Την άνοιξη του 2012 η Μ. έμαθε πως περίμενε μωράκι και γράφει ότι οι γιατροί στην Αθήνα της είχαν δώσει ως πιθανή ημερομηνία τοκετού το τέλος Φεβρουαρίου. Ο Λ., σύντροφος της κοπέλας, είναι υπαξιωματικός στη Λέρο και η Μ. μετακόμισε μαζί του στο νησί ενώ σχεδίαζαν τον γάμο τους.
Η Μ. διηγείται πως μια Κυριακή πρωί στα μέσα του Δεκέμβρη ξύπνησε με πολύ πόνο και αίμα. Φοβούμενη πως είχε πάθει κάτι το μωρό, πήρε τον σύντροφό της και πήγαν στο κέντρο υγείας να κάνει υπέρηχο. Εκεί λέει πως την ενημέρωσαν ότι, παρόλο που το μωρό ήταν εφταμηνίτικο, έπρεπε να της κάνουν καισαρική και να το φέρουν στον κόσμο. Σε λίγες ώρες γεννήθηκε ένα αγοράκι το οποίο, όπως υποστηρίζει η Μ., έφθανε οριακά τα 2950 γραμμάρια.
Ο Λ. ζήτησε άδεια να είναι συνέχεια στο νοσοκομείο πλάι της όμως ο ανώτερός του φέρεται πως δεν του έδωσε διότι έλειπαν αξιωματικοί, οπότε πήγαινε το μεσημέρι μετά τη δουλειά και έφευγε το άλλο πρωί. Η νέα μητέρα γράφει πως μόλις τέσσερις ημέρες μετά την έστειλαν σπίτι παρέα με το μωράκι της και ότι μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες το νεογνό πήρε 300 γραμμάρια.
Όμως κάτι δεν πήγαινε καλά.
Στα μέσα Ιανουαρίου η Μ. παρατήρησε πως ο γιός της κοιμόταν συνέχεια και ξυπνούσε μόνο για να φάει κάθε επτά ώρες, πίνοντας ελάχιστη ποσότητα ξένου γάλατος, ενώ είχε πέσει και η θερμοκρασία του. Προσπαθούσε να τον ζεστάνει με επιπλέον ρούχα όμως δεν άλλαζε κάτι. Και εδώ υπάρχει ένα κρίσιμο σημείο.
Το ζευγάρι υποστηρίζει πως την Παρασκευή πήγαν στο νοσοκομείο όπου το προσωπικό πήρε τηλέφωνο τον μοναδικό παιδίατρο του θεραπευτηρίου για οδηγίες. Λένε πως ο παιδίατρος Ν. Τ. βρισκόταν εκτός νησιού, αποκλεισμένος από απαγορευτικό που θα έληγε τέσσερις ημέρες μετά, και τους είπε πως μπορούσε να δει το βρέφος μόλις επέστρεφε. Προσθέτουν ότι το προσωπικό του νοσοκομείου τους πρότεινε να πάνε ξανά την άλλη ημέρα ώστε να δει το μωράκι ο παθολόγος, ενώ εικάζεται πως τους συμβούλεψαν να του δίνουν γάλα και χαμομήλι εναλλάξ.
Το νοσοκομείο αρνείται ότι έλαβε ποτέ χώρα αυτή η επίσκεψη και επιμένει πως ο παιδίατρος Ν.Τ. δεν έλειπε από το νησί την Παρασκευή.
Η Μ. γύρισε σπίτι και είπε πως δοκίμασε να επικοινωνήσει με τους ιδιωτικούς παιδιάτρους του νησιού. Ο ένας (Θ. Δ.) δεν ήταν πια εκεί ενώ η άλλη (Α. Κ.) δε σήκωνε το τηλέφωνο. Μη ξέροντας τι άλλο να κάνει, έψαξε στο Διαδίκτυο πιθανές ερμηνείες του προβλήματός της, όμως βρήκε μεγάλο όγκο πληροφοριών όποτε ζήτησε συμβουλές σε ένα forum για νέες μητέρες. Εκεί οι περισσότερες συνομιλήτριές της την καθησύχασαν πως όλα θα πάνε καλά, όμως τόνισαν ότι πρέπει να επιμείνει να το εξετάσει κάποιος γιατρός. Η Μ. άκουσε τις συστάσεις τους και, όπως υποστηρίζει, μόλις γύρισε ο σύντροφός της από το στρατόπεδο πήραν το αμάξι και ξαναπήγαν πίσω στο νοσοκομείο.
Πιθανολογείται ότι το μωρό πέρασε το βράδυ στο θεραπευτήριο και την επόμενη ημέρα, Σάββατο, έγιναν εξετάσεις που βρήκαν πως όντως υπήρχε σοβαρό πρόβλημα με την υγεία του. Διαγνώστηκαν συμπτώματα ασιτίας, υποθερμίας και δύσπνοιας οπότε αυτόματα κλήθηκε η αστυνομία με το φόβο ότι η μητέρα παραμελούσε το μωρό. Παράλληλα αποφασίστηκε να γίνει επειγόντως μεταφορά σε μονάδα εντατικής θεραπείας και κλήθηκε ελικόπτερο του ΕΚΑΒ το οποίο μετέφερε το αγοράκι το απόγευμα στο ΠΑΓΝΗ.
Εκεί διέγνωσαν πολυοργανική ανεπάρκεια και το βρέφος δυστυχώς έφυγε τελικά από τη ζωή 3 ημέρες μετά, τόσο πρόωρα και άδικα.
*Ο Κωνσταντίνος Γκουτζής γράφει εδώ