Δεν είναι καλό να γίνονται όλα αυτά. Δεν θέλω η χώρα μου να γίνει ένα ατελείωτο λαϊκό δικαστήριο. Δεν θα γιούχαρα ποτέ κάποιον, πολύ περισσότερο δεν θα πετούσα ποτέ ούτε τσίχλα εναντίον του. Υπάρχουν οι εκλογές, που σε λίγες εβδομάδες θα κληθώ και πάλι να δώσω την ετυμηγορία μου για ό,τι έγινε στην πατρίδα μου. Αυτό είναι η δημοκρατία.
Ο Πάνος Καμμένος ήταν ένας δευτεροκλασάτος της Ν.Δ. Μέχρι που η χώρα μπήκε σε κρίση. Τότε του χαμογέλασε η τύχη. Είδε την ευκαιρία να γίνει κάτι μεγαλύτερο από ό,τι είχε ποτέ φανταστεί. Εκμεταλλεύτηκε τα πολλά χρήματα που κληρονόμησε και έστησε ένα κόμμα από το μηδέν. Πάτησε στον θυμό και στο σάστισμα του κόσμου. Μίλησε στο θυμικό των Ελλήνων, σκάλισε τα χαμηλότερα συναισθήματα για να εκμαιεύσει ευαρέσκεια. Ο λόγος του χαρακτηρίστηκε από αμάθεια, αμετροέπεια, έλλειψη συνοχής και λογικής. Κάλεσε σε λιντσάρισμα του Χρήστου Πάχτα. Επιδοκίμασε, ή έστω δικαιολόγησε, τις μούντζες στη Βουλή. Μιλώντας από το βήμα της Βουλής και έχοντας τον βαρύ θεσμικό ρόλο του υπουργού Άμυνας χρησιμοποίησε φρασεολογία λαχαναγοράς («στα τέσσερα»). ’Έβαλε «κόκκινες» γραμμές που έγιναν προσάναμμα. Κούνησε το δάχτυλο, έδωσε μαθήματα πατριωτισμού, κατηγόρησε ως δωσίλογους όσους υπέγραψαν μνημόνια. Και μετά ήρθε η λαϊκή ετυμηγορία. Αφού τα λες τόσο καλά, πάρε την εντολή να τα κάνεις πράξη. Οι Έλληνες τον ψήφισαν για να είναι το δεξί δεκανίκι μιας ριζοσπαστικής αριστερής κυβέρνησης.
Ένας τόνος θεωρίας, όμως, ισούται με ένα γραμμάριο πράξης. Τώρα που η σύγκρουση με την πραγματικότητα ήρθε σε πλήρη αντίθεση με ό,τι κήρυττε και διέλυσε κάθε φρούδα ελπίδα που καλλιεργούσε, εισπράττει τα επίχειρα. Ό,τι ήθελε να γίνει στον κ.Πάχτα, έγινε στον ίδιο. Τώρα βέβαια, την τότε «δίκαιη οργή», την χαρακτήρισε «προβοκάτσι» και τους τότε «αγανακτισμένους», «προβοκάτορες». Με λένε Ρίζο και όπως θέλω τα γυρίζω… Πολλές οι ταιριαστές παροιμίες του θυμόσοφου ελληνικού «λαού» που τόσο επικαλείται ο ίδιος: Όποιος σκάβει τον λάκκο του αλλουνού, πέφτει ο ίδιος μέσα, Όποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες, Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μη λες και πολλές άλλες.