Το «όραμα» του (και του ΣΥΡΙΖΑ; -με ερωτηματικό γιατί άλλα λέει ο πρόεδρος Φάμελλος) για την επανακρατικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας (ΕτΕ) ανέπτυξε την Παρασκευή, ο τομεάρχης Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης, σε παρέμβασή του στη συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Βουλή, για να έρθει η απάντηση από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Νίκο Παπαθανάση, που παρατήρησε ότι εν έτει 2024 δεν μπορούν να ακούγονται -και μάλιστα μέσα στη Βουλή- ζητήματα όπως η κρατικοποίηση εταιρειών και τραπεζών.
«Οποιαδήποτε παρέκκλιση από τη δημοσιονομική μας εικόνα», επανέλαβε για μία ακόμη φορά ο κ. Παπαθανάσης (στη φωτογραφία επάνω), «θα μας επιβάρυνε με δισεκατομμύρια και δεν θα μπορούσαν να “τρέξουν” τα προγράμματα κοινωνικής συνοχής και στήριξης στους πιο ευάλωτους».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει, με τον πλέον επίσημο τρόπο, ότι πρέπει να ξαναγίνει δημόσια τράπεζα η Εθνική», αναφώνησε νωρίτερα ο βουλευτής Χανίων Παύλος Πολάκης και απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα συνέχισε με μία σειρά από ερωτήματα:
«Παραλάβατε 40% της Εθνικής. Πουλήσατε το 32%. Πόσο το πουλήσατε; Στις 17/11/2023, πουλήσατε το 18% μετοχών με 1,66 δισ. ευρώ. Στις 7/10/2024, πουλήσατε το 8,4% των μετοχών με 690 εκατομμύρια. Δηλαδή πήρατε 1,756 δισ. Πόσο μας κόστισε η ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής μόνο το 2014; Μας κόστισε 9,75 δισ. ευρώ. Χάνουμε και άλλα 530 εκατομμύρια τώρα, από τη διαφορά της τιμής της μετοχής. Αρα -συμπέρανε- έχουμε καθαρή ζημιά του δημοσίου 8,5 δισ. ευρώ τουλάχιστον, μόνο από την Εθνική. Γιατί να μην την πάρουμε πίσω αυτή τη χασούρα;».
Και δεν έμεινε μόνο εκεί, αλλά παρουσίασε και το πώς μπορεί να γίνει η προτεινόμενη επαναγορά της ΕτΕ από το Δημόσιο!
«Να σας πω τρεις τρόπους για να πάρουμε πίσω τη χασούρα», είπε με το γνωστό ύφος τους επαΐοντος. «Να χρησιμοποιήσουμε ένα μέρος των πλεονασμάτων των επόμενων χρόνων, σαν τοποθέτηση, για επαναγορά μετοχών, με σκοπό κατ΄αρχήν να πάρουμε το 34% της αποτρεπτικής μειοψηφίας και προοδευτικά, μέσα σε μια πενταετία, να πάρουμε το 50%. Δεύτερον, εγγύηση στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για έκδοση ομολογιακού δανείου τεσσάρων με πέντε δισ. ευρώ, που να αγοράσουμε το πλειοψηφικό ποσοστό. Ποιος θα αρνηθεί να βάλει το ελληνικό δημόσιο, 4,5 με 5 δισ. ευρώ στην Τράπεζα και να την ξαναπάρει πίσω;»
«Γιατί θέλουμε να την πάρουμε πίσω; Γιατί θέλουμε να ενισχύσουμε τους μικρομεσαίους. Για να την λειτουργήσουμε ως εργαλείο της οικονομίας και όχι αυτό που κάνετε εσείς που σπρώχνετε τα λεφτά σε δέκα μεγάλους. Τρίτος τρόπος είναι άλλος υπολογισμός του αναβαλλόμενου φόρου, αντί για 30 χρόνια στα 60 χρόνια. Περισσεύουν 7,5 δισ., με αυτά διαπραγματευόμαστε την επαναγορά της τράπεζας», κατέληξε στη εν λόγω αναφορά του ο κ. Πολάκης.
Προβάλλοντας, εξάλλου, τη διαπίστωση ότι η διαφορά επιτοκίου καταθέσεων με το επιτόκιο χορηγήσεων είναι η μεγαλύτερη σε όλη την ΕΕ, διερωτήθηκε εκ νέου: «Που το λέει αυτό η ΕΕ; Που το λέει ο Ντράγκι που θα μας απαγορεύσει να παρέμβουμε, ως ελληνική κυβέρνηση, στα επιτόκια;»
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News