Τα αποτελέσματα των εκλογών σχεδόν πάντα κρύβουν μικρές ή μεγάλες εκπλήξεις. Κάποιες φορές οι εκπλήξεις αφορούν την πρωτιά, με εντυπωσιακό παράδειγμα αυτό του 2000, τότε που με άλλη κυβέρνηση πέσαμε για ύπνο και με άλλη κυβέρνηση ξυπνήσαμε. Τον προηγούμενο μήνα το αναπάντεχο ήταν η διαφορά του πρώτου με τον δεύτερο.
Η μεγάλη διαφορά 21 μονάδων, σε συνδυασμό με την μικρή χρονική απόσταση των δυο εκλογικών αναμετρήσεων δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας για τον νικητή των ερχόμενων εκλογών. Έτσι πάει περίπατο το ερώτημα Μητσοτάκης ή Τσίπρας που κάποιοι έθεταν επίμονα πριν λίγο καιρό.
Μαζί με το ερώτημα αυτό ίσως πάει περίπατο και η πίεση που ασκούσαν μέσω αυτού του ερωτήματος η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ προς τα υπόλοιπα κόμματα. Κι ενώ όλοι περίμεναν ότι η πόλωση θα ενταθεί στον δρόμο προς τις δεύτερες κάλπες, αυτό πλέον μοιάζει απίθανο να συμβεί. Ίσως μάλιστα συμβεί το ακριβώς αντίθετο.
Κάποιοι ψηφοφόροι που ήταν κοντά στο ΠΑΣΟΚ επέλεγαν ΝΔ γιατί δεν ήθελαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης άλλοι ψηφοφόροι που ήταν κοντά στο ΠΑΣΟΚ, επέλεγαν ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν ήθελαν τη ΝΔ. Το γεγονός αυτό εδώ και χρόνια πίεζε το ΠΑΣΟΚ και το κρατούσε σε χαμηλά ποσοστά. Το ΠΑΣΟΚ έδειχνε πολύ πιεσμένο λόγω της πόλωσης. Η μετατόπιση μάλιστα των άλλων δυο κομμάτων προς το κέντρο δημιουργούσε συνθήκες ασφυξίας στο ΠΑΣΟΚ.
Μπορεί κάτι τέτοιο να αλλάξει ξαφνικά; Μπορεί να αντιστραφεί η πορεία των ψηφοφόρων αυτών και να φύγουν από τα άλλα δυο κόμματα με προορισμό το ΠΑΣΟΚ; Είναι πιθανό να συμβεί κάτι τέτοιο μέσα σε λίγες εβδομάδες; Τις απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά θα τις μάθουμε 25 Ιουνίου, όμως σίγουρα οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για μικρές ή μεγάλες μετακινήσεις προς το ΠΑΣΟΚ αυτή τη φορά.
Το ΠΑΣΟΚ δείχνει ότι με τις παρούσες συνθήκες θα μπορούσε να κερδίσει ψηφοφόρους τόσο από τη ΝΔ όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη μεριά ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι θα μπορούσε να χάσει ψηφοφόρους τόσο προς το ΠΑΣΟΚ όσο και προς μικρά κόμματα στα αριστερά του. Δεν είναι βέβαιο ότι θα δούμε περαιτέρω σύγκλιση των ποσοστών ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, αλλά πλέον αυτό είναι αρκετά πιθανό. Το σημαντικότερο βέβαια ερώτημα είναι αν η σύγκλιση των ποσοστών των δυο κομμάτων θα φέρει και πολιτική σύγκλιση στον χώρο της κεντροαριστεράς την επόμενη ημέρα.
Το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης του Ιουνίου θα επηρεάσει τις εξελίξεις της επόμενης ημέρας. Τα ενδεχόμενα είναι αρκετά με τα αντίστοιχα ερωτήματα να περιμένουν απαντήσεις. Θα αλλάξει ηγεσία ο ΣΥΡΙΖΑ ή όχι; Υπάρχει το ενδεχόμενο κοινής πορείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ τα επόμενα χρόνια ή όχι;
Γιατί όμως είναι σημαντικά τα ερωτήματα αυτά; Μα γιατί αφορούν την αντιπολίτευση που θα προκύψει. Ναι, στις εκλογές ψηφίζουμε και για αντιπολίτευση! Είναι όμως εξίσου σημαντικά ερωτήματα, γιατί πιθανότατα σχετίζονται άμεσα με την κυβέρνηση που θα προκύψει το 2027.
Η απόσταση της ΝΔ από τους άλλους δυο είναι πολύ μεγάλη και η χρονική απόσταση μέχρι το 2027 επίσης πολύ μεγάλη, οπότε δικαίως κάποιοι θα αμφιβάλλουν για την ορθότητα του παραπάνω ισχυρισμού. Αν όμως σκεφτούν ότι μέχρι το 2027 η ΝΔ θα έχει συμπληρώσει την δεύτερη συνεχόμενη θητεία της, τότε ίσως συμφωνήσουν ότι ο ισχυρισμός είναι βάσιμος. Αν μάλιστα σκεφτούμε ότι ποτέ στην μεταπολίτευση δεν υπήρξε ο ίδιος πρωθυπουργός για παραπάνω από δυο συνεχόμενες τετραετίες, τότε ο παραπάνω ισχυρισμός ίσως είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επαληθευτεί.
* Ο Νίκος Καστόρας είναι εκπαιδευτικός