1484
Λίγο πριν από το debate: οι έξι υποψήφιοι και οι δημοσιογράφοι Απόστολος Μαγγηριάδης και Γιώργος Κουβαράς | Aris Oikonomou / SOOC

To debate του ΠΑΣΟΚ: Στάλιν, Ερντογάν και απρέπειες…

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2024, 22:23
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 25/09/2024, 00:02
Λίγο πριν από το debate: οι έξι υποψήφιοι και οι δημοσιογράφοι Απόστολος Μαγγηριάδης και Γιώργος Κουβαράς
|Aris Oikonomou / SOOC

To debate του ΠΑΣΟΚ: Στάλιν, Ερντογάν και απρέπειες…

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2024, 22:23
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 25/09/2024, 00:02

Όταν οι έξι υποψήφιοι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έμπαιναν στο στούντιο της ΕΡΤ για την τηλεμαχία εν όψει των εκλογών της 6ης Οκτωβρίου, ελάχιστοι πίστευαν ότι από αυτό το debate θα έβγαινε κάποιο πολιτικό συμπέρασμα. Γρήγορα όμως φάνηκαν κάποια πράγματα.

Πρώτον, ότι η Κεντροαριστερά ξέρει να συζητά —κανένα άλλο κόμμα δεν έχει κάνει τόσες τηλεμαχίες όσο αυτός ο πολιτικός χώρος, ή σωστότερα μόνο αυτός ο χώρος, προτού καν ονομαστεί Κίνημα Αλλαγής και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, έχει τολμήσει να το κάνει και μάλιστα κατ’ επανάληψη· οι υπόλοιποι το αποφεύγουν, δεν το τολμούν ή δεν μπορούν καν, για λόγους πολιτικής ανατομίας, να το κάνουν.

Δεύτερον, ότι οι δύο δημοσιογράφοι της ΕΡΤ μπόρεσαν, με γρήγορες και κοφτές ερωτήσεις, να δώσουν νεύρο σε μια θεωρητικά γενικόλογη συζήτηση και να δημιουργήσουν συνθήκες διαλόγου υψηλού επιπέδου.

Τρίτον, ότι καθώς οδεύουμε προς την κάλπη διαμορφώνονται συμμαχίες. Ο Χάρης Δούκας για παράδειγμα, φρόντισε να απευθύνει ερώτηση-πάσα στη Νάντια Γιαννακοπούλου για να της δώσει την ευκαιρία να πει ότι επί Νίκου Ανδρουλάκη δεν λειτουργούσε καλά η Κοινοβουλευτική Ομάδα —τη διέψευσε βέβαια εμμέσως ο Μιχάλης Κατρίνης, που είχε διατελέσει πρόεδρος της ΚΟ όσο ο κ. Ανδρουλάκης ήταν ευρωβουλευτής. Η κυρία Γιαννακοπούλου έδειξε να έχει εμμονή με τον απερχόμενο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και μάλιστα στην πορεία της συζήτησης τον διέκοψε πολλές φορές. Η ίδια διαμαρτυρήθηκε ότι κάποια ΜΜΕ την «έχουν εξαφανίσει όπως ο Στάλιν εξαφάνισε τον Τρότσκι». Kαι είναι να απορείς αν μπορεί να μείνει στο ίδιο κόμμα με τον κ. Ανδρουλάκη.

Τέταρτον, ότι αν ο κ. Δούκας ήλπιζε σε μια επανάληψη της ανέλπιστης επιτυχίας του περυσινού debate με τον Κώστα Μπακογιάννη, δεν τα κατάφερε: δύο φορές τον ρώτησαν κάτι συγκεκριμένο και σαφές —α) πώς και πόσο θα φορολογήσει τα υπερκέρδη των τραπεζών, καθώς λέει ότι «λεφτά υπάρχουν», και β) αν θα επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 ν.μ.— και όχι μόνο δεν απάντησε, αλλά έδειξε ότι δεν ξέρει καν την απάντηση, λέγοντας άλλ’ αντ’ άλλων. Πάντως, σχολιάζοντας αναφορά της κυρίας Γιαννακοπούλου για την ανάγκη να μπει τάξη στο χώρο των Πανεπιστημίων που θα βοηθήσει την ανάπτυξη, εμφανίστηκε θετικός στην αναθεώρηση του άρθρου 16.

Πέμπτον, ότι ο κ. Ανδρουλάκης έδειξε να είναι και αυτός σε θέση άμυνας, να προσπαθεί να υπερασπιστεί την προεδρία του, «να υπερασπιστεί το ΠΑΣΟΚ», όπως είπε, χωρίς από την αρχή να μπορεί να εξηγήσει γιατί είχε αγνοήσει προτάσεις των συνυποψηφίων του, όπως του Παύλου Γερουλάνου, για τα «κόκκινα δάνεια», για παράδειγμα. Επέμεινε στην σταδιακή άνοδο του κόμματος επί των ημερών του, την οποία, όπως είπε χαρακτηριστικά προς το τέλος «δεν την έφερε ο πελαργός», «ούτε έπεσε από την Ακρόπολη», προσπαθώντας να πιστωθεί τα δημοσκοπικά ποσοστά του ΠΑΣΟΚ. Ομως περιορίστηκε στο να είναι «ένας από τους έξι», μια τηλεοπτική συνθήκη που υποβάθμισε το αρχηγικό του προφίλ.

Έκτον, ότι η κυρία Διαμαντοπούλου εμφανίστηκε και αυτή απολογούμενη, μια κατάσταση που δεν ευνοεί την εικόνα της «πρωθυπουργίσιμης», την οποία η ίδια επιχείρησε να φιλοτεχνήσει –άλλωστε είναι πρώην Επίτροπος της ΕΕ. Οπως αναμενόταν, κάποιες στιγμές η κυρία Διαμαντοπούλου βρέθηκε στην αμήχανη θέση να προσπαθεί να απαριθμήσει πόσες φορές είχε μιλήσει κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, καθώς κάποιοι υπενθύμισαν ότι δεν είχε σταθεί με σαφήνεια κατά της ΝΔ, ούτε έδωσε μάχες με το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές των τελευταίων ετών — η απουσία της από τις εκλογικές αναμετρήσεις που έδωσε το ΠΑΣΟΚ τα «πέτρινα» χρόνια ήταν στα χείλη των αντιπάλων της, ενώ ο κ. Δούκας της υπενθύμισε ότι την κρίσιμη περίοδο είχε ιδρύσει και ανταγωνιστικό κομματικό φορέα, την Ώρα Αποφάσεων.

Ολα αυτά ήταν εμφανή από το πρώτο κιόλας ημίχρονο της τηλεμαχίας, την οποία συντόνισαν υποδειγματικά ο Απόστολος Μαγγηριάδης και ο Γιώργος Κουβαράς, δείχνοντας πώς πρέπει να γίνονται τα debate των πολιτικών στη χώρα μας τον 21ο αιώνα.

Στην αρχή του δεύτερου μέρους και στην ενότητα για τους Θεσμούς και το Κράτος Δικαίου, ήταν και πάλι η κυρία Διαμαντοπούλου που βρέθηκε να βάλλεται από όλους τους υποψηφίους, ιδίως για τη στάση της στην τραγωδία των Τεμπών και στις υποκλοπές —χαρακτηρίστηκε «άτολμη» η αντίδρασή της στο τελευταίο, ακόμα και από τον κ. Κουβαρά που της έθεσε την σχετική (μάλλον προβοκατόρικη) ερώτηση.

Η κυρία Διαμαντοπούλου επέμεινε ότι είχε κάνει ανάρτηση το καλοκαίρι των αποκαλύψεων περί «σκανδάλου» και «χειραγώγησης των θεσμών», ζητώντας παράλληλα τη διερεύνηση της υπόθεσης από τη Δικαιοσύνη, ενώ για τα Τέμπη επικαλέστηκε δηλώσεις για τις ευθύνες της κυβέρνησης και μάλιστα επιτέθηκε στον κ. Κατρίνη ότι διαστρεβλώνει τις θέσεις της. «Θα πρέπει μια που τις αναζητάτε να τις λέτε ολοκληρωμένες», παρατήρησε εύστοχα, απευθυνόμενη προς τον βουλευτή Ηλείας.

Η ίδια είπε δε ότι είχε καταγγείλει το «πρωθυπουργικό-μοναρχικό» σύστημα στην Ελλάδα και κάποια στιγμή μίλησε για «παρακράτος».

(Αν έχει σημασία, στο θέμα των υποκλοπών ο κ. Γερουλάνος είπε ότι θα έκανε ό,τι έκανε ο κ. Ανδρουλάκης, αλλά το θέμα δεν θα μονοπωλούσε επικοινωνιακά τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ).

Η κυρία Διαμαντοπούλου, βέβαια, είχε και αυτές τις στιγμές της, τα σημεία όπου έθεσε στόχους και αντιπάλους. Αντεπιτέθηκε και κατηγόρησε τον κ. Δούκα ότι ως δήμαρχος Αθηναίων κάνει «rebranding του ΣΥΡΙΖΑ του ’15», υιοθετώντας από τη δημαρχία θέσεις —όπως για τον σταθμό του μετρό στα Εξάρχεια, τη ΔΕΗ ή τις καταλήψεις— που δεν είναι του ΠΑΣΟΚ.

Εκεί της απάντησε ο κ. Δούκας ως εξής: «Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, η θέση μου είναι θέση ΠΑΣΟΚ, ήμουν τομεάρχης ενέργειας, τότε εσύ δεν ήσουν στο ΠΑΣΟΚ άρα είναι λογικό να μην το ξέρεις». 

Από την πλευρά του, πάντως, ο δήμαρχος Αθηναίων βρέθηκε εκτεθειμένος, όταν στο πλαίσιο της ενότητας για την Κλιματική Κρίση, ρωτήθηκε για τη δέσμευσή του να μειώσει κατά πέντε βαθμούς τη θερμοκρασία στην πρωτεύουσα:

«Ξεκινάω λέγοντας ότι είπα να πέσει η αισθητή θερμοκρασία διότι όλοι όταν περπατάμε και έχει πάρα πολύ ζέστη προσπαθούμε να πάμε δίπλα κάπου που να έχει μια σκιά σε δέντρα», εξήγησε, υποσχόμενος χιλιάδες δέντρα και κάνοντας λόγο για «μια προσπάθεια που κάνουμε με τη διπλή ανάπλαση σε ενάμιση χιλιόμετρο από την Ομόνοια, θα γίνει ένα τεράστιο πάρκο μιάμιση φορά ο Εθνικός Κήπος». 

Η συζήτηση για την Εξωτερική Πολιτική

«Η Συμφωνία των Πρεσπών έχει σοβαρά προβλήματα και τα είχα επισημάνει εγκαίρως. Από την ώρα που είναι διακρατική συμφωνία πρέπει να τηρείται», τόνισε κατά τα άλλα η κυρία Διαμαντοπούλου όταν ρωτήθηκε για τη στάση της ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας που την αμφισβητεί. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει όλα τα μέσα για να υπερασπισθεί τα θετικά της συμφωνίας. Η κυρία Διαμαντοπούλου χαρακτήρισε νέα πρόκληση την αναφορά του Ταγίπ Ερντογάν, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος στη Κύπρο υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται άμεσα σχέδιο της Ελληνοκυπριακής πλευράς ενόψει της νέας πρωτοβουλίας του γ.γ του ΟΗΕ.

Ο κ. Κατρίνης υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να βρει ξανά τον πατριωτικό του χαρακτήρα προτάσσοντας το βέτο , εφόσον χρειαστεί, απέναντι στη Τουρκία. Ζήτησε από τον κ. Ανδρουλάκη να ξεκαθαρίσει αν θεωρεί ότι πρέπει να καταργηθεί το βέτο με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να απαντά πως είναι διαφορετικά το βέτο για τη Τουρκία από το βέτο π.χ για τα φορολογικά.

Οι αιχμές του τέλους

Αλλά η συζήτηση, όπως ήταν λογικό και αναμενόμενο, ζωντάνεψε λίγο πριν τα μεσάνυχτα, όταν το debate πέρασε στην ενότητα για την επόμενη ημέρα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

«Λείπεις 12 χρόνια, Αννα, από τις μάχες», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γερουλάνος προς την πρώην Επίτροπο, για να τη ρωτήσει: «Πώς ελπίζεις να γυρίσεις πίσω και να εμπνεύσεις εμάς;»

«Αν ρωτήσεις τους πολίτες τι είναι η Διαμαντοπούλου, θα σου πουν ΠΑΣΟΚ», απάντησε με τη σειρά της εκείνη, για να εξηγήσει ότι μετά το 2012 είχε αποφασίσει να κάνει λίγο πίσω από την κομματική ζωή.

«Αλλοι φύγανε στο ΣΥΡΙΖΑ, άλλοι έκαναν άλλο κόμμα, άλλοι πήγαν στη Νέα Δημοκρατία. Εγώ είμαι στην παράταξη σταθερά και σου θυμίζω ότι το Δίκτυο με το οποίο αποφάσισα να λειτουργήσω είναι αυτό που τίμησε τον εν ζωή πρωθυπουργό με 3.000 ανθρώπους, που έκανε εκδηλώσεις για το τι έκανε το ΠΑΣΟΚ για την ΟΝΕ και για τα 20 χρόνια. Συνεργάστηκα με όλη την Κοινοβουλευτική ομάδα και συμμετείχαν από τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ μέχρι όλους τους συντρόφους μας στις οργανώσεις και στα συνέδρια. Άρα είμαι σταθερά στην παράταξη», είπε συγκεκριμένα η κυρία Διαμαντοπούλου.

Με μεγαλύτερες αιχμές συνεχίστηκε η συζήτηση για τον κ. Δούκα. Ο δήμαρχος Αθηναίων είπε ότι αν εκλεγεί αρχηγός θα αποφασιστεί συλλογικά ο πρόεδρος της ΚΟ και ήρθε σε αντιπαράθεση με τον απερχόμενο πρόεδρο που νωρίτερα τον είχε αποκαλέσει «ευνοημένο» επειδή το 2023 η Χαριλάου Τρικούπη τον είχε προτείνει για υποψήφιο. Ο κ. Ανδρουλάκης σχολίασε τις αναφορές του κ. Δούκα ότι στην περίπτωση της υποψηφιότητάς του υπάρχει το προηγούμενο του Βίλι Μπραντ, του Φρανσουά Μιτεράν ή ακόμα και του Ταγίπ Ερντογάν που ήταν δήμαρχος Κωνσταντινούπολης.

«Δεν είσαι Μιτεράν, ευτυχώς για εμάς δεν είσαι ούτε Ερντογάν», του είπε. Ο κ. Δούκας το θεώρησε αυτό προσβλητικό. «Αυτό που κάνεις είναι απρέπεια», του είπε.

Στον κ. Δούκα επιτέθηκε και ο κ. Κατρίνης, ρωτώντας τον πώς θα οργώνει τη χώρα για να αυξήσει τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ θα είναι και δήμαρχος Αθηναίων και αν κρύβει κάτι, σημειώνοντας πως δείχνει ότι δεν ξέρει πώς δίνονται οι βουλευτικές εκλογές.

«Το ΠΑΣΟΚ είχε στην Α’ Αθήνας 7% και έφτασε 56% (στο Δήμο). Ξανασκέψου όσα λες και την επόμενη μέρα, θα έχεις χρόνο», του απάντησε, εμφανώς εκνευρισμένος ο κ. Δούκας.

Στο τέλος βέβαια, βγαίνοντας από το Ραδιομέγαρο, όλοι είπαν ότι νίκησε το ΠΑΣΟΚ και αποδείχτηκε η ενότητά του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...