Αναβάλλεται προσώρας η αδειοδότηση του mega-project (του τουριστικού χωριού με τις δύο ξενοδοχειακές μονάδες) στην Αστυπάλαια, που είχε σηκώσει κουρνιαχτό αντιδράσεων, καθώς όπως ενημέρωσε τη Βουλή ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς, δεν υπέγραψε τελικά την απόφαση προέγκρισης της επένδυσης, όπως πρότεινε το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ).
Αντ’ αυτού, ανέπεμψε την υπόθεση στις υπηρεσίες του υπουργείου για επαναξιολόγηση στο πλαίσιο του (υπό εκπόνηση) πολεοδομικού σχεδίου του νησιού.
Αναφερόμενος στην αδειοδοτική διαδικασία, ο υφυπουργός θέλησε να διευκρινίσει ότι η προέγκριση του Κεντρικού Πολεοδομικού Συμβουλίου δεν διασφαλίζει ότι μια επένδυση τελικά θα εγκριθεί.
Τα ίδιο άλλωστε ανέφεραν από την πρώτη στιγμή πηγές του υπουργείου για το θέμα, εξηγώντας για την απόφαση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ:
«Το εν λόγω εγχείρημα έλαβε προέγκριση και όχι έγκριση από το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ). Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όταν ένας επενδυτής καταθέτει ένα φάκελο με πληρότητα –με όσα ορίζονται για την προέγκριση– και υπάρχει θετική εισήγηση, το ΚΕΣΥΠΟΘΑ δεν δικαιούται να αρνηθεί να το εξετάσει».
Σημείωναν δε ότι και για την Αστυπάλαια –όπως και για το 80% της Επικράτειας της χώρας– συντάσσεται Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο, το οποίο, συν τοις άλλοις, θα εξετάσει συνολικά το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και χωρητικότητας τέτοιων επενδύσεων στο νησί,
«Εγώ δεν υπέγραψα την προέγκριση και παρέπεμψα το θέμα ξανά (στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος) για επαναξιολόγηση, όταν ολοκληρωθεί το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο της Αστυπάλαιας», ανέφερε ο κ. Ταγαράς, για να προσθέσει:
«Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα. Ισα ίσα, θέλω να μοιραστούμε και να αξιολογήσουμε όποια πρόταση αφορά την ανάπτυξη ενός τόπου, πόσο μάλλον ενός νησιού με τα χαρακτηριστικά της Αστυπάλαιας. Δεν υπάρχει κάτι άλλο. Ο καθένας (σ.σ. επενδυτής) μπορεί να έχει στη σκέψη του να φτιάξει κάτι. Εχουμε ανάγκη τις επενδύσεις ως χώρα. Ο,τι γίνεται πρέπει να αξιολογείται και να μη δημιουργεί πρόβλημα στο περιβάλλον, ιδίως σε τέτοιες περιοχές».
Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή, όπως ήταν επόμενο, εξέφρασε ο δήμαρχος Αστυπάλαιας, Νίκος Κομηνέας:
«Επικράτησε η λογική», είπε. «Είμαστε χαρούμενοι που το υπουργείο αντιλήφθηκε την ουσία του θέματος, ότι μια θετική του απόφαση θα δημιουργούσε προηγούμενο στον πολεοδομικό σχεδιασμό του νησιού».
«Σε δεύτερο επίπεδο, όμως», σημείωσε, «οι δήμοι των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων θα πρέπει να αναλάβουμε δράση, καθώς αγοράζονται στα νησιά μας αδιακρίτως μεγάλες εκτάσεις με σκοπό την τουριστική αξιοποίηση. Θα καταθέσω πρόταση στην Περιφερειακή Ενωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου αλλά και στην Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) να ζητήσουμε από την κυβέρνηση η προώθηση μεγάλων τουριστικών επενδύσεων να μη χρειάζεται μόνο τη θετική γνωμοδότηση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ, αλλά και του δημοτικού συμβουλίου. Οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να έχουν λόγο στην ανάπτυξη των περιοχών τους».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News