Στα χρόνια που διανύουμε το προφίλ του Έλληνα πολιτικού έχει απαξιωθεί ολοκληρωτικά. Προφανώς όχι αδίκως αλλά αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να ομογενοποιούμε όλους τους πολιτικούς.
Αυτό που σίγουρα έχει εκλείψει από τον σύγχρονο πολιτικό είναι η ιδεολογία, η ανιδιοτελής προσφορά για το κοινωνικό σύνολο και η αμεσότητα. Χαρακτηριστικά όπου κατεξοχήν διέθεταν οι πολιτικοί του παρελθόντος.
Τι έχει αλλάξει λοιπόν; Η κοινωνία των πολιτών ή οι πολιτικοί; Να σημειωθεί πως παλαιότερα για να ασχοληθεί κανείς με τον πολιτικό στίβο όφειλε να απαρνηθεί οικογένεια και προσωπική ζωή. Η αφοσίωση του ήταν για το κοινό καλό και η ζωή του ένας αδιάκοπος αγώνας όπου μπορούσε να του στερήσει και τη ζωή του ενίοτε. Τι μας άφησαν λοιπόν παρακαταθήκη όλοι εκείνοι; Ιδανικά, αξίες και ήθος! Τι μας αφήνουν οι σημερινοί με ελάχιστες εξαιρέσεις ανθρώπων βεβαίως; Φτώχεια, ανέχεια , διαφθορά.
Επομένως τι άλλαξε; Φταίει η οικογενειοκρατία στην πολιτική; Και παλαιότερα αρκετοί πολιτικοί μας προέρχονταν από μεγάλα τζάκια! Φταίει η παγκοσμιοποιημένη κοινωνία και η Ευρώπη κατά άλλους;
Μήπως οι παχυλές παροχές και τα προνόμια που απολαμβάνουν; Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα. Ο Έλληνας νομοθέτης θέσπισε τις παροχές , τα προνόμια και τις ατέλειες σε διάφορα αγαθά ακριβώς για να αποφευχθεί το φαινόμενο του χρηματισμού και να έχει την ευκαιρία οποιοσδήποτε πολίτης να εμπλακεί με την πολιτική. Σημειωτέον , με βάση το νόμο περί ασυμβιβάστου του επαγγέλματος και του πολιτικού εγκαταλείπει κανείς τη δουλειά του επομένως εγείρεται και ένα θέμα καθαρά κοινωνικό.
Απλά στη νεότερη Ελλάδα οι παροχές έχουν αυξηθεί υπέρογκα και ειδικά στα χρόνια που διανύουμε είναι προκλητικές.
Εν κατακλείδι, απαιτείται άρδην αλλαγή στη νομοθεσία περί των βουλευτών και εξορθολογισμός –έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων.
* Η Μένια Τζιοβάρα είναι πολιτική επιστήμονας Νομικής Αθήνας