Ανοίγω το ραδιόφωνο στο αυτοκίνητο. Πετυχαίνω την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στο Real News, που τη μεταδίδει τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός της Λαμίας. Στον αέρα, σε τηλεφωνική επικοινωνία, βρίσκεται ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, πρώην Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας επί κυβερνήσεως ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Όταν -μεταξύ άλλων- ο βουλευτής της Ν.Δ. ρωτήθηκε για το ποιο θα ήταν το ιδανικότερο αποτέλεσμα των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου, φιλοσοφικά απάντησε πως αυτό που λείπει από τον Έλληνα, σε αντίθεση με άλλους ευρωπαϊκούς λαούς είναι η συνεργασία. ‘’Χωρίς συνεργασία’’, συνέχισε, ‘’δεν μπορούν να λυθούν τα πάμπολλα προβλήματα που ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία και πως ‘’η συμμαχία είναι η πεμπτουσία της επίλυσης των προβλημάτων.’’ Χρέος, λοιπόν, των κομμάτων που θα αποκτήσουν έδρες στη νέα Βουλή είναι να εκφράσουν ανοιχτά τις ιδέες τους σε ένα τραπέζι που θα βρίσκονται όλοι όσοι έχουν την καλή πρόθεση να συνεργαστούν για το καλό αυτής της ταλαιπωρημένης χώρας. Ως πρότυπα μάλιστα μιας τέτοιας προσπάθειας ανέφερε τη Γαλλία, την Πορτογαλία αλλά και την Ιρλανδία.
Μετά τον κ. Γιακουμάτο, ακολουθεί ο Ανδρέας Λοβέρδος, ένας πολιτικός που έχει περάσει από πολλά υπουργεία κι έχει «γευτεί» τη σοβαρότητα των προβλημάτων που έγιναν αισθητά μετά την υβέρνηση Παπανδρέου. Ο πρώην υπουργός Παιδείας, πέρα από το γεγονός ότι κατέκρινε το 23% του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, ανέφερε ότι επιθυμεί μία κυβέρνηση με όλους πλην ακραίων και αντιευρωπαϊστών, δηλαδή μία κυβέρνηση του 80% της Βουλής και το υπόλοιπο 20% ως αντιπολίτευση. Υποστηρίζει, όπως ο υπογράφων, ότι μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας, μπορεί να επιλύσει τα φλέγοντα ζητήματα της ελληνικής κοινωνίας. Μάλιστα, επέρριψε ευθύνες όχι μόνο στα ψέματα του Ιανουαρίου της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και στο δικό τους «Λεφτά υπάρχουν», το 2009.
Μετά από έξι χρόνια οικονομικής και κυρίως ανθρωπιστικής κρίσης φαίνεται πως όλοι τώρα κατάλαβαν το συστατικό που έλειπε από την εκάστοτε κυβέρνηση. Στη χώρα των τριών μνημονίων, της αδυσώπητης φτώχειας και της ταπεινοσύνης αναθεώρησαν όλοι και σκέφτηκαν πως υπάρχει μία δύσβατη αλλά αποτελεσματική διέξοδος. Οι συγκυβερνήσεις δυο και τριών κομμάτων δεν ήταν αρκετές για να ορθοποδήσει η χώρα ούτε φυσικά η τοποθέτηση ανθρώπων σε λάθος θέσεις. Ο Έλληνας ψηφοφόρος όμως το κατάλαβε αργά και μόνο τώρα ίσως ψηφίσει πιο λογικά. Και πάλι όμως, ίσως…
Νικητής δεν θα είναι κανένας στις ερχόμενες εκλογές. Ούτε αριστεροί, ούτε δεξιοί, ούτε μνημονιακοί, ούτε αντιευρωπαϊστές. Σημασία έχει μετά το εκλογικό αποτέλεσμα να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να κερδίσει ένας: ο Έλληνας!
Η χώρα χρειάζεται να ακολουθήσει πιστά το μνημόνιο για να επιβιώσει. Το σκίσιμό του και η έξοδος από την Ευρώπη δεν είναι λύσεις. Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας αυτό πρέπει να υποστηρίξει και να τηρήσει πιστά. Το τυφλό και αμαθές ΟΧΙ του δημοψηφίσματος θα ηττηθεί για άλλη μια φορά. Ίσως όμως τώρα όλοι καταλάβουν γιατί ηττήθηκε. Η συνεργασία μπορεί να φέρει ανατροπές. Δυο πράγματα θα το εξακριβώσουν: ο χρόνος και το πρόγραμμα. Γιατί είναι αλήθεια πως η έλλειψη προγραμματισμού μπορεί να φέρει πολλά δεινά. Παράδειγμα, το παρόν μας…