Eχετε ποτέ παρατηρήσει τα απόνερα που αφήνει ένα μεγάλο πλοίο στην ήρεμη θάλασσα; Το εύρος τους στην αρχή είναι σχετικά μικρό και ο κυματισμός μεγάλος. Σταδιακά, όμως, το εύρος μεγαλώνει και ο κυματισμός μειώνεται, μέχρι που γίνεται ένα με την επιφάνειά της.
Κάθε κρίση, μικρή ή μεγάλη, αφήνει απόνερα πίσω της. Παίρνει χρόνο μέχρις ότου ο κυματισμός να καταλαγιάσει, αλλά, αργά ή γρήγορα, επέρχεται ισορροπία.
Βρισκόμαστε στη φάση που πρέπει να αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε για την έξοδό μας από τον μεγάλο κυματισμό. Η νέα ισορροπία στην οποία θα βρεθούμε όταν ο κυματισμός από τα απόνερα θα αρχίσει να κοπάζει θα είναι διαφορετική από αυτή στην οποία βρισκόμαστε τώρα.
Σε αυτή την πρώτη φάση επανεκκίνησης τρεις είναι οι τομείς που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην πορεία για την νέα ισορροπία στην αγορά:
● Ο Εσωτερικός Τουρισμός και συγκεκριμένα όσοι δεν θα έχουν πληγεί έντονα από την πτώση της οικονομικής δραστηριότητας.
● Οι «Ταξιδιωτικοί Διάδρομοι», αλλιώς γνωστοί και ως «Corridors of Travel».
● Η Τεχνολογία.
Εσωτερικός Τουρισμός
Μέχρι να νιώσει κανείς ασφαλής για να πάει σε ένα γεμάτο κόσμο αεροδρόμιο, να επιβιβαστεί σε μια πτήση και να ταξιδέψει στο εξωτερικό θα μεσολαβήσει κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα. Μέχρι τότε η ασφαλέστερη λύση θα είναι να μεταβεί στον τόπο των διακοπών του, είτε μέσω του ιδιωτικού του οχήματος, είτε με κάποιο ναυλωμένο βανάκι/λεωφορειάκι. Τα γεμάτα κόσμο μεγάλα λεωφορεία απλώς δεν θα αποτελούν επιλογή. Τα μικρά, υψηλής ποιότητας καταλύματα, που θα έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν κορυφαία υγιεινή και ασφάλεια και θα επιλέξουν να “κλείσουν” αποκλειστικά για οικογένειες ή πολύ μικρά γκρουπ επισκεπτών θα βρεθούν ψηλά στις επιλογές των ταξιδιωτών. Αυτό, βεβαίως, σημαίνει πως το ενδιαφέρον των πρακτόρων/καταλυμάτων θα πρέπει, αρχικά, να στραφεί στους ταξιδιώτες υψηλότερων οικονομικών δυνατοτήτων.
Ταξιδιωτικοί Διάδρομοι
Απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού, κάποιες χώρες τα πήγαν καλύτερα από κάποιες άλλες. Είναι λογικό οι χώρες που είχαν λιγότερα κρούσματα και κυρίως λιγότερα θύματα να φαντάζουν ασφαλέστερες. Η τουριστική σύζευξη προορισμών με αντίστοιχα χαρακτηριστικά θα αποτελέσει το πρώτο βήμα στην επανεκκίνηση των αεροπορικών συνδέσεων. Για παράδειγμα, η αεροπορική επανασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου, δύο προορισμών που πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις, μοιάζει ως ένα πιθανό πρώτο βήμα για την εξομάλυνση του διεθνούς τουρισμού. Αυτό, βεβαίως, συνεπάγεται και τη γρήγορη προσαρμογή των επαγγελματιών του τουρισμού. Αν, για παράδειγμα, κάποιος δεν είχε πελατολόγιο από την Κύπρο, καλό θα είναι να σπεύσει να το δημιουργήσει.
Τεχνολογία
Παρά την εντύπωση που συνήθως δημιουργείται σε κρίσεις αντίστοιχου μεγέθους, δεν θα χρειαστεί να επανεφεύρουμε τον τροχό, απλώς να τον προσαρμόσουμε στις ανάγκες και στις δυνατότητες της εποχής. Η πανδημία θα λειτουργήσει ως επιταχυντής πολλών ψηφιακών αλλαγών που ήταν ήδη στα σκαριά και η προσαρμοστικότητα των τουριστικών επιχειρήσεων σε αυτές θα καθορίσει, εν πολλοίς, τη βιωσιμότητά τους. Οι ψηφιακές λύσεις και η συμβατότητα του τουριστικού προϊόντος με αυτές θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην επιλογή των ταξιδιωτών. Από τα αεροδρόμια μέχρι τις ξεναγήσεις και τα καταλύματα η τεχνολογία θα αποτελέσει κρίσιμο σύμμαχο στην εμπέδωση εμπιστοσύνης μεταξύ πελατών και παρόχων.
Ο τουρισμός/το ταξίδι ήταν, είναι και θα είναι μια ωδή στην ανθρώπινη φύση, στην ανάγκη του ανθρώπου να βιώσει το ωραίο, να γνωρίσει το διαφορετικό, να απολαύσει τη ζωή. Η ανθρωπότητα έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν πολλές κρίσεις και θα αντιμετωπίσει ακόμη περισσότερες. Ποτέ, όμως, η δίψα του ανθρώπου για το ταξίδι δεν έχει κορεστεί. Ούτε και τώρα θα συμβεί αυτό. Με υπομονή, επιμονή και προσαρμοστικότητα θα περάσει και αυτό. Καλή δύναμη!
* Ο Νίκος Ραχωβίτης είναι Co-founder των Joysters και Managing Partner του Summers Abroad