Την Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου και ώρα 10:00 π.μ., θα συγκληθεί, υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, όπως έγινε γνωστό το υπουργείο.
Μία ημέρα νωρίτερα, την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, ο κ. Γεραπετρίτης θα ενημερώσει τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων σχετικά με θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Η ενημέρωση έρχεται στη σκιά των επικρίσεων που δέχεται ο υπουργός από τα κόμματα της αντιπολίτευσης περί «μυστικής διπλωματίας» στον ελληνοτουρκικό διάλογο και της παρεπόμενης κομματικής εργαλειοποίησης δηλώσεών του για τη βούληση και αποφασισιστικότητα του να υπάρξει αποτέλεσμα στις εν εξελίξει συνομιλίες με τον τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν.
Οπως έλεγαν άλλωστε διπλωματικές πηγές, σε συνέχεια και των σχετικών δηλώσεων του ίδιου του υπουργού, Γεραπετρίτης και Φινταν δεν συμφώνησαν για το πλαίσιο συζήτησης ως προς την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.
Νωρίτερα την Παρασκευή κληθείς να πάρει θέση για τις νέες προκλήσεις Φιντάν -για το θέμα της μειονότητας στη Θράκη, αλλά και την επίμονη ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε μία σειρά από νησιά του Αιγαίου- ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, επανέλαβε ότι στον διάλογο με την Τουρκία η κυβέρνηση δεν συμπεριφέρεται με όρους αφέλειας, καθώς όπως είπε, η συνομιλία δεν σημαίνει υποχώρηση, αλλά διεκδίκηση.
«Δεν είμαστε αφελείς να πιστεύουμε πως η Τουρκία έχει αλλάξει από τη μια στιγμή στην άλλη στάση. Τα περί τουρκικής μειονότητας είναι ανιστόρητα και δεν έχουν καμία σχέση με το Διεθνές Δίκαιο. Είναι προφανές ότι δεν υφίσταται τουρκική, αλλά μουσουλμανική μειονότητα», απάντησε στους τουρκικούς ισχυρισμούς ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.
Ωοτόσο, σημείωσε, «αν δεν υπήρχε διάλογος, δεν θα το έλεγε αυτό ο κύριος Μητσοτάκης ενώπιον του κυρίου Ερντογάν. Επομένως, η Ελλάδα δεν έχει χάσει, αλλά έχει κερδίσει σε αυτήν την ιστορία. Εχει κερδίσει να έχει μια συνολικά αμυντική πολιτική με εξοπλιστικά προγράμματα, με 76% παραπάνω έξοδα στον προϋπολογισμό για την άμυνα. Έχει κερδίσει συμμαχίες, έχει κερδίσει σεβασμό σε όλη την Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο από το Κογκρέσο των ΗΠΑ μέχρι την Ευρώπη. Έχει καταφέρει να θωρακίσει τα σύνορά της, έχει καταφέρει να λειτουργούν 30 δομές κι όχι 130 δομές για το Μεταναστευτικό, σε μια δύσκολη διεθνή συγκυρία».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News