440
Από τη συνέντευξη του υπ. Μετανάστευσης, Νίκου Παναγιωτόπουλου, στην ΕΡΤ | YouTube / ΕΡΤ

Παναγιωτόπουλος: Δεν τίθεται ζήτημα μαζικών επιστροφών μεταναστών από τη Γερμανία

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2024, 10:14
Από τη συνέντευξη του υπ. Μετανάστευσης, Νίκου Παναγιωτόπουλου, στην ΕΡΤ
|YouTube / ΕΡΤ

Παναγιωτόπουλος: Δεν τίθεται ζήτημα μαζικών επιστροφών μεταναστών από τη Γερμανία

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2024, 10:14

Στη συζήτηση γύρω από το Μεταναστευτικό που άνοιξε μετά την απόφαση της Γερμανίας να αυστηροποιήσει τους ελέγχους στα σύνορά της, κίνηση που προανήγγειλε ότι θα ακολουθήσει και η Ολλανδία, αναφέρθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος στη συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί της Πέμπτης στο ΕΡΤNews.

Οπως σημείωσε εισαγωγικά ο υπουργός το θέμα αυτό συζητήθηκε λεπτομερώς με τους γερμανούς εταίρους κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Βερολίνο, όπου συναντήθηκε με την ηγεσία του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών και Μετανάστευσης.

Η συζήτηση στη γερμανική πρωτεύουσα αφορούσε, ακριβώς, τους λόγους ασφαλείας που επικαλέστηκαν οι Γερμανοί για την επιβολή πρόσθετων ελέγχων στα σύνορα. Και όπως εξήγησε ο υπουργός, τα μέτρα που ελήφθησαν έχουν εφαρμοστεί και κατά το παρελθόν:

«Κατάλαβε κανείς ότι είχε επιβάλει έλεγχο στα σύνορα η Γερμανία κατά τη διάρκεια του Euro για λόγους ασφαλείας; Οχι, δεν ήταν θέμα τότε (όμως συνέβη). Τώρα δημιουργείται το θέμα λόγω της μεγάλης πολιτικής πίεσης που ασκείται στην κυβέρνηση Σολτς, η οποία αντιλαμβάνεται ξαφνικά και ίσως κάπως καθυστερημένα, ότι τα ποσοστά της Ακροδεξιάς, όπως αποτυπώθηκαν στις πρόσφατες εκλογές στα δύο κρατίδια και ενδεχομένως αποτυπωθούν και αύριο στις επόμενες τοπικές εκλογές στο κρατίδιο του Βραδεμβούργου, έχουν εκτοξευθεί. Δεν πρόκειται για κλείσιμο συνόρων, αλλά για επιβολή επιπλέον ελέγχων».

Η ίδια πρακτική εφαρμοζόταν ήδη από τη Γερμανία στα σύνορα με κάποιες κεντροευρωπαϊκές χώρες, όπως η Τσεχία και η Σλοβακία, και τώρα επεκτείνεται, διευκρίνισε.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Παναγιωτόπουλος διαβεβαίωσε, επίσης, πως δεν τίθεται ζήτημα μαζικών επιστροφών παράτυπων μεταναστών από τη Γερμανία στην Ελλάδα, «παρά τις όποιες ανησυχίες». «Το έχει ξεκόψει κατηγορηματικά ο Πρωθυπουργός» σε σχετικές δηλώσεις του, θύμισε.

Από την άλλη, οι επιστροφές προσφύγων από τη Γερμανία στην Ελλάδα, εφόσον έλαβαν άσυλο στην Ελλάδα, προβλέπονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ομως το ζήτημα αυτό, δήλωσε, δεν αφορά σε «μαζικές επιστροφές».

Υπάρχει μια γενικότερη πολιτική στροφή στην Ευρώπη προς αυστηρότερους κανόνες στο Μεταναστευτικό, εκτίμησε εξάλλου ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

«Οπου υπάρχουν εκλογές, αισθάνονται κάποια ανασφάλεια σχετικά με την ανεξέλεγκτη παράνομη μετανάστευση. Αυτό υπάρχει και νομίζω ότι πρέπει να λάβουμε και εμείς τα μηνύματα και να δούμε τι προσαρμογές πρέπει να κάνουμε, χωρίς όμως να καταστρατηγήσει το πνεύμα της Σένγκεν, δηλαδή τα ανοιχτά σύνορα (…). Δεν μπορεί να κάνει κάθε χώρα ό,τι θέλει» είπε.

«Δεν θέλουμε να δούμε την Ευρώπη να κλείνει τα σύνορά της, αλλά να βρούμε λύσεις που θα απαντούν στις ανησυχίες των πολιτών, χωρίς να διαλύσουμε την ευρωπαϊκή ενότητα και αλληλεγγύη» πρόσθεσε.

Σχετικά, τέλος, με την κατασκευή του φράχτη στον Εβρο, ο κ. Παναγιωτόπουλος επιβεβαίωσε ότι το έργο θα συνεχιστεί ανεξαρτήτως της χρηματοδότησης. «Είτε με ευρωπαϊκό, είτε με εθνικό χρήμα, ο φράχτης θα συνεχίσει να κατασκευάζεται» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...