941
|

Ημερολόγιο ΠΑΣΟΚ #5: Συμφωνίες και ασυμφωνίες για το debate

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2024, 10:00

Ημερολόγιο ΠΑΣΟΚ #5: Συμφωνίες και ασυμφωνίες για το debate

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2024, 10:00

Αφού συμφώνησαν να γίνει debate, ανήμερα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας –μεγάλη η… χάρη της, που μπορεί να σημειώσει και ο Χάρης Δούκας, αν θυμηθούμε εκείνο το μήνυμα που (μας) έστειλε τον Δεκαπενταύγουστο–, οι έξι υποψήφιοι για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ξεκινούν εντατικά μαθήματα, ώστε να είναι έτοιμοι να απαντήσουν στις ερωτήσεις που θα τους τεθούν.

Σας είχαμε ενημερώσει σχεδόν πριν από μια βδομάδα για το πότε τελικά θα διεξαχθεί η τηλεμαχία στη δημόσια τηλεόραση. Μια βδομάδα έχουν χρονικό περιθώριο για να προετοιμαστούν ώστε να μην υποπέσουν σε κάποια παγίδα του αντιπάλου καθώς έχει αποφασιστεί να υπάρξει και ελεύθερος διάλογος μεταξύ τους. Ο Νίκος Ανδρουλάκης το ήθελε και πρότεινε να υπάρχει η δυνατότητα τρεις φορές κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας κάθε υποψήφιος να έχει δύο λεπτά στη διάθεσή του για να κάνει διάλογο με διαφορετικό συνυποψήφιό του. Πρότεινε επίσης, ο απερχόμενος πρόεδρος, έξι θεματικές ενότητες για να συζητηθούν τα εξής θέματα: Οικονομία, Κοινωνικό Κράτος, Περιφερειακή Ανάπτυξη – Εξωτερική πολιτική – Κλιματική Αλλαγή, Ανθεκτικότητα – Θεσμοί, Κράτος, Αυτοδιοίκηση – Το ΠΑΣΟΚ στο πολιτικό περιβάλλον – και ειδική ενότητα για τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η νέα γενιά.

Ομως η συγκεκριμένη πρόταση κρύβει παγίδες για κάποιους που βλέπουν πίσω από τις γραμμές και από τη σκέψη του κ. Ανδρουλάκη. Θεωρούν, λοιπόν, ότι με τόσες ενότητες θα χαθεί κάπου ανάμεσα στον διάλογο το επίδικο, δηλαδή η συζήτηση στο τι ΠΑΣΟΚ θέλει και οραματίζεται ο καθένας. Με λίγα λόγια όση ώρα θα έχουν στη διάθεσή τους οι υποψήφιοι να απαντήσουν για το περιβάλλον ή την αυτοδιοίκηση, την ίδια θα αφιερώσουν και στο επίμαχο ζήτημα, το ΠΑΣΟΚ. Επίσης, λένε ότι ο κ. Ανδρουλάκης προτείνει τις έξι ενότητες ώστε όλοι να μάθουν το ποίημα τους απ’ έξω και να απαντήσουν σε ασφαλές πλαίσιο. Δεν δέχονται, άλλωστε, από την πλευρά του απερχόμενου προέδρου να υπάρξει διευκρινιστική ερώτηση από τους δημοσιογράφους. Αν παράδειγμα κάποιος από τους έξι ερωτηθεί για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ και εκείνος απαντήσει για τον καιρό, να υπάρχει δικαίωμα από τον δημοσιογράφο να ερωτηθεί ξανά για να υπάρξει συγκεκριμένη απάντηση. Τέλος πάντων είναι πολλά που μένουν να διευκρινιστούν.

Σήμερα θα συνεδριάσει εκ νέου η επιτροπή με τους εκπροσώπους των υποψηφίων για να συμφωνήσουν –αν το καταφέρουν– για πώς τελικά θα διεξαχθεί και με ποιους όρους η τηλεμαχία. Κάποια στιγμή τέθηκε ακόμα και το αν οι έξι υποψήφιοι θα είναι όρθιοι ή καθιστοί. Αποφασίστηκε δίχως δεύτερη κουβέντα ότι θα είναι καθιστοί γιατί «ο πρόεδρος δεν μπορεί» τόση ώρα όρθιος. Και είναι λογικό αφού υπάρχει προϊστορία –ο πρόεδρος είχε χτυπήσει σοβαρά το πόδι του, παίζοντας μπάσκετ. Επίσης στη σύσκεψη οι εκπρόσωποι των υποψηφίων αναλογίστηκαν αν θα μπορούσε να γίνει το debate σε κάποιο άλλο κανάλι, και όχι στη δημόσια τηλεόραση αλλά ειπώθηκε ότι κανείς άλλος δεν θα δεχόταν –ο κίνδυνος της νύστας και των χαμηλών ratings είναι υπαρκτός και ένα ρίσκο που μόνο η δημόσια τηλεόραση μπορεί να επωμιστεί.

Οι δημοσιογράφοι θα είναι δύο πάντως: Ο Γιώργος Κουβαράς και ο Απόστολος Μαγγηριάδης.

Κατά τα άλλα, τα επιτελεία των υποψηφίων συζητούν και «σπινάρουν» το πώς είδαν και πως αποκωδικοποίησαν τις ομιλίες και τα μηνύματα που έστειλαν οι συν -διεκδικητές του πράσινου θρόνου στη διευρυμένη συνεδρίαση της ΚΕ την Κυριακή.

Η πλευρά Δούκα λέει ότι ο κ. Ανδρουλάκης απευθύνθηκε καθαρά στο κομματικό ακροατήριο. Εκείνο ήθελε να πολώσει και να συσπειρώσει και το έκανε σαφές όταν συγκέντρωσε εντός της αίθουσας «Μελίνα Μερκούρη» πολλούς χειροκροτητές για να δημιουργήσει την εικόνα της ισχυρής δύναμης –όχι ότι δεν την έχει, με βάση τις δημοσκοπήσεις τουλάχιστον.

Για την ομιλία της Αννας Διαμαντοπούλου οι επιτελείς του κ. Δούκα υποστηρίζουν πως ήταν μια γενική τοποθέτηση που θα μπορούσε να ήταν και ένα διαφορετικό ακροατήριο και όχι στο συγκεκριμένο. Μιλούσε σαν να απευθυνόταν σε έναν άλλον κόσμο, γκρινιάζουν.

Από την πλευρά της η κυρία Διαμαντοπούλου ακούγοντας την ομιλία του δημάρχου Αθηναίων κατάλαβε γρήγορα προς τα πού θέλει να το στρίψει ο κ. Δούκας. Απευθυνόμενη μάλιστα στον Γιάννη Μεϊμάρογλου ψιθύριζε –όχι και τόσο ψιθυριστά εν τέλει γιατί ακούστηκε παραπέρα η φράση που είπε χαμηλόφωνα στο αυτί του: «Τραγωδία». Υπό την έννοια δηλαδή ότι ο κ. Δούκας θέλει να στρίψει πιο αριστερά το τιμόνι αν ο ίδιος πάρει το πηδάλιο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Η Νάντια Γιαννακοπούλου πάντως το είπε με πιο γλαφυρό τρόπο στον διπλανό της ακούγοντας την ομιλία του δημάρχου αφού φέρεται να είπε: «Δεν θέλει να μας πάει στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά θέλει να μας κάνει ΣΥΡΙΖΑ». Κατά τον κ. Δούκα, μόνιμος αντίπαλος είναι ο βουλευτής Αθηναίων Παύλος Γερουλάνος για τον οποίο λένε ότι μίλησε δίχως όραμα, χωρίς πολιτική πλατφόρμα, μια γενική αδιάφορη ομιλία. Από την πλευρά του κ. Γερουλάνου οι συνεργάτες του υποστηρίζουν ότι η ομιλία Ανδρουλάκη ήταν η αναμενόμενη με συγκεκριμένους αποδέκτες, καλύτερη από του κ. Δούκα που «υποσχόταν τα πάντα σε όλους». Ο Μιχάλης Κατρίνης πάλι, που κάνει σπριντ έχοντας επισκεφθεί από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα πολλές περιοχές της χώρας, έχοντας δώσει 44 ομιλίες για την υποψηφιότητά του, ακούγοντας τα μηνύματα που εξέπεμψαν οι συνυποψήφιοί του έκρινε ότι η ομιλία του κ. Ανδρουλάκη ήταν «πολωτική γιατί βλέπει πως χάνει δυνάμεις», όπως εκτιμά.

Βουλευτής ή εξωκοινοβουλευτικός αρχηγός;

Βέβαια, σύντομα θα αναδειχθεί και ένα άλλο ζήτημα, πολύ πιο ακανθώδες και ρεαλιστικό: αν ο επόμενος πρόεδρος πρέπει να είναι στη Βουλή ή όχι. Ο κ. Γερουλάνος το είπε στην ομιλία του, ότι πρέπει να είναι βουλευτής ο αρχηγός –δίνοντας και το στίγμα για τον β’ γύρο. Ο κ. Κατρίνης το είπε τη Δευτέρα σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ότι ο αρχηγός δεν μπορεί να έχει «δύο δουλειές» και καλό είναι να βρίσκεται στη Βουλή να δίνει τις μάχες. Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμύδια δηλαδή, για τους δύο εξωκοινοβουλευτικούς της κούρσας, τον κ. Δούκα και την κυρία Διαμαντοπούλου.

Ολα αυτά φυσικά τα λύνει η ζωή από μόνη της καθώς θα πάρει τις αποφάσεις της την ώρα που πρέπει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...