Μετά από 8 χρόνια οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, άγονες αντιπαραθέσεις και διχασμούς, το διακύβευμα για την χώρα παραμένει το ίδιο. Η υιοθέτηση εκείνων των μεγάλων θεσμικών αλλαγών που θα οδηγήσουν την Ελλάδα όχι μόνο στην έξοδο από τα μνημόνια, αλλά και από όσα μας οδήγησαν εκεί. Ακόμα και σήμερα όμως στην πολιτική επικαιρότητα συνήθως κυριαρχούν τεχνητοί διχασμοί, που λειτουργούν αποπροσανατολιστικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες (υπερφορολόγηση, κατασχέσεις, ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς κατοικιών, ανεργία και μετανάστευση των νέων επιστημόνων, δυσμενείς αλλαγές στα εργασιακά), με τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ να προσπαθούν να στήσουν νέες διχαστικές λογικές αποφεύγοντας τον διάλογο για το σήμερα και το μέλλον.
Η πατρίδα μας έχει ανάγκη από μια μεγάλη αλλαγή πολιτικών προτεραιοτήτων, που μόνο η προοδευτική δημοκρατική παράταξη μπορεί να εγγυηθεί. Η δημοκρατική παράταξη στο παρελθόν θεμελίωσε μεγάλες αλλαγές στη χώρα μας, όπως το Ε.Σ.Υ, τον Καποδίστρια και τον Καλλικράτη, το ΑΣΕΠ, τα ΚΕΠ, την Διαύγεια και την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, στην κατεύθυνση της προάσπισης των δημοκρατικών θεσμών και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Είναι καιρός η παράταξη να μετεξελιχθεί σε μια μεγάλη ενιαία προοδευτική παράταξη, της σοσιαλδημοκρατίας, που θα επαναθεμελιώσει έναν σύγχρονο πατριωτισμό, μακριά από την συντηρητική λογική της Ν.Δ., επαναπροσδιορίζοντας τι είναι προοδευτικό, όντας ριζοσπαστική και ανατρεπτική, μακριά όμως από τον εθνολαϊκισμό των ΣΥ.ΡΙΖ.ΑΝΕΛ. Η παράταξη μπορεί και πρέπει να εκφράσει ξανά το προοδευτικό στοιχείο, να προσελκύσει νέες δυνάμεις, με μια καθαρή πρόταση για το μέλλον της χώρας.
Με τις πρώτες υποψηφιότητες για τη θέση του επικεφαλής του υπό διαμόρφωση φορέα να έχουν ανακοινωθεί και την διαδικασία να προσελκύει τα βλέμματα της κοινής γνώμης, το φθινόπωρο με τις εξελίξεις που φέρνει για την δημοκρατική παράταξη αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Όσο η διαδικασία δημιουργίας του νέου φορέα προχωρά, όσο περισσότεροι άνθρωποι εμπλέκονται σε αυτήν, τόσο θα αυξάνεται η προσπάθεια απαξίωσης της διαδικασίας και οι επιθέσεις σε υποψήφιους, επικεφαλής και μη. Αυτό δείχνει πόσο ο προοδευτικός χώρος και η ενοποίησή του ενοχλεί το δίπολο ΣΥ.ΡΙΖ.ΑΝΕΛ και Ν.Δ., αφού πλέον ξεπερνά τα στενά κομματικά όρια και το πολιτικό σκηνικό φαίνεται να αναδιατάσσεται.
Τα βήματα που πρέπει να γίνουν και τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν, ειδικά μετά την εκλογή του/ης επικεφαλής είναι πολλά. Η λειτουργία της Επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας υπό τον κ. Αλιβιζάτο, αποτελεί εγγύηση για το αδιάβλητο των διαδικασιών, μακριά από αμφισβητήσεις. Την επόμενη μέρα όμως πρέπει να εξασφαλισθεί η ενοποίηση και η σταθερότητα του εγχειρήματος.
Πρώτος στόχος πρέπει να είναι η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των πολιτών στην ψηφοφορία που θα αποτελεί την καλύτερη πολιτική νομιμοποίηση του εγχειρήματος, λύνοντας πιθανά μελλοντικά προβλήματα μέσω της δυναμικής που θα έχει αναπτυχθεί. Ένα δεύτερο είναι η δέσμευση όλων των υποψήφιων στο εγχείρημα και την επόμενη μέρα της εκλογής. Τρίτο βήμα αλλά σημαντικό, είναι η ενοποίηση του πολιτικού αφηγήματος, υπερασπιζόμενοι το έργο της παράταξης, μακριά από ετεροκαθορισμούς που τεχνηέντως προσπαθούν να επιβάλλουν, εγκλωβίζοντας την παράταξη, τόσο ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α, όσο και η Ν.Δ. Αυτό θα γίνει διατυπώνοντας μια ξεκάθαρη πολιτική πλατφόρμα και θέσεις για τα διακυβεύματα της χώρας, πώς αντιλαμβάνεται την υπεράσπιση των εργαζομένων και των ευάλωτων στρωμάτων της κοινωνίας, πώς θα αντιστρέψει την πεποίθηση ότι οι μεταρρυθμίσεις οδηγούν σε υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, πως οριοθετείται απέναντι στον εθνολαϊκισμό και τον συντηρητισμό. Πώς θα διεκδικήσει μέσα στην Ε.Ε. θεσμούς πολιτικής ενοποίησης.
Τέλος, χωρίς πολλές καθυστερήσεις, μέχρι το τέλος του έτους, πρέπει να γίνει η πραγματοποίηση του ιδρυτικού συνεδρίου της δημοκρατικής παράταξης, με ενοποίηση όλων των έως σήμερα σχηματισμών και με εκλογή ενιαίων οργάνων μέσα από αδιάβλητες ανοιχτές διαδικασίες. Είναι ίσως η μεγαλύτερη δυσκολία στο εγχείρημα του φορέα που διαμορφώνεται και είναι μια απόφαση που κόμματα και κινήσεις θα αποφασίσουν στο εσωτερικό τους, όπως και την μορφή του σχήματος. Είναι όμως επιτακτικό να είμαστε τολμηροί, να ξεβολευτούμε και να ξεβολέψουμε, σεβόμενοι την πολυσυλλεκτικότητα, την ιστορία των κομμάτων, τη μειοψηφία και την διαφορετική άποψη.
Η πρόκληση για την δημοκρατική παράταξη και τις προοδευτικές δυνάμεις είναι να περάσει σε μια νέα εποχή. Σε αυτήν την πορεία θα προκύψουν δυσκολίες και εμπόδια, αλλά το στοίχημα είναι μεγάλο και αξίζει τον κόπο να κερδηθεί. Είναι στο χέρι κάθε προοδευτικού πολίτη, συμμετέχοντας στην διαδικασία, να πετύχει και να μη χαθεί μια ιστορική ευκαιρία.
*Ο Γιάννης Δ. Ανδρέου Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε. Παράλληλα, έχει σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις, στην Διοίκηση Υπηρεσιών (MSc) και στην Διαχείριση κινδύνων και τα Συστήματα Αναλύσεων (M.A). Είναι πρώην Πρόεδρος του Συμβούλιου της Δημοτικής Κοινότητας Κορίνθου.