Αναγνώστες

Ο «γαλαξίας» της επαρχίας

Το “Milky Way” ήρθε για να καλύψει ένα κενό μεταξύ τηλεοπτικής και πραγματικής καθημερινότητας. Να σοκάρει τον μέσο τηλεθεατή μέσα από την γλώσσα των νέων και τις ανησυχίες τους
Tο δικό σας Protagon

Μία 17χρονη τελειόφοιτη μαθήτρια λυκείου μένει έγκυος. Το όνειρο της, ο χορός, απομακρύνεται, καθώς ο δρόμος προς την ενηλικίωση της είναι γεμάτος περιορισμούς. Η οικογένεια της και οι φίλοι της “αγκαλιάζουν” το χαρμόσυνο γεγονός της εγκυμοσύνης, διαμορφώνοντας έναν κόσμο ασφυκτικά γεμάτο από πρέπει και “μη”. Στη ζωή της 17χρονης Μαρίας εμφανίζεται ο Τζο, ένα άτομο που ξεχωρίζει από την συντηρητική κοινωνία και που μαζί θα ανακαλύψουν έναν “γαλαξία” γεμάτο περιπέτειες και συγκινήσεις. Ποια απόφαση θα πάρει η Μαρία για τη ζωή της;

Το “Milky Way”, η νέα τηλεοπτική σειρά, του βραβευμένου με χρυσό φοίνικα Βασίλη Κεκάτου, που ήρθε να ταράξει τα νερά της ελληνικής μυθοπλασίας, διαδραματίζεται σε μία άγνωστη ορεινή πόλη της χώρας και αντιπροσωπεύει το σύνολο της ελληνικής επαρχίας. Μία επαρχία ριζωμένη σε αντιλήψεις αρκετά οπισθοδρομικές, όπου τα όνειρα των νέων παιδιών συγκρούονται με τις βλέψεις των γονιών τους, που τις περισσότερες φορές προέρχονται από τις αποτυχίες της δικής τους ζωής, και όλους τους “κανόνες” μίας κλειστής κοινωνίας.

Όσοι έχουμε μεγαλώσει σε τέτοιες κοινωνίες αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος και την σπουδαιότητα των προβλημάτων που η σειρά θέλει να αναδείξει. Για τους υπόλοιπους το “Milky Way” ίσως να φαντάζει μία ακόμα τηλεοπτική παραγωγή που θέλει να διαφοροποιηθεί από τις άλλες, θίγοντας ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα μόνο για εντυπωσιασμό και όχι για να προτείνει λύσεις και να αλλάξει την κοινωνία μας.

Το τελευταίο και βέβαια δεν θα μπορούσε να συμβεί. Καμία “κοινωνική επανάσταση” δεν ξεκίνησε από μία σειρά οκτώ επεισοδίων. Και αλίμονο αν το αντιλαμβανόμαστε έτσι. Σε μία τηλεοπτική πραγματικότητα καθωσπρεπισμού, συντηρητισμού, ξεκατινιάσματος και κανιβαλισμού, η προβολή τέτοιων θεμάτων έρχεται να σοκάρει τον μέσο τηλεθεατή και ταυτόχρονα τον προκαλεί να δει την σκληρή πραγματικότητα μίας πτυχής της κοινωνίας όχι και τόσο μακριά από όσο νομίζουμε.

Παιδιά που μεγαλώνουν με φιλοδοξίες που ο περίγυρος τους δεν επικροτεί. Όνειρα που περιορίζονται στα θέλω των άλλων και ειδικά της οικογένειας. Κοινωνίες που η διαφορετικότητα θεωρείται διαταραχή με τα άτομα να στιγματίζονται και να εγκλωβίζονται σε μία κατάσταση που δεν αντιπροσωπεύει τη φύση τους. Συμπεριφορές απάνθρωπες, βάναυσες και βίαιες που δικαιολογούνται πίσω από το “τι θα πει η κοινωνία”. Πατριαρχικές αντιλήψεις που εδραιώνονται και αναπαράγονται.

Ως ένα βαθμό έτσι είναι η πραγματική εικόνα της επαρχίας. Απομακρυσμένη από καθετί καινούργιο, σύγχρονο και διαφορετικό. Αλλά ας σκεφτούμε βαθύτερα. Τι είναι η Ελλάδα μπροστά στην υπόλοιπη Ευρώπη; Ένας ξεχασμένος συγγενείς, μία μικρή περιοχή του χάρτη, ένα χωριό – για να το πω αλλιώς – μπροστά στο μέγεθος της γηραιάς ηπείρου.

Η Ελλάδα του σήμερα έχει μείνει πίσω στη μάχη κατά των διακρίσεων. Συνάνθρωποι μας διαφορετικού σεξουαλικού προσανατολισμού στερούνται δικαιωμάτων, όπως αυτά του γάμου και της υιοθεσίας. Κατακτήσεις σαν αυτό της άμβλωσης αμφισβητούνται καθημερινά από υποστηρικτές σκοταδιστικών αντιλήψεων, κάποιοι εκ των οποίων βρίσκονται κι εντός του κοινοβουλίου. Εκπαιδευτικό σύστημα που αδυνατεί να εκσυγχρονιστεί και να διαπαιδαγωγήσει ορθά τα παιδιά για τις έννοιες της σεξουαλικότητας, της συναίνεσης και της αντισύλληψης, με αποτέλεσμα να αναζητούνται – λανθασμένα – πληροφορίες στο διαδίκτυο.

Το “Milky Way” ήρθε για να καλύψει ένα κενό μεταξύ τηλεοπτικής και πραγματικής καθημερινότητας. Να σοκάρει τον μέσο τηλεθεατή μέσα από την γλώσσα των νέων και τις ανησυχίες τους. Χωρίς να προσβάλει, να στοχοποιεί και να διακωμωδεί καταστάσεις και φιγούρες. Αλλά αναδεικνύοντας ζητήματα που θα έπρεπε να απασχολούν κάθε υγιή σκεπτόμενο πολίτη και που θα έκαναν το πολιτικό σύστημα να δράσει για την εξάλειψη τους.


* Ο Παναγιώτης Καμπούρης είναι πτυχιούχος δημοσιογράφος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο