Αναγνώστες

Και, ξαφνικά, «πέφτει» το Facebook

Στους χώρους εργασίας είναι πρώτο θέμα συζήτησης. Στη νεολαία, ο εκνευρισμός διάχυτος. Μηχανικές κινήσεις για να τσεκάρουν τα κινητά κάτω από τα θρανία χωρίς αποτέλεσμα προφανώς...

protagon.import

1η ώρα:
κεφάλια σηκώνονται πάνω από τους υπολογιστές στα γραφεία
«Μπαίνεις στο Facebook;»
-Κάτσε να κοιτάξω. Όχι!
«Καλά, θα το φτιάξουν γρήγορα»
Στα πανεπιστήμια, καφετέριες και άλλους μαζικούς χώρους ακούγεται ένα συνεχές «Έλαααα. Μα, τι έπαθε τώρα; Τσ Τσ Τσ»

3 ώρες μετά:
το ίντερνετ γεμίζει με ειδήσεις/σενάρια για το ποιος έριξε το Facebook.
«Έργο των Anonymous!»
«O Zuckerberg ετοιμάζει μια έκπληξη»
«Μυστήριο τι συμβαίνει με το Facebook»

8 ώρες μετά:
πρώτη είδηση στα διεθνή μέσα. Η πτώση της μετοχής αγγίζει το limit down. Ο Zuckerberg δίνει συνέντευξη Τύπου για να καθησυχάσει τα πνεύματα. Οι εξηγήσεις δεν αρκούν. Οι Anonymous δίνουν βίντεο στη δημοσιότητα και αρνούνται την οποιαδήποτε ανάμιξη.

24 ώρες μετά:
η πτώση του Facebook έχει δημιουργήσει ντόμινο στα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Μειώνεται η επισκεψιμότητα σε istangram, twitter, Tumblr κτλ. Η μετοχή στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης δεν διαπραγματεύεται πλέον. Εκατομμύρια ξύπνησαν το πρωί και για πρώτη φορά εδώ και χρόνια η μέρα τους δεν ξεκίνησε με μια ματιά στο χρονολόγιό τους. Στους χώρους εργασίας είναι πρώτο θέμα συζήτησης. Στη νεολαία, ο εκνευρισμός διάχυτος. Μηχανικές κινήσεις για να τσεκάρουν τα κινητά κάτω από τα θρανία χωρίς αποτέλεσμα προφανώς.

48 ώρες μετά:
εκτενή αφιερώματα του διεθνούς Tύπου για την υπόθεση. Οδηγίες και συμβουλές για τη ζωή χωρίς το Facebook:
«Πώς να κανονίσετε μια έξοδο»
«Πώς να διοργανώσετε ένα πάρτι»
«Πώς να διοργανώσετε μια ημερίδα»
«Πώς να φλερτάρετε»
Συνεντεύξεις από επαγγελματίες χρήστες «τρολ» οι οποίοι έμειναν ξαφνικά άνεργοι.
Οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας ανακοινώνουν τη δωρεάν παροχή ίντερνετ στα κινητά λόγω της ραγδαίας πτώσης της χρήσης δεδομένων.

72 ώρες μετά:
ένα κύμα μαζικού άγχους σε παγκόσμιο επίπεδο έχει μπλοκάρει σχεδόν τα πάντα. Η αγορά παραλύει, τα χρηματιστήρια πέφτουν, οι συναλλαγές μειώνονται. Τα συμπτώματα στέρησης για μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι άγχος, κατάθλιψη, ματαιότητα και αδυναμία προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα. Ετοιμάζονται εναλλακτικές από άλλες εταιρίες χωρίς αποτέλεσμα.

Ένας μήνας μετά:
ραγδαία πτώση πωλήσεων των smartphones. Η Apple ανακοινώνει ζημιές, η Samsung στρέφεται στους τρισδιάστατους εκτυπωτές και στις ενεργειακές καινοτομίες για τα σπίτια. Ο πλανήτης γνωρίζει σημαντική μείωση στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τον περιορισμό της χρήσης των έξυπνων κινητών.

Έξι μήνες μετά:
η παραγωγικότητα αυξάνεται σταδιακά, οι επιδόσεις των μαθητών βελτιώνονται και καταγράφονται λιγότερα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού και βίας. Οι τρομοκράτες της ISIS δεν ανεβάζουν πλέον βίντεο για να προσελκύσουν μαχητές. Λιγότερα τροχαία και δυστυχήματα. Τίτλοι άρθρων στον Τύπο…
«Μελέτη ερευνητών καταγράφει τα επίπεδα βελτίωσης του ύπνου στον γενικό πληθυσμό»
«Διασκέδαση χωρίς να τσεκάρεις το κινητό. Κι όμως, γίνεται»
«Πώς το κλείσιμο του Facebook έσωσε τον γάμο μου»
«Μια μέρα με τους Anonymous Facebookaholics»

Ένας χρόνος μετά:
η Google συγχωνεύεται με τη Microsoft και ανακοινώνουν τη νέα γενιά smartphones. Πλέον το κινητό εξατομικεύεται πλήρως και η διασύνδεση του χρήστη με οποιαδήποτε εφαρμογή ή κοινωνικό δίκτυο είναι μοναδική. Με το κινητό μιλάς, σερφάρεις, αγοράζεις, ψηφίζεις, ταξιδεύεις, κάνεις τις ιατρικές εξετάσεις κ.λπ. άμεσα, γρήγορα και αποτελεσματικά. Το ψηφιακό χρήμα γίνεται ο κοινός τόπος. Αρχίζουν συζητήσεις για τη δημιουργία ενός κοινού ψηφιακού νομίσματος με κλειδωμένες ισοτιμίες εθνικών νομισμάτων. Στους ακαδημαϊκούς κύκλους ξεκινούν συζητήσεις για τη μετα-Bretton Woods εποχή, την κατάργηση του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας και την ίδρυση της Παγκόσμια Κεντρικής Τράπεζας για τη ρύθμιση του νέου νομισματικού συστήματος. Σκέψεις για τη μετεξέλιξη του ΟΗΕ σε Παγκόσμια Συνομοσπονδία με ενισχυμένο το πολιτικό σκέλος και δημοκρατικές διαδικασίες.

Και όλα αυτά, απλώς, αν πέσει το Facebook…

*Ο Δρ. Σταύρος Μαυρογένης είναι ερευνητής