ετησίως.
Πέραν αυτού ένα τέτοιο ζήτημα θα άνοιγε ένα κύκλο αναδρομικών διεκδικήσεων με τεράστιο, απροσδιόριστο κόστος, το οποίο θα εκτροχίαζε τα δημόσια οικονομικά και τον προϋπολογισμό.
Τα κομμένα δώρα των μνημονίων, ή αλλιώς ο 13ος και ο 14ος μισθός στο Δημόσιο, κοστίζουν όσο ένας ακόμη ΕΝΦΙΑ (και παραπάνω), ενώ η αναδρομική επιστροφή τους ισοδυναμεί με χρεοκοπία του κράτους.
Και το οξύμωρο είναι πως την ώρα που ο κ. Χατζηδάκης πιέζεται από τους δικαστές να «βρει» πάνω από 2,4 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, την ίδια στιγμή πιέζεται από βουλευτές της ΝΔ και παράγοντες της αγοράς για να μην πληρώνουν καθόλου φόρο οι 310.000 ελεύθεροι επαγγελματίες που έπιασαν τα τεκμήρια!