673
Ο Μάριος Σαλμάς κατά την έξοδό του από τη Βουλή μετά τη μόλις δίλεπτη συζήτηση στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ | INTIMENEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τέλος από τη ΝΔ ο Μάριος Σαλμάς

Protagon Team Protagon Team 23 Σεπτεμβρίου 2024, 12:47
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 23/09/2024, 14:02
Ο Μάριος Σαλμάς κατά την έξοδό του από τη Βουλή μετά τη μόλις δίλεπτη συζήτηση στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ
|INTIMENEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τέλος από τη ΝΔ ο Μάριος Σαλμάς

Protagon Team Protagon Team 23 Σεπτεμβρίου 2024, 12:47
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 23/09/2024, 14:02

Δύο λεπτά. Τόσα, μόλις, διήρκησε η συνάντηση που είχε, το πρωί της Δευτέρας, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Μάριος Σαλμάς στα γραφεία του προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΝΔ στη Βουλή.

Ο 56χρονος βουλευτής, άλλοτε αν. υπουργός Υγείας επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά, διεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

«Ο κ. Σαλμάς με την εν γένει συμπεριφορά του έθεσε εαυτόν εκτός της ΚΟ της ΝΔ» δήλωσε ο γραμματέας της ΚΟ Σταύρος Καλαφάτης. Αναφερόμενος στο θέμα στη διάρκεια του μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης μίλησε για ομόφωνη απόφαση από την Επιτροπή Δεοντολογίας.

Αποχωρώντας από τη Βουλή, ο κ. Σαλμάς έκανε δήλωση στα μέσα ενημέρωσης που τον περίμεναν, κατά την οποία επιστράτευσε υψηλούς τόνους κατά του Πρωθυπουργού. Ο αποπεμφθείς βουλευτής είπε μεταξύ άλλων:

«Αν με διαγράφει ο κ. Μητσοτάκης γιατί μίλησα για τις περιουσίες που χάνονται από τα κόκκινα δάνεια, επειδή αντιτάχθηκα στην woke agenda για τα ομόφυλα, επειδή του ζήτησα να ελέγξει τα καρτέλ στην ακρίβεια, τότε είναι τιμή μου. Αν όμως το κάνει για να στείλει μήνυμα σε άλλους, είναι απαράδεκτο. Αν χρησιμοποιείται ως πρόφαση το ότι ανέδειξα φωτογραφικό διαγωνισμό του υπουργείου Πολιτισμού που σκανδαλωδώς ανατέθηκε σε εταιρεία, τότε να δηλώσω και να θυμίσω ότι ο έλεγχος των βουλευτών και η απεριόριστη ελευθερία λόγου είναι συνταγματικό δικαίωμα και δεν είναι λόγος διαγραφής», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν θα παραδώσει τη βουλευτική έδρα το απέρριψε: «Νομίζετε ότι πρέπει να σταματήσω τη μάχη για τους πολλούς;».

H διαγραφή του κ. Σαλμά αφήνει τη ΝΔ με 156 βουλευτές (είχε προηγηθεί η αποπομπή του Λευτέρη Αυγενάκη, βουλευτή Ηρακλείου, τον περασμένο Ιούλιο για το περιβόητο επεισόδιο στο «Ελ. Βενιζέλος»).

Τον κ. Σαλμά είχε παραπέμψει στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ με το ερώτημα της διαγραφής ο κ. Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται για τη 79η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Σε σχετική ανακοίνωση της ΝΔ για την παραπομπή του κ. Σαλμά στην Επιτροπή Δεοντολογίας αναφερόταν: «Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας της Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννη Τραγάκη, παραπέμπει στην επιτροπή με το ερώτημα της διαγραφής από μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, με βάση την περίπτωση β) του άρθρου 20 και το άρθρο 21 του Κανονισμού Λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, Μάριο Σαλμά».

Ο κ. Σαλμάς σε δύο τηλεοπτικές εμφανίσεις είχε κάνει λόγο για «φωτογραφικούς» διαγωνισμούς που αφορούσαν κυλικεία του υπουργείου Πολιτισμού και Υγείας. Οσον αφορά το κυλικείο του υπουργείου Πολιτισμού, υπήρξε σχετική απάντηση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η κυρία Μενδώνη κάλεσε τον κ. Σαλμά, αν πιστεύει ότι έχει στοιχεία να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. «Απάντησα στον κ. Σαλμά δύο φορές στη Βουλή και μάλιστα όταν του ζητήθηκε να δευτερολογήσει απάντησε ότι δεν χρειάζεται καν», υπενθύμισε η υπουργός Πολιτισμού.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, σχολίασε:

«Τις είδα τις δηλώσεις του κ. Σαλμά. Νομίζω ότι κάνει μία προσπάθεια να καταστήσει εαυτόν ως θύμα ή ήρωα των “κόκκινων” δανείων ή άλλων νομοσχεδίων. Η πραγματικότητα διαψεύδει τις αιτιάσεις του. Υπήρχαν κι άλλοι βουλευτές που δεν ψήφισαν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και είναι μέλη της κυβέρνησης, δεν επεβλήθη κομματική πειθαρχία. Ο κ. Σαλμάς διέγραφη γιατί –σε αντίθεση με όλους τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και με ό,τι προβλέπει η λειτουργία– συνέχιζε να αναπαράγει συκοφαντικές διατυπώσεις, ενώ, είχε λάβει απάντηση από την αρμόδια υπουργό. Του επιδόθηκαν όλα τα σχετικά έγγραφα και έχει κινηθεί ο νόμος.

»Ανήκουμε σε μία παράταξη που σέβεται τους θεσμούς και έχουμε μάθει ότι αν υπάρχει κάτι με ποινική διάσταση, να πηγαίνουμε στη Δικαιοσύνη, όχι να “παίρνουμε σβάρνα” τα κανάλια. Η στάση Σιαλμά γεννά εύλογα ερωτήματα. Η απόφαση διαγραφής ήταν αυτονόητη και ομόφωνη, είναι άδικο να συνδέουμε μία διαγραφή με ένα νομοσχέδιο και μία ψήφο», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τη διαγραφή του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας.

Σε συνέχεια των παραπάνω ο Μάριος Σαλμάς διαγράφηκε και από μέλος της ΝΔ. Ανακοίνωση του κυβερνώντος κομμματος η οποία εκδόθηκε αργότερα τη Δευτέρα ανέφερε: «Με απόφαση της Γραμματέως της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Μαρίας Συρεγγέλα, διαγράφεται από μέλος του κόμματος ο κ. Μάριος Σαλμάς».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...