Ειλικρινά ελπίζω να κάνω λάθος. Ειλικρινά ελπίζω όλες αυτές οι σκέψεις να είναι προϊόν φοβίας κι απαισιοδοξίας, αλλά παρακολουθώντας τις πολιτικές εξελίξεις εκτός κι εντός της χώρας μετά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος έχω αρχίσει να πιστεύω ότι η εφαρμογή της διαβόητης "θεωρίας παιγνίων" πέτυχε θριαμβευτικά. Δυστυχώς όμως όχι για τη σωτηρία της χώρας και του ελληνικού λαού. Πέτυχε μόνο για τα μικροκομματικά συμφέροντα και την παραμονή του Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία.
Μου δίνεται η εντύπωση λοιπόν πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι μια τεράστια πολιτική νίκη του Αλέξη Τσίπρα στο εσωτερικό της χώρας ενώ παράλληλα πυροδοτεί εξαιρετικά αρνητικές εξελίξεις για τη θέση της Ελλάδας στην ΕΕ και διεθνώς, που θα επιφέρουν μεγάλα προβλήματα.
Οι πολιτικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης έχουν εγκλωβιστεί κι αν αύριο κάποιος δεν συμπορευθεί σε οτιδήποτε προτείνει η κυβέρνηση για τη συνέχιση της "διαπραγμάτευσης" ή δεν κάνει κάποια ιδιαίτερα έξυπνη κίνηση ματ, θα θεωρηθεί -αν όχι από το σύνολο σίγουρα από το 61% του λαού- εθνικός προδότης. Από την άλλη, η στάση των εταίρων μας από τους οποίους αναμένουμε να λάβουμε τα χρήματα που έχουμε ανάγκη για να επιβιώσουμε, το πιθανότερο είναι να μην είναι η καλύτερη, πράγμα το οποίο θα μας οδηγήσει μάλλον σε ολοσχερή χρεοκοπία με κοινωνικές συνέπειες που δεν θέλω καν να αναλογιστώ. Ο λαός βέβαια που θα έχει καταστραφεί από αυτή τη στρατηγική δεν πρόκειται να κατηγορήσει την κυβέρνηση αλλά μόνο τους ξένους που δεν σεβάστηκαν την ετυμηγορία του υπερήφανου ελληνικού λαού και δεν μας χάρισαν λεφτά. Και κάπως έτσι ο Αλέξης Τσίπρας θα μείνει στην εξουσία για πολλά χρόνια να ηγείται μιας κατεστραμμένης Ελλάδας πιθανόν εκτός ή έστω με μια ειδική σχέση με την ΕΕ.
Άρα μήπως αντίπαλος της χώρας σε όλο αυτό το παιχνίδι δεν ήταν η ΕΕ κι οι "δανειστές" αλλά ο ελληνικός λαός τον οποίο, ναι, κατάφεραν να κερδίσουν; Θα αρχίσει να φαίνεται εντός των επόμενων ημερών τι από όλα ισχύει. Πάντως, εάν αυτός ήταν ο στόχος, δεν είναι εξαιρετικά θλιβερό να θέλεις πάση θυσία να κατέχεις την εξουσία ακόμη κι εάν αυτό σημαίνει την οικονομική καταστροφή;
Αλλά τι λέω; Το χρήμα πολλοί εμίσησαν. Τη δόξα ουδείς.
*Η Σοφία Τζώρτζη είναι πολιτική επιστήμων