501
Διακρίνεται το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε το στέλεχος της Φατάχ, μετά το πλήγμα από τους Ισραηλινούς | REUTERS/Hassan Hankir

Γάζα: Σβήνουν ξανά οι ελπίδες για εκεχειρία

Protagon Team Protagon Team 22 Αυγούστου 2024, 09:35
Διακρίνεται το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε το στέλεχος της Φατάχ, μετά το πλήγμα από τους Ισραηλινούς
|REUTERS/Hassan Hankir

Γάζα: Σβήνουν ξανά οι ελπίδες για εκεχειρία

Protagon Team Protagon Team 22 Αυγούστου 2024, 09:35

Σε πλήγμα του ισραηλινού στρατού στον Λίβανο, την Τετάρτη, σκοτώθηκε ένα μέλος της Φατάχ, που φέρεται να είχε σχέσεις με το Ιράν,

Η οργάνωση του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, κατηγόρησε το Ισραήλ πως είχε σκοπό, με τη «δολοφονία» του Χαλίλ αλ Μάκντα, να προκαλέσει «ανάφλεξη στην περιφέρεια».

Την ίδια στιγμή, για μία ακόμα φορά, σβήνουν οι ελπίδες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιστροφή των ισραηλινών ομήρων, καθώς η ένατη περιοδεία του Αντονι Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή από την 7η Οκτωβρίου, ολοκληρώθηκε χωρίς κάποιο απτό αποτέλεσμα.

Μερικές ώρες μετά την αναχώρηση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, ο Τζο Μπάιντεν επικοινώνησε με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου τονίζοντας «πως επείγει η οριστικοποίηση συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων».

Αναφέρθηκε επίσης στις «επικείμενες συνομιλίες στο Κάιρο για να ξεπεραστούν τα όποια εναπομείναντα εμπόδια».

Την Τετάρτη, ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε σειρά πληγμάτων στον Λίβανο, σκοτώνοντας έξι ανθρώπους, σύμφωνα με τις λιβανικές αρχές. Ανάμεσά τους ήταν ο Χαλίλ αλ Μάκντα, ηγετικό στέλεχος του στρατιωτικού βραχίονα της Φατάχ, που σκοτώθηκε σε πλήγμα εναντίον του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε στη Σαΐντα.

Ο ισραηλινός στρατός τον κατηγόρησε πως «δρούσε για λογαριασμό» του Ιράν και πως ενεχόταν σε «τρομοκρατικές ενέργειες».

Η Χεζμπολά ανακοίνωσε πως εξαπέλυσε χθες κάπου 10 επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στρατιωτικών θέσεων, τόσο στο βόρειο Ισραήλ όσο και στο κατεχόμενο συριακό υψίπεδο του Γκολάν, με ρουκέτες και drones.

«Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε σενάριο» με είτε «αμυντικές» ή «επιθετικές» ενέργειες, διεμήνυσε ο Νετανιάχου κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο βόρειο Ισραήλ.

Σε αυτό το εκρηκτικό φόντο, ο Μπλίνκεν ολοκλήρωσε την περιοδεία του στην περιοχή, αφού προειδοποίησε ότι η πιο πρόσφατη πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας μπορεί να είναι η «τελευταία ευκαιρία» για τη σύναψη συμφωνίας.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που μετέβη στο Ισραήλ, στην Αίγυπτο και στο Κατάρ, διαβεβαίωσε πως η ισραηλινή κυβέρνηση αποδέχθηκε την πρόταση, οι λεπτομέρειες της οποίας δεν έχουν αποκαλυφθεί, και παρότρυνε την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς να κάνει το ίδιο.

Οι Παλαιστίνιοι κατηγόρησαν τις ΗΠΑ ότι πρόσθεσαν στο σχέδιο τους «νέους όρους» που έθεσε το Ισραήλ, ιδίως τη διατήρηση ισραηλινών στρατευμάτων στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με τον Αίγυπτο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ισραηλινό Τύπο, ο ισραηλινός πρωθυπουργός επιμένει ότι οι IDF θα διατηρήσουν σε κάθε περίπτωση τον έλεγχο του λεγόμενου «διαδρόμου της Φιλαδέλφειας», μίας στενής ζώνης γης κατά μήκος των συνόρων Γάζας-Αιγύπτου. Ο Μπλίνκεν τόνισε ότι η Ουάσινγκτον εναντιώνεται σε «μακροπρόθεσμη κατοχή της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ».

Νέες συνομιλίες θα διεξαχθούν εντός της εβδομάδας στο Κάιρο, με τη συμμετοχή του Ισραήλ και των μεσολαβητών (Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ).

Σε χθεσινούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Γάζα, σκοτώθηκαν 27 άτομα, σύμφωνα με την Χαμάς.

Την ίδια στιγμή, σε κιμπούτς του νότιου Ισραήλ, συγγενείς έθαψαν χθες έναν από τους ομήρους, το πτώμα του οποίου ανακτήθηκε από τις IDF, μία ημέρα νωρίτερα, σε τούνελ της Χαν Γιουνίς, μαζί με άλλα πέντε.

«Σε ποιον κόσμο πρέπει οι οικογένειες να εκλιπαρούν, να φωνάζουν και να οδύρονται για να επιστρέψουν οι δικοί τους, ζωντανοί ή νεκροί; Φέρτε τους πίσω όλους», είπε η μητέρα του θύματος, Εσθήρ Μπούσταμπ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...