«Σταθερότητα και ηρεμία» υποσχέθηκε στον λαό της Συρίας ο νέος μεταβατικός πρωθυπουργός, Μοχάμεντ αλ-Μπασίρ, τον οποίο διόρισαν οι τζιχαντιστές.
Ο Αλ-Μπασίρ θα παραμείνει στη θέση του μέχρι την 1η Μαρτίου, όταν «ξεκινήσει η συνταγματική διαδικασία» για τον σχηματισμό κυβέρνησης, όπως ανακοίνωσε.
Την ίδια στιγμή, το Ισραήλ ξεκαθάρισε την πρόθεσή του να δημιουργήσει μια «αποστειρωμένη αμυντική ζώνη» στο εσωτερικό των νότιων συνόρων της Συρίας, έπειτα από μια εκστρατεία σφοδρών βομβαρδισμών με στόχο το συριακό πολεμικό ναυτικό, πιθανές εγκαταστάσεις χημικών όπλων και άλλους στόχους που άφησε πίσω του ο συριακός στρατός.
Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δήλωσαν αργότερα ότι πραγματοποίησαν περισσότερες από 480 επιδρομές τις προηγούμενες 48 ώρες, πλήττοντας «τα περισσότερα από τα στρατηγικά αποθέματα όπλων» στη Συρία για να μην πέσουν στα χέρια εξτρεμιστών.
⭕ In 48 hours, the IDF struck most of the strategic weapons stockpiles in Syria to prevent them from falling into the hands of terrorist elements. 𝗛𝗲𝗿𝗲’𝘀 𝘁𝗵𝗲 𝗯𝗿𝗲𝗮𝗸𝗱𝗼𝘄𝗻:
⚓ Naval Operations: Israeli Navy missile ships struck 2 Syrian Navy facilities… pic.twitter.com/6N1fz7BiMF
— Israel Defense Forces (@IDF) December 10, 2024
Στη βόρεια Συρία, οι τουρκικές δυνάμεις βομβάρδισαν κουρδικούς στόχους και ο υποστηριζόμενος από την Τουρκία Συριακός Εθνικός Στρατός συγκρούστηκε με τις υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), οι οποίες υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ.
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Βρετανία, δήλωσε ότι τουλάχιστον 218 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τρεις ημέρες μαχών μεταξύ των δύο δυνάμεων στη Μανμπίτζ, βορειοανατολικά της Δαμασκού.
Οι τουρκικές επιθέσεις εναντίον των SDF θέτουν υπό αμφισβήτηση τη βιωσιμότητα της μικρής στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στη βόρεια Συρία, καθώς και σε στρατόπεδα αιχμαλώτων που διοικούνται από τις SDF, όπου κρατούνται μέλη του ISIS και οι οικογένειές τους. Τα αμερικανικά στρατεύματα εκεί επιχειρούν σε συνεργασία με τις SDF.
Νωρίς την Τετάρτη, ο διοικητής των SDF, Μαζλούμ Αμπντί, δήλωσε ότι οι δυνάμεις του και οι αντάρτες που υποστηρίζονται από την Τουρκία, κατέληξαν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Μανμπίτζ με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ.
Ο Τσαρλς Λίστερ, διευθυντής του προγράμματος για τη Συρία στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής στην Ουάσινγκτον, δήλωσε στον Guardian: «Οι SDF πάντα ξεκαθάριζαν ότι, αν κινδύνευε η ύπαρξή τους, οι φυλακές δεν θα είχαν προτεραιότητα. Τα αμερικανικά στρατεύματα μπορούν να παραμείνουν στο έδαφος μόνο εάν οι εταίροι τους SDF είναι βιώσιμοι».
Η κυβέρνηση Μπάιντεν, με λιγότερο από έξι εβδομάδες να απομένουν για τη θητεία της, ήταν προσεκτική στην αντίδρασή της στα γεγονότα. Καθώς ορίστηκε μια μεταβατική κυβέρνηση στη Δαμασκό, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ζήτησε μια «συμπεριληπτική» πολιτική διαδικασία και δήλωσε ότι η αναγνώριση από τις ΗΠΑ θα εξαρτηθεί από το αν οι νέοι κυρίαρχοι της Συρίας πληρούν αυτούς τους όρους.
«Ο συριακός λαός θα αποφασίσει για το μέλλον της Συρίας. Ολα τα έθνη θα πρέπει να δεσμευτούν ότι θα υποστηρίξουν μια χωρίς αποκλεισμούς και με διαφάνεια διαδικασία και θα απέχουν από εξωτερικές παρεμβάσεις», ανέφερε ο Αντονι Μπλίνκεν σε δήλωσή του.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναγνωρίσουν και θα υποστηρίξουν πλήρως μια μελλοντική κυβέρνηση της Συρίας που θα προκύψει από αυτή τη διαδικασία».
Οι πρώτες ενδείξεις από τη Δαμασκό ήταν ότι η οργάνωση των τζιχαντιστών, Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS) προσπαθούσε να διατηρήσει τον αποκλειστικό έλεγχο της μεταβατικής διαδικασίας.
«Δεν είναι καλό σημάδι ότι η μετάβαση στη Δαμασκό καθοδηγείται μόνο από αυτή τη μία ομάδα», δήλωσε ο Λίστερ, επισημαίνοντας τις προηγούμενες «δικτατορικές πρακτικές» του HTS στο Ιντλίμπ.
Εκπρόσωποι γειτονικών κρατών και αραβικών χωρών του Κόλπου φέρονται να έχουν πραγματοποιήσει συναντήσεις με αξιωματούχους της HTS και αναμενόταν ευρέως να αναγνωρίσουν τη μεταβατική κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες.
Οι δυτικές χώρες διατήρησαν γενικά τις αποστάσεις τους. Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και ο ΟΗΕ είχαν προηγουμένως χαρακτηρίσει την HTS ως τρομοκρατική ομάδα από την προηγούμενη σύνδεσή της με την Αλ Κάιντα, όπως και πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Οι δυτικές πρωτεύουσες έχουν δηλώσει ότι είναι έτοιμες να επανεξετάσουν αυτόν τον χαρακτηρισμό ανάλογα με τη συμπεριφορά της HTS, ενώ αξιωματούχοι των ΗΠΑ φέρονται να είχαν ανεπίσημες επαφές με την οργάνωση.
Ο αρχηγός της, Αμπού Μοχάμεντ αλ-Τζολάνι, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, δηλώνοντας στο Sky News την Τρίτη ότι η χώρα είναι «εξαντλημένη» από τον πόλεμο και δεν θα συνεχίσει τις συγκρούσεις.
«Η Συρία θα ξαναχτιστεί», είπε. «Η χώρα κινείται προς την ανάπτυξη και την ανοικοδόμηση. Πηγαίνει προς τη σταθερότητα».
Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Γκέιρ Πέντερσεν, αναμενόταν να συγκαλέσει διεθνή διάσκεψη για την κατάσταση αργότερα αυτή την εβδομάδα στη Γενεύη, καθώς τα γεγονότα συνεχίζουν να εξελίσσονται με μεγάλη ταχύτητα.
Το μέλλον των ρωσικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στη Συρία, όπως η ναυτική βάση στην Ταρτούς, το αεροδρόμιο Khmeimim κοντά στη Λατάκεια και άλλα στρατιωτικά φυλάκια, παρέμενε την Τρίτη σε εκκρεμότητα.
Υπό την ηγεσία του Αλ-Τζολάνι, η HTS απέφευγε μέχρι στιγμής να επιτεθεί σε ρωσικές εγκαταστάσεις. Τα ρωσικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η συριακή αντιπολίτευση είχε εγγυηθεί την ασφάλεια των εγκαταστάσεων, ενώ η Μόσχα δήλωσε έτοιμη να συνομιλήσει με τους νέους κυβερνήτες της Συρίας.
Ο Ράιαν Κρόκερ, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Συρία, δήλωσε: «Τόσο η Ρωσία όσο και η HTS αναγνωρίζουν ότι κανένας από τους δύο δεν χρειάζεται ένα νέο πόλεμο αυτή τη στιγμή».
Ωστόσο, δεν ήταν σαφές αν οι αντάρτες θα επέτρεπαν στις ρωσικές δυνάμεις να συνεχίσουν να επιχειρούν στις συριακές βάσεις τους μακροπρόθεσμα, δεδομένου του ρόλου της Μόσχας, μέχρι πριν από λίγες ημέρες, να παρέχει στο καθεστώς Aσαντ αεροπορική ισχύ και να βομβαρδίζει ανελέητα αμάχους σε εδάφη που ελέγχονταν από την αντιπολίτευση.
Nέες δορυφορικές εικόνες της Ταρτούς έδειξαν ότι δεν υπήρχαν ρωσικά πλοία στο λιμάνι από τη Δευτέρα, αλλά ο Σεργκέι Λαβρόφ αρνήθηκε ότι η Μόσχα εγκατέλειψε τη βάση.
Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάγια Κάλας, δήλωσε: «Για τον Πούτιν και το ιρανικό καθεστώς, η πτώση του Ασαντ είναι ένα τεράστιο πλήγμα». Μιλώντας σε επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τρίτη, ο Κάλλας πρόσθεσε ότι υπάρχουν εύλογες ανησυχίες σχετικά με τους κινδύνους θρησκευτικής βίας και αναζωπύρωσης του εξτρεμισμού στη Συρία.
Η διάλυση των υπό κουρδική διοίκηση φυλακών όπου κρατούν χιλιάδες μέλη του ISIS, θα μπορούσε να επιτείνει την πρόσφατη αναζωπύρωση των επιθέσεων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και ενδεχομένως και πέραν αυτής, θέτοντας ένα πρώιμο δίλημμα για τον Ντόναλντ Τραμπ.
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο εκλεγμένος πρόεδρος έκανε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να τονίσει την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε εμπλοκή των ΗΠΑ στη Συρία.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να έχουν καμία σχέση με αυτό. Αυτός δεν είναι ο δικός μας αγώνας. Ας το αφήσουμε να εξελιχθεί. Μην εμπλακείτε!», έγραψε.
Οι ΗΠΑ έχουν περίπου 900 στρατιώτες στη βόρεια Συρία στο πλαίσιο μιας αποστολής κατά του ISIS σε συνεργασία με τις κουρδικές δυνάμεις.
Την Κυριακή, οι αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν δεκάδες αεροπορικές επιδρομές σε στόχους του ISIS.
Ο επικεφαλής της κεντρικής διοίκησης των ΗΠΑ, στρατηγός Eρικ Κουρίλα, δήλωσε: «Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία – δεν θα επιτρέψουμε στο [Ισλαμικό Κράτος] να ανασυγκροτηθεί και να εκμεταλλευτεί την τρέχουσα κατάσταση στη Συρία».
Πάντως, ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Συρία, δεν πιστεύει ότι είναι εύκολο να περιορίσουν τον ISIS. «Ο Τραμπ είπε ότι πρέπει να μείνουμε έξω από τις συγκρούσεις, αλλά είμαστε ήδη εμπλεκόμενοι. Ωστόσο, η ικανότητά μας να παραμείνουμε εκεί και να περιορίσουμε το Ισλαμικό Κράτος είναι πολύ αμφίβολη».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News