Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά το διάγγελμα του Σαββάτου | ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / IntimeNews
Αναγνώστες

Η ανάγνωση του διαγγέλματος Μητσοτάκη

Ο μέσος έλληνας, όμως, πόσο ικανοποιημένος μπορεί να αισθάνεται από τα μέτρα Μητσοτάκη; Κάποιοι θα πουν ότι έδρασε γρήγορα και έγκαιρα...
Tο δικό σας Protagon

Το συζητούσαν πολύ καιρό, αλλά τώρα έγινε πράξη . Στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε μέτρα για τον περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας. Το ίδιο βράδυ ήρθε και ο αριθμός ρεκόρ των 2.056 κρουσμάτων για να επιβεβαιώσει αυτή την ανάγκη. Οι ειδικοί θεωρούν ότι σε δέκα ημέρες θα φανούν τα αποτελέσματα των νέων μέτρων, τα οποία σημειωτέον ξεκινούν στις 3/11. Για να δούμε…

Είναι γεγονός ότι για να ληφθούν αυτά τα μέτρα, έπρεπε να περάσουμε από διάφορα στάδια. Αρχικά είχαμε την υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους. Εν συνεχεία, είδαμε την υποχρεωτική απαγόρευση της κυκλοφορίας, μετά τις 12 το βράδυ, με παράλληλη χρήση της μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους. Τελικά φτάσαμε στο σημείο να χωριστεί η χώρα σε δύο ζώνες, επιτήρησης και αυξημένου κινδύνου. Στις περιοχές αυξημένου κινδύνου κλείνουν οι χώροι εστίασης, ψυχαγωγίας, πολιτισμού και άθλησης. Αντίθετα μένουν ανοιχτά κομμωτήρια, ξενοδοχεία και τα μαγαζιά κατ οίκον διανομής φαγητού, μέρη που θεωρητικά είναι λιγότερο επικίνδυνα για την μετάδοση της νόσου.

Ο μέσος έλληνας, όμως, πόσο ικανοποιημένος μπορεί να αισθάνεται από τα μέτρα Μητσοτάκη; Κάποιοι θα πουν ότι έδρασε γρήγορα και έγκαιρα, ειδικά όσοι τον εμπιστεύτηκαν στις 7/7/2019. Οι «αντιφρονούντες», από την άλλη, θα ταχτούν με το μέρος των καταστηματαρχών και των υπαλλήλων που θίγονται από το αναγκαστικό εν μέρει lockdown, και θα τα βάλουν με τον Πρωθυπουργό. Υπάρχει όμως και μια Τρίτη ματιά, απαλλαγμένη από γυαλιά, μπλε ή κόκκινα.

Αυτή η ψύχραιμη ματιά, το πρώτο πράγμα που θα εξετάσει είναι το γιατί έπρεπε να φτάσουμε τα 1.500 και τα 2.000 κρούσματα σε ημερήσια βάση για να ληφθούν μέτρα; Επειδή βέβαια το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι καλό θα ήταν να αναφέρουμε και το γιατί άνοιξαν τόσο αβίαστα τα σύνορα το καλοκαίρι, με άμεση συνέπεια την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων, σε μια χώρα που δεν ήταν ιδιαίτερα επιβαρυμένη επιδημιολογικά σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του Ιουλίου. Είναι αντιληπτό ότι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδος είναι ο τουρισμός και πρέπει να έχουμε ανοιχτά τα σύνορά μας, αλλά τουλάχιστον αυτό θα έπρεπε να γίνει ελεγχόμενα. Ενδεικτικό είναι ότι σε μια μόλις ημέρα τον Αύγουστο, επτά πτήσεις ήταν προγραμματισμένες από το Ηνωμένο Βασίλειο για Ζάκυνθο! Από τον απομονωτισμό στην πλήρη χαλάρωση, υπάρχει μια μικρή διαφορά.

Επιπλέον, οι επιδημιολόγοι ανέφεραν ότι πολλοί «κόλλησαν» τον ιό από κρυφά πάρτι που ο κόσμος ήταν κυριολεκτικά στοιβαγμένος και χωρίς βέβαια να τηρούνται τα κατάλληλα μέτρα. Το ερώτημα είναι γιατί η αστυνομία δεν μπορούσε να σταματήσει αυτά τα πάρτι. Παρόμοια κατάσταση και με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς όπου κάποιοι αρνούνταν να φορέσουν μάσκες, παρά το πλήθος του κόσμου, και χρειάζονταν πρόστιμα για να συνετιστούν. Είναι αυτή η θλιβερή δυστυχώς μειοψηφία που βλέπουν παντού συνωμοσίες και που έχουν μάθει στη ζωή τους να κυνηγούν μάγισσες. Αξίζει να αναφερθούμε και στις συγκεντρώσεις που γίνονταν σε πλατείες που και εκεί δεν υπήρχε έλεγχος. Όταν λέμε έλεγχος, για να μην φτάσουμε στο άλλο άκρο, δεν εννοούμε έναν αστυνομικό «μπαμπούλα» που να επιβάλλει πρόστιμα ή να ασκεί βία. Μιλάμε για ένα διακριτικό έλεγχο με γνώμονα ότι και ο κόσμος έχει κουραστεί από τους τόσους μήνες κλεισούρας.

Φτάνοντας λοιπόν στα μέτρα Μητσοτάκη και στο διάγγελμα του περασμένου Σαββάτου το συμπέρασμα είναι ένα: και τώρα τρέχουμε… Η κατάσταση έχει ξεφύγει και πρέπει να συμμορφωθούμε όλοι, πριν να είναι πολύ αργά!