Η μέρα ξεκινά νωρίς το πρωί στα ψαροχώρια γύρω από τη λίμνη Βικτώρια, στην Κένυα. Δεκάδες μικρά χωριά περιβάλλουν τη λίμνη που αποτελεί τη μοναδική ελπίδα επιβίωσης για τους ανθρώπους και τα ζώα της περιοχής.
Από τη λίμνη πηγάζει κάθε στοιχείο ζωής σε μια περιοχή ξηρή και απομακρυσμένη. Η τροφή, το νερό, το εισόδημα των κατοίκων εξαρτώνται από τη λίμνη και όσα προσφέρει.
Το ψάρι αποτελεί τη βασική τροφή των ντόπιων. Είναι το κύριο εμπόρευμα μαζί με κάποια λαχανικά και φρούτα που καλλιεργούνται σε μικρή κλίμακα.
Η φτώχεια, η ανεργία, η έλλειψη αγαθών όπως το καθαρό νερό και η ανεπαρκής πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης είναι εμφανή με την πρώτη ματιά.
Η θέση των γυναικών στην περιοχή δε διαφέρει από εκείνη σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες: πατριαρχία, εκμετάλλευση, ανισότητα. Οι γυναίκες που ζουν στη λίμνη Βικτώρια δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν τη δική τους βάρκα και να ψαρέψουν. Εργάζονται στην διαλογή και επεξεργασία των ψαριών και εξαρτώνται από τους ψαράδες για την τροφή και το εισόδημά τους. Μια από αυτές τις γυναίκες είναι η «Μ». Γεννήθηκε και μεγάλωσε δίπλα στη λίμνη και εργάζεται σε έναν τοπικό συνεταιρισμό γυναικών που δημιουργήθηκε από την ActionAid.
Η διάθεση των ψαριών της λίμνης βασίζεται σε ένα τοπικό σύστημα που ονομάζεται Jaboya. Σύμφωνα με το μοντέλο αυτό, οι γυναίκες που εργάζονται στη λίμνη αναγκάζονται να κάνουν σεξ με τους ψαράδες, τους εμπόρους και όσους εμπλέκονται στην αλυσίδα διανομής και παραγωγής του ψαριού, ώστε να πάρουν ψάρια.
Η πρακτική αυτή σε συνδυασμό με την έλλειψη πληροφόρησης και επαρκούς προφύλαξης έχει εκτοξεύσει τα ποσοστά HΙV στην περιοχή. Χήρες και παιδιά (πολλά από αυτά ορφανά) είναι ακόμα πιο ευάλωτα στο σύστημα Jaboya, αλλά και απέναντι στον ιό.
Τα τελευταία χρόνια οι προσπάθειες ενημέρωσης των κατοίκων για τις επιπτώσεις της Jaboya έχουν αυξηθεί. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ενημέρωση για τους τρόπους μετάδοσης και προστασίας από τον ιό, αλλά και στην ενδυνάμωση της θέσης των γυναικών ώστε να μην εξαρτώνται από το σύστημα Jaboya για την επιβίωσή τους.
* Η Βίκυ Μαρκολέφα είναι φωτογράφος και σκηνοθέτης. Περισσότερα εδώ