899
Aπό τη σαιξπηρική ηθοποιό του 1973 (μέσον) στη Μινέρβα ΜακΓκόναγκαλ του «Χάρι Πότερ» (αριστερά). Δεξιά η Μάγκι Σμιθ στην απονομή του βραβείου Natasha Richardson ως καλύτερης ηθοποιού, το 2019 στο Λονδίνο | IMDB / Wikipedia / GettyImages

Τα πολλά πρόσωπα της ανυπέρβλητης Μάγκι Σμιθ

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2024, 20:30
Aπό τη σαιξπηρική ηθοποιό του 1973 (μέσον) στη Μινέρβα ΜακΓκόναγκαλ του «Χάρι Πότερ» (αριστερά). Δεξιά η Μάγκι Σμιθ στην απονομή του βραβείου Natasha Richardson ως καλύτερης ηθοποιού, το 2019 στο Λονδίνο
|IMDB / Wikipedia / GettyImages

Τα πολλά πρόσωπα της ανυπέρβλητης Μάγκι Σμιθ

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2024, 20:30

Δεισδαιμόνα στον «Οθέλλο» του Ολίβιε

Αν και ο Λόρενς Ολίβιε την κάλεσε στο Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας και η ίδια μπήκε αργότερα στην ομάδα του Βασιλικού Θεάτρου, η μεταξύ τους σχέση ήταν ανταγωνιστική – αν όχι εχθρική. Ο Ολίβιε κατάλαβε σταδιακά ότι μπορούσε να υπάρχει ηθοποιός ισάξια με εκείνον, γεγονός που επηρέαζε τη συμπεριφορά του απέναντί της (σε μια συνέντευξή της, αργότερα, θα παραδεχτεί ότι ο κορυφαίος ηθοποιός την είχε χαστουκίσει το 1964). Πριν απομακρυνθούν, πάντως, της είχε προσφέρει τον ρόλο της Δεισδαιμόνας στον «Οθέλλο» του 1963 (εκεί όπου ο ίδιος εμφανιζόταν με blackface), παράσταση που γνώρισε και κινηματογραφική διασκευή δύο χρόνια αργότερα. Γι’ αυτήν η Μάγκι Σμιθ κέρδισε την πρώτη οσκαρική υποψηφιότητά της.

H Μάγκι Σμιθ στην κινηματογραφική μεταφορά του «Οθέλλου» (1965), ανάμεσα στην Τζόις Ρέντμαν και τον Λόρενς Ολίβιε (FPG/Archive Photos/Getty Images)

H εκκεντρική δασκάλα Τζιν Μπρόντι

Η διασκευή του σκηνοθέτη Ρόναλντ Νίμι στο μυθιστόρημα της Μίριελ Σπαρκ έφερε και το πρώτο Οσκαρ για τη Μάγκι Σμιθ στην ταινία «Η Δεύτερη Νιότη της Τζιν Μπρόντι» («The prime of Miss Jean Brodie»). Στον πρωταγωνιστικό ρόλο της δασκάλας που διορίζεται σε ένα συντηρητικό σχολείο του Εδιμβούργου τη δεκαετία του 1930 και προσπαθεί να αλλάξει το σύστημα διαπαιδαγώγησης με τις δικές της αντισυμβατικές μεθόδους. Ο δραματουργός Τζέι Πρέσον Αλεν διασκεύασε το μυθιστόρημα, αρχικά για το θέατρο και έπειτα για τη μεγάλη οθόνη, ενώ η ταινία συμμετείχε και στο Φεστιβάλ Καννών.

Ως Εντα Γκάμπλερ στη λονδρέζικη παράσταση του Μπέργκμαν (The Ingmar Bergman Archive)

Εντα Γκάμπλερ του Ινγκμαρ Μπέργκμαν

Το 1970 ο σπουδαίος σουηδός σκηνοθέτης Ινγκμαρ Μπέργκμαν οργάνωσε την πρώτη θεατρική παραγωγή του εκτός Σκανδιναβίας και συγκεκριμένα στο Λονδίνο. Στην «Εντα Γκάμπλερ» του Ιψεν η Μάγκι Σμιθ κρατούσε τον ομότιτλο ρόλο. Χάρη σε αυτόν κέρδισε το δεύτερο βραβείο της Evening Standard. O ίδιος ο σκηνοθέτης πάντως διατηρούσε έκτοτε τις χειρότερες αναμνήσεις για το λονδρέζικο ανέβασμα και τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνονταν στις πρόβες οι άγγλοι ηθοποιοί.

Στο «California Suite» υποδύθηκε μια ηθοποιό γεμάτη αυτοπεποίθηση αλλά δυσαρεστημένη από τον γάμο της (Columbia Pictures/Courtesy Everett Collection)

Η loser που… κέρδισε Οσκαρ

Στην πρωτοκλασάτη δραμεντί «Καλιφόρνια Οτέλ» («California Suite») του Χέρμπερτ Ρος (1978) εμφανίζεται ένα δυνατό καστ: Τζέιν Φόντα, Αλαν Αλντα, Μάικλ Κέιν και Γουόλτερ Ματάου. Η Μάγκι Σμιθ υποδύεται μια ηθοποιό γεμάτη αυτοπεποίθηση, η οποία όμως έχει μόλις βιώσει μια καταστροφική τελετή απονομής βραβείων (κλείσιμο του ματιού στον θείο Οσκαρ). Ταυτόχρονα είναι δυσαρεστημένη στον γάμο της και έτσι κάθε ατάκα της στάζει βιτριόλι. Για τον ρόλο αυτόν κέρδισε το δεύτερο Οσκαρ της (β’ ρόλου αυτή τη φορά).

Ως Σάρλοτ Μπάτλερ στο «Δωμάτιο με Θέα» του Τζέιμς Αϊβορι

Σάρλοτ στο «Δωμάτιο με θέα»

Ο Τζέιμς Αϊβορι ήξερε ποια ηθοποιό επέλεγε όταν έδινε στη Μάγκι Σμιθ τον ρόλο της Σάρλοτ Μπάτλερ στο «Δωμάτιο με Θέα» (1985). Τον ρόλο δηλαδή μιας Αγγλίδας με εξαιρετικά καταπιεστική προσωπικότητα, η οποία έχει την τάση να περνάει το δικό της εκφράζοντας τα συναισθήματά της με σκοπό να χειραγωγεί τους γύρω της. Κυρίως τη νεαρή ξαδέρφη της Λούσι Χάνιτσερτς (Ελενα Μπόναμ Κάρτερ), με την οποία βρίσκονται για διακοπές στην Ιταλία. Σημειωτέον ότι στην ταινία εμφανίζεται η συνομήλικη της Σμιθ και επίσης ντέιμ, Τζούντι Ντεντς.

Η ερμηνεία της στο «Εγκλημα στο Γκόσφορντ Παρκ» αποτέλεσε ουσιαστικά πρόβα τζενεράλε για τον «Πύργο του Downton» (Allstar/Capitol Films)

Η Λαίδη του Γκόσφορντ Παρκ

Σε ένα από τα αριστουργήματα της τελευταίας περιόδου του Ρόμπερτ Ολτμαν, με αναφορά στον «Κανόνα του Παιχνιδιού» του Ζαν Ρενουάρ, η Σμιθ είναι η αμείλικτη λαίδη Κονστάνς Τρέντθαμ και κλέβει πολλές φορές την παράσταση στο κυνηγετικό πάρτι μεταξύ πλουσίων τη δεκαετία του 1930. Στο «Εγκλημα στο Γκόσφορντ Παρκ» (2001) συμμετέχει σε μια κωμωδία ηθών, έναν έξυπνο φόρο τιμής στις παλιές ταινίες μυστηρίου, μέσα σε μια ζηλευτή «πολυφωνία» ερμηνειών (Ελεν Μίρεν, Κλάιβ Οουεν, Κριστίν Σκοτ Τόμας, Αλαν Μπέιτς, Εμιλι Γουότσον, Στίβεν Φράι). Η ερμηνεία της αποτέλεσε ουσιαστικά πρόβα τζενεράλε για τον «Πύργο του Downton», αφού ο Τζούλιαν Φέλοους ήταν ο σεναριογράφος τόσο στο «Εγκλημα» (Οσκαρ πρωτότυπου τίτλου) όσο και στην εθιστική τηλεοπτική σειρά.

Kαθηγήτρια Μινέρβα ΜακΓκόναγκαλ στον «Χάρι Πότερ», ο ρόλος που την έκανε γνωστή στη νεότερη γενιά (Instagram/@maggiesmithdaily)

Η καθηγήτρια του Χάρι Πότερ

Τι θα ήταν το σύμπαν του κινηματογραφικού «Χάρι Πότερ» χωρίς την εγκυρότητα και την πείρα της καθηγήτριας Μινέρβας ΜακΓκόναγκαλ; Σίγουρα φτωχότερο. Η Σμιθ μπήκε στην περιπέτεια της διασκευής των μυθιστορημάτων –από το 2001 έως το 2011– όχι κάνοντας «αγγαρεία», αλλά επενδύοντας σε έναν ακόμη ρόλο. Η νεότερη γενιά, που έχει τις ταινίες του Πότερ σαν φυλαχτό, έδειξε τον σεβασμό της προς την κορυφαία ηθοποιό κατατάσσοντάς την διαχρονικά στους καλύτερους χαρακτήρες από την πινακοθήκη της σειράς.

H Μάγκι Σμιθ ως Βάιολετ Κρόλεϊ στο βρετανικό δράμα εποχής «Downton Abbey» (Focus Features/Kobal/Shutterstock)

Βάιολετ Κρόλεϊ στο «Downton Abbey»

Ανάμεσα στο 2010 και το 2015, τα τελευταία δηλαδή χρόνια που εμφανιζόταν ως Μινέρβα στις ταινίες του «Χάρι Πότερ», έλαμψε και ως βασιλομήτωρ κοντέσα του Γκράντθαμ, Βάιολετ Κρόλεϊ, στο βρετανικό δράμα εποχής «Downton Abbey» του ITV. H ερμηνεία της ως μητριαρχικής φιγούρας τής απέδωσε τρία βραβεία Emmy, ένα Bafta, μία Χρυσή Σφαίρα και τέσσερα βραβεία του Σωματείου Βρετανών Ηθοποιών. Επανήλθε στον ρόλο όταν το «Downton Abbey» έγινε ταινία, το 2019 και το 2022.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...