Τα ψέματα τέλειωσαν. Κλείνει η περίοδος που κινηθήκαμε στον αστερισμό των τηλεοπτικών αδειών. Παρά τις προτάσεις της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) και πέρα από τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ, η δημοπρασία για τις τέσσερις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών θα διεξαχθεί την Τρίτη 30 Αυγούστου 2016 στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Οι υποψήφιοι είναι εννέα και θα γίνει έλεγχος του «πόθεν έσχες» στα ποσά τα οποία θα κατατεθούν για την άδεια.
Είναι η τρίτη προσπάθεια αδειοδότησης αλλά η μοναδική μέσω δημοπρασίας στο τηλεοπτικό τοπίο. Καθώς οι δύο προηγούμενοι διαγωνισμοί δεν τελεσφόρησαν, τα κανάλια λειτούργησαν για 27 χρόνια με συνεχείς παρατάσεις των προσωρινών αδειών, που κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Ευελπιστούμε ότι το τηλεοπτικό τοπίο θα λειτουργήσει με όρους νομιμότητας και διαφάνειας.
Όπως σε όλο τον κόσμο και την Ευρώπη, τα ΜΜΕ πρέπει να λειτουργούν για να υπηρετούν την ενημέρωση του λαού και όχι συμφέροντα.
Η Digea ως αποκλειστικός πάροχος της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας στην Ελλάδα και καθώς ελέγχεται μετοχικά από τους σημερινούς καναλάρχες, ποια στάση θα κρατήσει; Θα ρίξει το σήμα όσων καναλιών δεν έχουν άδεια; Ποιοι τρόποι μετάδοσης υπάρχουν για τα κανάλια που δε θα αδειοδοτηθούν; Πώς θα συνεχίσουν να λειτουργούν;
Είναι γνωστό ότι τα κανάλια ΑΝΤ1, ΣΚΑΪ, STAR, ALPHA και Ε έχουν συμβάσεις με τις συνδρομητικές πλατφόρμες ΟΤΕ και NOVA και περιλαμβάνονται στα συνδρομητικά πακέτα ακόμη κι αν δεν αδειοδοτηθούν. Τα κανάλια θα συνεχίσουν να εκπέμπουν ακόμη και χωρίς άδεια. Υπάρχει η λύση του διαδικτύου, όπως το ERT open. Παράλληλα υπάρχει δυνατότητα να εκπέμπεται σήμα μέσω Κύπρου στην περίπτωση ύπαρξης θυγατρικού σταθμού, ενώ η πρόσβαση θα γίνεται με δορυφορική κεραία. Δεν αγνοούν τη δυνατότητα εκπομπής μέσω περιφερειακών σταθμών. Αν υπάρχουν τοπικά κανάλια σε Πελοπόννησο, Κεντρική Ελλάδα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη καλύπτουν όλη τη χώρα. Οι καναλάρχες είναι αποφασισμένοι να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο από τη νομοθεσία εντός και εκτός συνόρων, παρόλο που διαφαίνεται ότι δύσκολα θα υπάρξει απόφαση για να εκπέμπουν σε συγκεκριμένη περιφέρεια μέχρι τη δημοπρασία για περιφερειακές άδειες.
Ποιες θα είναι οι οικονομικοκοινωνικές επιπτώσεις; Θα αυξηθεί η τιμή της διαφήμισης; Θα δημιουργηθεί μονοπώλιο στη διαφήμιση; Θα μειωθούν οι θέσεις εργασίας; Θα καταρρεύσουν επιχειρήσεις; Αυτά κι άλλα ερωτήματα αιωρούνται και οι απαντήσεις θα δοθούν στην πράξη. Ο λόγος βέβαια, δεν αφορά τους πάμπλουτους μετόχους και τους υψηλά αμειβόμενους τηλεαστέρες αλλά τους εργαζόμενους που θα βρεθούν κυριολεκτικά, στο έλεος του Θεού.
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την προσφυγή των καναλαρχών περί αντισυνταγματικότητας του Νόμου Παππά αναμένεται τον Δεκέμβριο και αφού έχουν περάσει τρεις μήνες μετά το πέρας της αδειοδότησης.
Στις επόμενες μέρες έχουμε την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και τη δημοσίευση στη Διαύγεια.
*Η Μαρία Παναγιωτίδου είναι πτυχιούχος Νομικής, ειδίκευση Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών και τελειόφοιτος της Θεολογικής Σχολής.