Αναγνώστες

Μπαμπά… γιατί δεν γράφω σωστά εκθέσεις;

Η μελέτη λογοτεχνικών βιβλίων, άρθρων από εφημερίδες-περιοδικά, πάντοτε βοηθάει στην καλύτερη εκμάθηση της γλώσσας. Σκέψου πως η γλώσσα μας είναι ένας ζωντανός οργανισμός που πρέπει να τον καλλωπίζουμε με πληροφορίες. 

protagon.import

– Μπαμπά, η καθηγήτριά μου στο σχολείο μού είπε ότι δεν εκφράζομαι σωστά στον γραπτό λόγο και ότι πρέπει να καλύψω πολλά γραμματικο-συντακτικά κενά. Τι πρέπει να κάνω; Να αγχωθώ;

Kαταρχάς, αγόρι μου, ηρέμησε, γιατί με το άγχος δεν καταφέρνουμε τίποτα. Η μετάβασή σου από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο, αλλά και αργότερα από το Γυμνάσιο στο Λύκειο, πάντοτε απαιτεί χρόνο προσαρμογής. Άλλωστε, η Ελληνική γλώσσα είναι πολύπλευρη και πολύμορφη, με αποτέλεσμα να χρειάζεται σκληρή δουλειά και κόπο για να ανιχνεύσουμε τις γραμματικές-συντακτικές της δομές.

– Δηλαδή, τι πρέπει να κάνω; Mας είπαν στο σχολείο να κλείσουμε τον υπολογιστή στο σπίτι και να διαβάζουμε λογοτεχνικά βιβλία και εφημερίδες. Ισχύει αυτό; Πώς θα επικοινωνώ με τους φίλους μου;

Η μελέτη λογοτεχνικών βιβλίων, άρθρων από εφημερίδες-περιοδικά, πάντοτε βοηθάει στην καλύτερη εκμάθηση της γλώσσας. Σκέψου πως η γλώσσα μας είναι ένας ζωντανός οργανισμός που πρέπει να τον καλλωπίζουμε με πληροφορίες. Κρουνοί αυτών των πληροφοριών είναι το διαδίκτυο, τα βιβλία, τα μέσα ενημέρωσης, οτιδήποτε, τέλος πάντων, μας φέρνει σε επαφή με τα νάματα (αληθινά διδάγματα) της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Μπορούμε, λοιπόν, το Σαββατοκύριακο να προγραμματίσουμε μια ώρα που θα είσαι ξεκούραστος προκειμένου να μελετάμε από τον υπολογιστή σου ένα κείμενο ευρύτερου προβληματισμού και μετά να ανταλλάσσουμε απόψεις. Αναφορικά με την επικοινωνία με τους φίλους σου είναι προτιμότερο να τους συναντάς δια ζώσης παρά μέσα από ένα απρόσωπο και ψυχρό μήνυμα.

– Δηλαδή, το Σαββατοκύριακο, που έχω ελεύθερο χρόνο για να παίξω, θα με ταλαιπωρείς; Το ίδιο θα κάνουμε και στα Μαθηματικά; Tουλάχιστον, μη μου απαγορεύσεις να σερφάρω καθημερινά στο ίντερνετ… σε παρακαλώ!

Δεν πρόκειται να σου απαγορεύσω τίποτα, στον βαθμό που τηρείς ένα πρόγραμμα. Για να γίνω πιο σαφής, καθημερινά έχεις το σχολείο σου, την ξένη γλώσσα σου, μελέτη για τα μαθήματά σου, οπότε εκ των πραγμάτων δεν μπορείς να χρησιμοποιείς πάνω από μισή ώρα τον υπολογιστή σου. Το Σαββατοκύριακο έχεις αθλητικές δραστηριότητες, προετοιμασία για το σχολείο και θα σου επιτρέψω λίγο παραπάνω χρόνο για το διαδίκτυο. Σχετικά με τα Μαθηματικά σκοπεύω να ορίσουμε μια ώρα μέσα στη βδομάδα για να δουλεύεις επιπρόσθετα κάποιες ασκήσεις ή μαζί μου ή με κάποιον εκπαιδευτικό. Να ξέρεις, πάντως, ότι ο τρόπος σκέψης των Μαθηματικών θα σε βοηθήσει στη γλώσσα να δομείς σωστά παραγράφους, να μη βγαίνεις εκτός θέματος και να σκέφτεσαι συνδυαστικά στην άντληση επιχειρημάτων. Αλλά και τα υπόλοιπα μαθήματα θα σε βοηθήσουν να διατυπώνεις σωστά τον γραπτό σου λόγο.

– Πώς, ρε μπαμπά, τα Καλλιτεχνικά, για παράδειγμα, μπορούν να με βοηθήσουν στο να εκφράζομαι σωστά;

Φαντάσου, αγόρι μου, τη γλώσσα μας σαν έναν πίνακα ζωγραφικής. Όσο καλλιεργείς την αισθητική σου στην τέχνη τόσο πιο όμορφα θα ταιριάζεις τις λέξεις στον προφορικό και στον γραπτό σου λόγο. Αρκεί να μάθεις με την εξάσκηση να επιλέγεις τα σωστά χρώματα για να δημιουργείς ωραίους πίνακες. Αυτή η εξάσκηση πρόκειται να σε βοηθήσει στη σωστή απόδοση νοημάτων-σκέψεων στα κείμενά σου. Για να προπονηθούμε, λοιπόν, μπορούμε στις διακοπές των Χριστουγέννων, του Πάσχα και του καλοκαιριού να επιλέγουμε μαζί ένα βιβλίο, να το μελετάμε σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και κατόπιν να μοιραζόμαστε τις εντυπώσεις μας.

-Μάλιστα… Πάντως εγώ αυτό που κατάλαβα είναι ότι δύσκολα μαθαίνει κανείς τη γλώσσα μας αλλά το κυριότερο ότι θα στερηθώ ώρες παιχνιδιού. Ουφ… υπομονή μέχρι να μεγαλώσω…