728
Η Κέιτ Μπλάνσετ στο Φεστιβάλ Βενετίας, στις 29 Αυγούστου | REUTERS/Louisa Gouliamaki

«Δημοσιογράφος με μυστικά» η Κέιτ Μπλάνσετ στη Μόστρα

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2024, 17:01
Η Κέιτ Μπλάνσετ στο Φεστιβάλ Βενετίας, στις 29 Αυγούστου
|REUTERS/Louisa Gouliamaki

«Δημοσιογράφος με μυστικά» η Κέιτ Μπλάνσετ στη Μόστρα

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2024, 17:01

Ο τίτλος «πιασάρικος», υπαινικτικός, γαργαλιστικός της περιέργειας που έχουν οι κοινοί θνητοί για τους «αθάνατους» του σινεμά, με το κοσκίνισμα της ζωής των οποίων περνούν ανέμελα οι βαρετές ώρες της σχόλης (μπορεί και της δουλειάς) και ξεχνιούνται τα σοβαρά προβλήματα του αλαμπούς, μίζερου βίου. «Κέιτ Μπλάνσετ: ‘‘Ολοι έχουμε μια σκοτεινή πλευρά’’ – και υπάρχει το φιλί με την Πάτι Σμιθ». Υστερα από τέτοιον τίτλο ποιος (ή ποια ή ποιο) δεν θα φρενάρει το σέρφινγκ στο web για να διαβάσει και το κείμενο;

Το ρεπορτάζ της Corriere della Sera από τη Βενετία το υπέγραψε γυναίκα (Στεφάνια Ουλίβι), έτσι η νύξη για κάποιο ομοφυλοφιλικό φλερτ μεταξύ των δύο κυριών της σόουμπιζ υποτίθεται ότι δεν είναι ύποπτη, «πατριαρχικής» κοπής, αλλά υπεράνω υποψίας και «συμπεριληπτικού» φρονήματος. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι στο μίξερ ανακατώθηκαν πράγματα αταίριαστα: η φράση της Μπλάνσετ αφορά τον ρόλο που υποδύεται σε ένα φιλμ, ενώ το φιλί το συναπάντημά της στη Μόστρα με τη σταρ της αμερικανικής ροκ Πάτι Σμιθ. Γαύρος με κανέλα, σαν να λέμε, ο τίτλος.

Το συναπάντημα των Σμιθ (αριστερά) και Μπλάνσετ στη Μόστρα, στις 28 Αυγούστου (REUTERS/Louisa Gouliamaki)

Η αυστραλή ηθοποιός είναι η πρωταγωνίστρια της σειράς «Disclaimer», του μεξικανού σκηνοθέτη Αλφόνσο Κουαρόν, η οποία παρουσιάστηκε σε παγκόσμια πρεμιέρα και εκτός συναγωνισμού στο 81ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας. Η σειρά θα αρχίσει να προβάλλεται από τις 11 Οκτωβρίου στο Apple TV+. «Η σκηνοθεσία του Κουαρόν δεν άφησε καμία αμφιβολία για τις προθέσεις του στο σώμα και το ταλέντο της ηθοποιού, η οποία είναι από τις αδιαμφισβήτητες βασίλισσες του Lido» σχολίασε η Ουλίβι.

Η Ιταλίδα θύμισε ότι η Μπλάνσετ «υπήρξε πρόεδρος της κριτικής επιτροπής και χαίρει του σεβασμού σκηνοθετών από όλον τον κόσμο», επίσης ότι «κατέκτησε δις το γυναικείο Coppa Volpi», δηλαδή το βενετσιάνικο βραβείο για την καλύτερη ερμηνεία. Και προχώρησε στην παρουσίαση της σειράς. Τα επεισόδια είναι επτά και «γυρισμένα σαν ταινία, όπως είπε ο Κουαρόν». Η Μπλάνσετ υποδύεται μια επιτυχημένη δημοσιογράφο, η οποία «δεν έχει το κεφάλι της για βάρος» – η έκφραση είναι ιδιωματική και στο πρωτότυπο. Αυτή η ηρωίδα έχτισε τη φήμη της «αποκαλύπτοντας τα κουσούρια και τις αμαρτίες των άλλων».

Εχει πλούσιο σύζυγο (τον υποδύεται ο άγγλος κωμικός Σάσα Μπάρον Κόεν), εξίσου αξιοσέβαστο με αυτήν, και γιο 25 ετών, ο οποίος δείχνει κάπως καταπιεσμένος από τους γονείς του. Οι εμφανίσεις στο προσκήνιο ενός μυστηριώδους βιβλίου που αφορά την πρωταγωνίστρια και ενός συνταξιούχου καθηγητή (τον υποδύεται ο αμερικανός ηθοποιός Κέβιν Κλάιν) προκαλούν αναταράξεις. «Αυτά κάνουν τον θεατή να προβληματιστεί σε θέματα όπως η αλήθεια, η αίσθηση της ενοχής, η γνώμη της κοινωνίας. Ψέματα και μυστικά».

Στο σημείο αυτό έπεσε στο μίξερ το πρώτο υλικό, μία δήλωση της Μπλάνσετ για τον ρόλο που ερμηνεύει: «Δεν μου φαινόταν αληθινό να κυνηγήσω τη σκοτεινή πλευρά αυτής της γυναίκας. Αρχικώς γνωρίζουμε ελάχιστα για αυτήν, εκτός από το ότι είναι έγκυρη και την υπολήπτεται ο κόσμος. Καθώς εξελίσσεται η ιστορία οι θεατές οδηγούνται στο να την κρίνουν, και το έκανα και εγώ – αν και προσπάθησα να το αποφύγω. Ολοι μας έχουμε σκοτεινά μυστικά, τα οποία μόνο εμείς γνωρίζουμε. Είναι επιλογή μας το να μην τα λέμε όλα, να τα κρατάμε για τον εαυτό μας, ακόμη και αν δεν υπάρχει κάτι το επιλήψιμο. Η ηρωίδα έχει θάψει κάποια πράγματα από τη ζωή της, διατηρεί ένα τραύμα. Με έκανε να σκεφτώ τα απωθημένα που δεν έχουμε αντιμετωπίσει ακόμα».

Και συνέχισε η Μπλάνσετ: «Νομίζω ότι είναι πάντα καλύτερο να αντιμετωπίζουμε τα πράγματα προσωπικά, κατά πρόσωπον» – κοιτώντας τη φάτσα μας στον καθρέφτη, όπως λέμε στην Ελλάδα, αρκεί να έχουμε τα κότσια βέβαια. Η Ουλίβι έγραψε ότι «ένας άλλος ρεπόρτερ ρώτησε την Μπλάνσετ πώς θα εμφανιστεί στο κόκκινο χαλί, υπονοώντας την εμφάνισή της στις Κάννες με φιλοπαλαιστινιακά χρώματα στο ρούχο». Κατά τη συντάκτρια της Corriere, η Μπλάνσετ του απάντησε: «Θα είμαι γυμνή».

Η… φιλοπαλαιστινιακή τουαλέτα της Μπλάνσετ στο Φεστιβάλ Κανών, προ μηνών (EPA/ANDRE PAIN)

Επειδή ανάμεσα σε όλα αυτά τα κατατοπιστικά πουθενά δεν φάνηκε να ξεμυτίζει η Πάτι Σμιθ, ήρθε η ώρα της να πέσει και αυτή στο μίξερ. Η αναφορά της Ουλίβι ήταν δύο αράδες: «Το βίντεο της αγκαλιάς της Μπλάνσετ με ένα άλλο θρυλικό πρόσωπο που δίνει το παρών στη Μόστρα, την Πάτι Σμιθ, κυκλοφορεί στο διαδίκτυο». Λοιπόν, αφού έτσι έχουν τα πράγματα στο διαδίκτυο, μπορείτε και εσείς να το δείτε αυτό το βίντεο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...