Αναγνώστες

Ο κύκλος των χαμένων επενδύσεων

Για να καταδείξω την ανεπάρκεια του ελληνικού κράτους και τις ευκαιρίες που έχουν χαθεί, οδηγώντας σε συνεχείς οριζόντιες περικοπές, θ’ αναφέρω τρία τρανταχτά παραδείγματα απώλειας μεγάλων ξένων επενδύσεων...

protagon.import

Όλο αυτό το διάστημα, το μόνο που ακούμε δυστυχώς από την κυβέρνηση είναι μέτρα για πρόσθετη φορολογία, στους ήδη μειωμένους μισθούς και συντάξεις, καθώς και σκέψεις για λύση του ασφαλιστικού, που επίσης οδηγεί σε πολλαπλή μείωση των συντάξεων, με σταδιακή εξαφάνιση του θεσμού της επικουρικής σύνταξης.

Ακούγοντας κάποιος όλα αυτά, αναρωτιέται, πού πάμε ακριβώς. Ποιο είναι το σχέδιο και αν υπάρχει άλλος δρόμος.

Η απάντηση είναι καταφατική. Ναι, υπάρχει άλλος δρόμος, όσα προαπαιτούμενα και αν θέτει το Μνημόνιο, όταν αρκετά από αυτά, έπρεπε ήδη να έχουν εφαρμοστεί εδώ και δεκαετίες για να μη φτάσουμε σε αυτή την απίστευτη κρίση έλλειψης ρευστότητας και εσόδων.

Ο μόνος δρόμος, λοιπόν, είναι αυτός της παραγωγής, της ανάπτυξης, της απασχόλησης και των επενδύσεων.

Στη χώρα, πέρα από τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα που είναι απολύτως απαραίτητη, απαιτούνται και μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις, που θ’ ανοίξουν ταυτόχρονα χιλιάδες θέσεις εργασίας, μόνιμες και όχι με πεντάμηνα προγράμματα του ΟΑΕΔ.

Για να καταδείξω την ανεπάρκεια του ελληνικού κράτους και τις ευκαιρίες που έχουν χαθεί, οδηγώντας σε συνεχείς οριζόντιες περικοπές, θ’ αναφέρω τρία τρανταχτά παραδείγματα απώλειας μεγάλων ξένων επενδύσεων (Foreign Direct Investment) που θα μπορούσαν να δώσουν αέρα επανεκκίνησης της οικονομίας, τόσο με αύξηση της ζήτησης όσο και της προσφοράς.

  1. Το 2013 η Tesla Motors, έψαχνε απεγνωσμένα να ιδρύσει νέο εργοστάσιο και γραμμή παραγωγής, για το διάσημο ηλεκτρικό sedan Model S, το οποίο θ’ άλλαζε μάλιστα τα δεδομένα στην Ευρώπη. Μιλάμε για VIP super cars που κοστολογούνται τουλάχιστον 80.000 ευρώ το καθένα. Η Διοίκηση της Tesla είχε δείξει ισχυρό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, αφενός λόγω της πτώσης του εργατικού κόστους αλλά και της υψηλής ζήτησης στην Ελλάδα για πολυτελή αυτοκίνητα. Οι μόνιμες θέσεις εργασίας άμεσα και έμμεσα θα ήταν πάνω 1.000 από πρώτες εκτιμήσεις. Φυσικά η ελληνική κυβέρνηση αδιαφόρησε και η Tesla επέλεξε το Tilburg της Ολλανδίας για το νέο εργοστάσιο στην Ευρώπη.
  2. Τέλη του 2013 με αρχές του 2014, η Microsoft προσέγγισε την ελληνική κυβέρνηση, για να ενισχυθούν δράσεις επιχειρηματικότητας. Στα πλαίσια αυτών των δράσεων η Microsoft είχε αποφασίσει να δημιουργήσει ένα contact centre στην Ελλάδα για πολλαπλή εξυπηρέτηση των πελατών της εταιρίας σε πάνω από 20 χώρες. Θα προσλαμβάνονταν μάλιστα όχι απλοί διοικητικοί υπάλληλοι, αλλά πολλοί επιστήμονες της πληροφορικής, ώστε να δημιουργηθεί help desk επίλυσης προβλημάτων. Τελικά, μετά την καθυστέρηση στην αδειοδότηση, τις παλινωδίες για το εργασιακό και την υψηλή φορολογία κερδών, η Microsoft ίδρυσε ήδη το κέντρο αυτό στη Ρουμανία, προσλαμβάνοντας 550 νέους επιστήμονες.
  3. Πριν από μερικούς μήνες ο διεθνής κολοσσός Mittal, στην ορυκτή βιομηχανία, ιδίως σε προϊόντα χάλυβα, έδειξε ζωηρό ενδιαφέρον για την εξαγορά και επένδυση ταυτόχρονα στη Hellenic Steel, μία από τις σημαντικότερες ελληνικές βιομηχανίες, που αντιμετώπιζε τεράστια προβλήματα ρευστότητας. Και πάλι η επένδυση δεν ευοδώθηκε καθώς, το κράτος δεν μπορούσε να εγγυηθεί μέρος της επένδυσης, ούτε να προχωρήσει κάποια νέα άδεια παραγωγής λόγω γραφειοκρατίας και οι ελληνικές τράπεζες είχαν πλήρη αδυναμία χρηματοδότησης. Η συνέπεια είναι, η Hellenic Steel σε πτώχευση και όλοι οι εργαζόμενοι στον δρόμο.

Θα μπορούσα ν’ αναφέρω δεκάδες αντίστοιχα παραδείγματα, αλλά προτίμησα να σας παραθέσω τρία διαφορετικά μεταξύ τους, για να διαπιστώσετε ότι σε όλους τους κλάδους υπάρχουν ευκαιρίες ανά την επικράτεια, αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση και η ενεργή στήριξη της επιχειρηματικότητας.

Κλείνοντας αυτές τις σκέψεις θα ήθελα να τονίσω, ότι η παραγωγή και η απασχόληση είναι συνυφασμένες με το μέλλον αυτού του τόπου. Όσο δεν δημιουργούμε κίνητρα, δεν υποδεχόμαστε επενδύσεις και δεν στηρίζουμε τους νέους να φτιάξουν τις δικές τους, τόσο θ’ ακούμε για περικοπές μισθών και συντάξεων και για επιδόματα πείνας.

Η επιλογή είναι δική μας, ή μάλλον των κυβερνήσεων που συστηματικά ψηφίζουμε, αν θα πορευθούμε στο μέλλον αναπτυσσόμενοι ή διαμαρτυρόμενοι για κάθε νέα επένδυση που εμφανίζεται.