538
Φο, βιετναμέζικη μοσχαρόσουπα με νούντλς, φρέσκο κόλιανδρο, δυόσμο, και κρεμμύδι φρέσκο και ξερό | Κική Τριανταφύλλη

Ενα υπέροχο γεύμα με βιετναμέζικo pho (και λίγη γαλλική ιστορία)

Κική Τριανταφύλλη 12 Δεκεμβρίου 2024, 08:37
Φο, βιετναμέζικη μοσχαρόσουπα με νούντλς, φρέσκο κόλιανδρο, δυόσμο, και κρεμμύδι φρέσκο και ξερό
|Κική Τριανταφύλλη

Ενα υπέροχο γεύμα με βιετναμέζικo pho (και λίγη γαλλική ιστορία)

Κική Τριανταφύλλη 12 Δεκεμβρίου 2024, 08:37

Οι σκέψεις για ένα ταξίδι στο Βιετνάμ έληξαν άδοξα φέτος, πρόσφατα όμως απολαύσαμε ένα υπέροχο, αυθεντικό, σπιτικό βιετναμέζικο γεύμα, με φο (pho) την εθνική σούπα του Βιετνάμ, που ετοίμασε ένα βροχερό κυριακάτικο μεσημέρι ο αγαπημένος μας φίλος Αδριανός με τη συνταγή της γιαγιάς του, για την ακρίβεια της προγιαγιάς του. Γεννημένος στο Μπορντό από γαλλοβιετναμέζα μαμά και γάλλο μπαμπά, ζωγράφο, μεγαλωμένος στην Τήλο, σπουδαγμένος στη Θεσσαλονίκη και εγκατεστημένος στην πολυπολιτισμική Ρόδο, ο Adrien είναι ένας σπουδαίος ξεναγός, που λατρεύει το καλό φαγητό και το μαγείρεμα, και τιμά δεόντως τόσο τις γαλλικές όσο και τις βιετναμέζικες ρίζες του. Η πρόσκλησή του μας γέμισε χαρά και προσμονή, και το τραπέζι του θα μου μείνει αξέχαστο.

Φυσικά, μου περιέγραψε λεπτομερώς τη συνταγή του φο (pho) και της ζεστής σαλάτας που μας ετοίμασε, γιατί τέτοιος είναι ο Αντριέν, του αρέσει να μοιράζεται όλα όσα ξέρει. Χαίρεται, εξάλλου, με την ιδέα ότι θα μάθουν και άλλοι τις συνταγές και τα τρικ μιας βιετναμέζας γιαγιάς, πολύ μακριά από την πατρίδα της. (Με τρέλανε το κόλπο με το ξερό κρεμμύδι που το τσουρουφλίζει στη φωτιά, πριν το ρίξει στον ζωμό, θα το δείτε στη συνταγή παρακάτω).

Από το Βιετνάμ στη Ρόδο μέσω Γαλλίας

Ο Αδριανός στην κουζίνα του επί τω έργω (Κική Τριανταφύλλη)

«Για την λεπτομέρεια η μάνα μου είναι γέννημα θρέμμα Γαλλίδα με βιετναμέζικη καταγωγή, η μάνα της ήταν 13 ετών, όταν ήρθε στη Γαλλία. Η συγκεκριμένη συνταγή είναι της γιαγιάς της, γιατί η μάνα μου έμαθε να μαγειρεύει από την γιαγιά της. Αυτή, λοιπόν, η προγιαγιά μου τάιζε και Γάλλους στρατιώτες, έτσι γνώρισε τον άντρα της (Γάλλος στρατιώτης από τις Αντίλλες). Και όταν αυτός σκοτώθηκε, η γυναίκα του (προγιαγιά μου), “θυγατέρα του κράτους” πλέον ή κάτι τέτοιο, ήρθαν μαζί με την κόρη της (γιαγιά μου) στη Γαλλία. Αυτή η γνώση περί μαγειρικής μεταφέρθηκε από τη γιαγιά στην πρώτη εγγονή αυτούσια γιατί από κει έμαθε την βιετναμέζικη μαγειρική η μητέρα μου. Ετσι έχεις μια πιο πλήρη εκδοχή της ιστορίας!», μου είπε ο Αδριανός (και με συγκίνησε).

Στη Ρόδο, λοιπόν, βρίσκεις απίθανα υλικά, φρούτα και λαχανικά από όλο τον κόσμο, όπως το ασιατικό λάχανο μποκ τσόι, που εμφανίζεται σε έναν προχώ πάγκο στη λαϊκή. Γιατί, ναι, εδώ στο νησί οι αγρότες είναι ανοιχτόμυαλοι και πειραματίζονται με επιτυχία. Με τόσους πολλούς Ασιάτες, δε, που ζουν εδώ και έχουν γεννηθεί εδώ, δεύτερης και τρίτης γενιάς, υπάρχουν επίσης εστιατόρια και μαγαζιά με ασιατικά προϊόντα, όπως τα βιετναμέζικα νουντλς από ρύζι (σήμα κατατεθέν των βιετναμέζικων προϊόντων είναι το σκίτσο του μπαμπού στη συσκευασία) και το εκχύλισμα ψαριού Nuoc-Mâm (fish sauce), που νοστιμίζει τα φαγητά και το χρησιμοποιούν αντί για αλάτι. Στην Αθήνα, τέτοια υλικά θα βρείτε στο μπακάλικο Salamat, στους Αμπελόκηπους, το Νέο Ψυχικό και το Χαλάνδρι (μόλις είδα ότι έχει και ηλεκτρονικό κατάστημα, σιγά που δεν θα είχε…), αλλά τα πουλάνε και τα περισσότερα σούπερ μάρκετ.

Αυτά τα δύο είναι τα μόνα ιδιαίτερα συστατικά, που απαιτεί η παραδοσιακή βιετναμέζικη σούπα φο. Οσο για το μποκ τσόι της σαλάτας (που κι αυτό έχει αρχίσει να εμφανίζεται σε αθηναϊκές λαϊκές και μανάβικα) αν δεν το βρω θα το αντικαταστήσω με σέσκουλα, εκεί με πήγε η γεύση του.

Δείτε εδώ τη συνταγή της σούπας Φο

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...