Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο το τελευταίο διάστημα έχει εστιάσει στη περαιτέρω σύγκλιση των οικονομιών των χωρών –μελών μέσω της πρότασης για ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο, για ευρωπαίο υπουργό οικονομικών ακόμη και για ενιαίο στρατό όσον αφορά την ασφάλειά μας.
Βέβαια στο κομμάτι των οικονομικών όπου είναι και το φλέγον θέμα πέρα από τα λόγια για προσπάθεια κοινής δημοσιονομικής πολιτικής το ζητούμενο είναι πως θα μπορούσε να επιτευχθεί αυτό.
Η ανισότητα στις χώρες δεν έγκειται μόνο στο τομέα του επιτοκίου όπου δανείζονται για να καλύψουν τρέχουσες ανάγκες αλλά υφίσταται και στο γεγονός ότι υπάρχουν διαφορετικά φορολογικά συστήματα αλλά και κατ’ επέκταση διαφορετικός ΦΠΑ στα προϊόντα και τις υπηρεσίες. Εύλογη απορία αν ένας ενιαίος φόρος θα είχε αποτέλεσμα. Η μία άποψη είναι πως από τη στιγμή που κάθε χώρα βρίσκεται σε διαφορετικό οικονομικό κύκλο κάτι τέτοιο θα οξύνει τις ανισότητες και πιθανώς θα εξαφανίσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κυρίως στον τομέα εισαγωγών-εξαγωγών.
Η άλλη άποψη είναι πως οι χώρες αν καταφέρουν να έρθουν πιο κοντά μέσω και της πολιτικής βούλησης βέβαια θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο και θα ισχυροποιηθεί η Ενωση συνολικά όπως η ομοσπονδία της Αμερικής. Πιθανόν, να βελτιωθεί το ισοζύγιο πληρωμών των προβληματικών χωρών και η ευρωζώνη όσο και αν έχει κατακριθεί από πολλούς θα κερδίσει έδαφος. Πέρα από αυτά απαιτείται λοιπόν και εναρμόνιση στα φορολογικά συστήματα των χωρών –μελών.
Άρα σε πρώτη φάση το ζητούμενο δεν είναι μόνο πως θα γεμίσει το μελλοντικό ευρωπαϊκό ταμείο αλλά πως θα γίνει η αναδιανομή των χρημάτων αλλά και η ενδεχόμενη παροχή βοήθειας. Θα πρέπει να οριστεί λοιπόν ένας μέσος ΦΠΑ για τις χώρες έτσι ώστε να είναι δίκαιος για όλες. Παράλληλα, μέσω του ευρωπαϊκού ταμείου επενδύσεων θα πρέπει να ενισχυθούν και οι επενδύσεις για να υπάρχει ανάπτυξη και σταθερότητα. Δηλαδή, εστίαση όχι μόνο στην φοροεισπρακτική πολιτική αλλά και στα κίνητρα για εργασία και καινοτομία.
Συνοψίζοντας, ένας κοινοτικός φόρος θα διευκόλυνε τις εισαγωγές –εξαγωγές και θα αποφεύγονταν η φοροδιαφυγή αφού θα υπήρχε εναρμόνιση και ενιαίος ελεγκτικός μηχανισμός. Ίσως, να απαιτούνταν χρόνος και αλλαγές στα ηλεκτρονικά συστήματα των χωρών όπου ταυτόχρονα θα απαιτηθεί και εξοικείωση.
Όμως, κάθε αρχή και δύσκολη αρκεί να έχουμε τα επιθυμητά.
* Η Μένια Τζιοβάρα είναι πολιτική επιστήμονας Νομικής Αθήνας