Όλοι γνωρίζουμε ότι σε περιόδους κρίσης παύουν να λειτουργούν τα χρηματιστήρια. Τα παραδείγματα άπειρα και δεν χρειάζεται να τα αναφέρουμε. Είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας διέρχεται σοβαρή κρίση σήμερα. Οι τιμές έχουν εκτοξευτεί στα ύψη ( εξαπλάσιες ή και δεκαπλάσιες από τις περυσινές) και επομένως το χρηματιστήριο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα έπρεπε να αναστείλει τη λειτουργία του και στη συνέχεια θα έπρεπε το ελληνικό κράτος να αναλάβει τις δικές του ευθύνες. Τι έπρεπε να κάνει λοιπόν η ελληνική πολιτεία μετά την αναστολή της ημερήσιας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τι αποφεύγει να κάνει σήμερα; Ας το διατυπώσουμε με απλά λόγια:
Πρώτον, θα έπρεπε να ελαχιστοποιηθεί η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από εισαγόμενα καύσιμα και κυρίως το φυσικό αέριο. Ο περιορισμός του μαζούτ δεν είναι δυνατός γιατί κατά κύριο λόγο αφορά στα νησιά. Αυτό θα γινόταν με την επαναλειτουργία και εντατικοποίηση της λειτουργίας των λιγνιτικών σταθμών. Οι λιγνιτικές μονάδες με τα υδροηλεκτρικά και τις ανανεώσιμες πηγές (αιολικά και φωοβολταικά πάρκα) θα μπορούσαν να περιορίσουν το φυσικό αέριο στο 25% περίπου. Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν Πορτογαλία και Ισπανία.
Δεύτερον, Να επιδοτηθεί από την πολιτεία η αγορά του απαραίτητου φ. αερίου για τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτή η επιδότηση υπολογίζεται ότι θα έφτανε για το 2022 στο 1,2 με 1,5 δις ευρώ. Έτσι θα μπορούσε να καταργήσει την φοβερή Ρήτρα καυσίμου που εμφανίζεται ως βραχνάς στον λογαριασμό των καταναλωτών, οι τιμές θα παρέμειναν στα επίπεδα προ του φθινοπώρου του 2021 και η κυβέρνηση θα γλίτωνε τα 5 δις που διατείνεται ότι θα προσφέρει συνολικά για την ελάφρυνση των λογαριασμών αλλά στην ουσία αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό.
Παρόλα αυτά τίποτε σε αυτή την κατεύθυνση δεν κάνει η κυβέρνηση. Πριν 10 ημέρες, 4/4/2022 μια μόνο λιγνιτική μονάδα ήταν σε λειτουργία και γι’ αυτό είχαμε 100 €/MWh παραπάνω τιμή ρεύματος απ’ όλες τις γειτονικές χώρες! Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς, γιατί η αισχροκέρδεια κτυπά κόκκινο. Είναι απίστευτο ότι οι καταναλωτές φυσικού αερίου πληρώνουν πολύ λιγότερα απ’ τους καταναλωτές ρεύματος που παράγεται από φυσικό αέριο. Εδώ οι νόμοι της φυσικής παύουν να ισχύουν!
Επίσης, η ελληνική πολιτεία θα έπρεπε να ξεκινήσει μια εκστρατεία εξοικονόμησης ενέργειας που θα ξεκινούσε από τα κτήρια και τις εγκαταστάσεις του δημοσίου και των ΟΤΑ και θα έφτανε στην επιδότηση της εξοικονόμησης στους λογαριασμούς των καταναλωτών ( πχ. κίνητρα για μείωση κατά 10% της κατανάλωσης).
Και κάτι ακόμα, η μεγάλη αυτή ενεργειακή κρίση θα έπρεπε να αναστείλει τη λειτουργία ενός ακόμη χρηματιστηρίου, αυτού της αγοράς ρύπων, που επιβαρύνει πολύ τον λιγνίτη. Αυτό έγκειται στην Ευρώπη που πρέπει να καταλάβει πως η επιβίωση των λαών είναι σημαντικότερη από την προσωρινή αναστολή (για ένα, το πολύ δύο έτη) των προστίμων για τους ενεργειακούς ρύπους.