Στην Ελλάδα έχουμε γεροντοκρατία. Με συγχωρείτε συμπαθητικοί παππούδες και γιαγιάδες, αλλά στην Ελλάδα κάνετε κουμάντο εσείς και όχι εμείς οι νέοι, αυτή είναι η πραγματικότητα. Ειδικά αν περιμένουμε λίγο ακόμα που και οι γονείς μας θα γίνουν γέροι και θα πάρουν σύνταξη οι νέοι δεν θα μπορέσουν να εκλέξουν ποτέ κάποιον που τους εκπροσωπεί πραγματικά. Πώς θα γίνει αυτό; Απλά τα πράγματα, θα ψηφίζουν αυτούς που τους εκπροσωπούν λόγω πλειοψηφίας. Το ίδιο πράγμα έγινε και στην Αγγλία. Το συντηρητικό κόμμα, οι Τόρις, που είναι αυτήν την στιγμή στην εξουσία έχει ως μεγάλο μέρος της εκλογικής του βάσης πολίτες μεγάλης ηλικίας. Έτσι όταν ήρθε η στιγμή να γίνουν περικοπές το 2010, αυτές ξεκίνησαν από την παιδεία αναγκάζοντας τους φοιτητές να πληρώσουν παραπάνω δίδακτρα για το πανεπιστήμιο προκειμένου να γλυτώσουν οι δωρεάν μεταφορές και η δωρεάν τηλεόραση των γηραιότερων.
Κάπως έτσι συμβαίνει και στην Ελλάδα. Αυτή την στιγμή οι γηραιότεροι λόγω πλειοψηφίας εκλέγουν αυτούς που θα εξυπηρετήσουν καλύτερα τα συμφέροντά τους. Μάλιστα αν λάβουμε υπόψη μας πως ο αριθμός γεννήσεων είναι χαμηλός και πως αρκετοί νέοι εγκαταλείπουν την Ελλάδα είναι αρκετά εμφανές το πώς θα εξελιχθεί στο μέλλον η σχέση νέων/γηραιών. Φτάνει να δει κανείς την σημερινή κατάσταση στο πώς το κράτος ξοδεύει τα λεφτά μας. Για κάθε 100 ευρώ φόρων ξοδεύουμε περίπου 8 για την παιδεία και 5,5 για μεταφορές και υποδομές. Για συντάξεις ξοδεύουμε περίπου τα 26 ευρώ. Δηλαδή επενδύουμε για το μέλλον της Ελλάδας λιγότερα από αυτά που ξοδεύουμε για το παρελθόν της. Στα παραπάνω ποσά δεν έχω εντάξει τα χρήματα για την υγεία που στην πλειοψηφία τους αφορούν το πιο ηλικιωμένο κομμάτι του πληθυσμού.
Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την Ελλάδα. Εφόσον θέλουμε να υπάρχει μέλλον, θα πρέπει να προχωρήσουμε στην άμεση περιστολή των δαπανών που ξοδεύει το ελληνικό κράτος για τις συντάξεις, με άμεση αναδιανομή αυτών των πόρων για την παιδεία, την τεχνολογική εξειδίκευση των νέων, την έρευνα σε νέες τεχνολογίες και την οικονομική υποστήριξη των νέων γονέων και των πολυτέκνων, δηλαδή στο μέλλον και όχι στο παρελθόν. Κάποιοι θα πουν: «πόσο ακόμα μείωση των συντάξεων θα αντέξουν, ειδικά οι χαμηλοσυνταξιούχοι». Το σίγουρο είναι πως καμία χαμηλή σύνταξη δεν θα πρέπει να περικοπεί άλλο, θα πρέπει να αυξηθεί για να υπάρχει δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια και αίσθηση ισονομίας. Όμως μεγάλες συντάξεις θα πρέπει να περικοπούν σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι έχει συμβεί σήμερα. Και για να προλάβω αυτούς που θα πουν «αυτά τα λεφτά τα έχουμε δουλέψει» θα τους υπενθυμίσω απλώς πως από τα 100 ευρώ που πληρώνουμε φόρο τα 20 πάνε για την αποπληρωμή τόκων.
*Ο Δημήτρης Βόγιας είναι φοιτητής Μηχανολογίας