Αναγνώστες

Και πάλι… εκλογές

Αν κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές ο κ.Τσίπρας, ποιο ακριβώς πρόγραμμα θα υλοποιήσει; Το Μνημόνιο που μόλις αποδέχθηκε και ψήφισε, το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης αγνοώντας τη συμφωνία, ή τίποτα από τα δύο; Θα μάθουμε την αλήθεια;

protagon.import

Εκεί που λέγαμε σαν πολίτες και σαν λαός αυτής της χώρας να ηρεμήσουμε λίγο, μεσούσης της καλοκαιρινής ραστώνης, μετά την ψήφιση της συμφωνίας με τους δανειστές αλλά και των βασικών προαπαιτούμενων στη Βουλή, ήρθε μια νέα είδηση να ταράξει τα πολιτικά ύδατα. Η είδηση αυτή, εν πολλοίς αναμενόμενη, μετά τις σημαντικές διαφοροποιήσεις των στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι άλλη από την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, στα τέλη του Σεπτέμβρη. Ο πρωθυπουργός δυστυχώς, επέλεξε για μία ακόμη φορά, να κρυφτεί πίσω από τους πολίτες, πίσω από λαϊκές εντολές, τις οποίες ουδέποτε κατανόησε και πότε δεν εφάρμοσε. Τώρα επιζητεί, ακόμα μία, ίσως πιο ισχυρή από ποτέ, για να υλοποιήσει, υποτίθεται το πρόγραμμά του. Αν κερδίσει λοιπόν τις επερχόμενες εκλογές ο κ. Τσίπρας, ποιο ακριβώς πρόγραμμα θα υλοποιήσει; Το Μνημόνιο που μόλις αποδέχθηκε και ψήφισε, το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης αγνοώντας τη συμφωνία, ή τίποτα από τα δύο; Θα μάθουμε την αλήθεια;

Θα πρέπει κάποτε σε αυτή τη χώρα, να καταλάβουμε τι εστί εκλογές, προγραμματικές δηλώσεις, εφαρμογή και κυβερνησιμότητα. Οι παραπάνω όροι, τους τελευταίους επτά μήνες έχουν μετατραπεί, σε δημοψήφισμα, προγραμματική ανεπάρκεια, έλλειψη εμπειρίας, ακυβερνησία και ξανά εκλογές.Το παράδειγμα, παράδοξο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έχει μάλιστα ανατρέψει και την περίφημη θεωρία των εκλογικών κύκλων, που συναντούμε στην πολιτική και οικονομική θεωρία. Σύμφωνα με αυτή, μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή, αποφασίζει τάχιστα και παίρνει όλα τα σκληρά μέτρα στο πρώτο ήμισυ της θητείας της, τα εφαρμόζει και προσπαθεί στο υπόλοιπο χρονικό διάστημα να ανασχέσει τις αρνητικές συνέπειες, ώστε λίγο πριν τις εκλογές να προβεί σε παροχές, κερδίζοντας έδαφος στις επερχόμενες εκλογές.

Στην προκειμένη περίπτωση, είχαμε μια διαρκή υποτυπώδη διαπραγμάτευση, όλο το προηγούμενο διάστημα, χωρίς σχέδιο, ή μάλλον με πολύ κακό έως εφιαλτικό σχέδιο, το οποίο γλιτώσαμε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, με τη συμφωνία με τους εταίρους. Άρα λοιπόν, καμία εφαρμογή προγράμματος δεν είχαμε, παρά μηδενικές μεταρρυθμίσεις, με μόνη επαναφορά προσλήψεων και πάγωμα επενδύσεων που είχαν μάλιστα ψηφιστεί ως διεθνείς συμβάσεις και υποχρεώσεις της χώρας από προηγούμενες κυβερνήσεις.

Πού κατευθυνόμαστε λοιπόν με τη νέα προκήρυξη των εκλογών; Γιατί επιλέγεται και πάλι η μη κυβερνησιμότητα, με άλλοθι την απώλεια της δεδηλωμένης και τη διασταλτική ερμηνεία του Συντάγματος, βάσει των άρθρων 37 και 40; Γιατί δεν εφαρμόζεται η συμφωνία τουλάχιστον στα πρώτα της στάδια, με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις σε επιχειρηματικότητα, ασφαλιστικό και δημόσια διοίκηση, ώστε η χώρα ν' αποκτήσει την απαραίτητη δυναμική; Θα μπορούσε ο πρωθυπουργός, κάλλιστα, μετά την ομαλοποίηση του οικονομικού κλίματος, την αποκατάσταση της ρευστότητας, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων, να προκαλέσει εκλογές, δηλαδή τουλάχιστον σ' ένα έτος από σήμερα, ώστε να περιορίσει και τις όποιες απώλειες οικονομικής στασιμότητας. Δυστυχώς όμως, για μία ακόμη φορά προτάχθηκε το κομματικό συμφέρον πάνω από το εθνικό, με αναγωγή του εσωκομματικού προβλήματος και των ανεξαρτητοποιήσεων αριστερών βουλευτών σε μείζον πρόβλημα εθνικής κυριαρχίας.

Εύχομαι πραγματικά, όσο είναι δυνατόν, να πάμε σε αυτές τις εκλογές, με κλίμα ουσιαστικών συζητήσεων και αντιπαραθέσεων για το πού πρέπει να πάει η χώρα και με ποιο στρατηγικό σχέδιο, χωρίς κομματικές εκτροπές και σκοπιμότητες. Σαφώς και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποια κυβερνητική πλειοψηφία θα διαμορφωθεί, όμως θα πρέπει όλα τα εν δυνάμει κοινοβουλευτικά κόμματα του δημοκρατικού τόξου να συμφωνήσουν προεκλογικά σε βασικές στρατηγικές και μεταρρυθμίσεις, ώστε να δεσμευθούν για την υλοποίησή τους μετεκλογικά, με αξιολόγηση και λογοδοσία προς τους πολίτες. Ας είναι τούτες οι εκλογές, λοιπόν, το τελευταίο καθαρτήριο για την απόκτηση της απαραίτητης κυβερνητικής δυναμικής και αποφασιστικότητας, πέρα από το πολιτικό κόστος, με όραμα για την Ελλάδα του αύριο.

*Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της Δυναμικής Ελλάδας.