278
Από τη συνάντηση Μπλίνκεν - Νετανιάχου τη Δευτέρα | X / @IsraeliPM

Μπλίνκεν: Το Ισραήλ αποδέχθηκε την πρόταση για εκεχειρία

Protagon Team Protagon Team 19 Αυγούστου 2024, 21:20
Από τη συνάντηση Μπλίνκεν - Νετανιάχου τη Δευτέρα
|X / @IsraeliPM

Μπλίνκεν: Το Ισραήλ αποδέχθηκε την πρόταση για εκεχειρία

Protagon Team Protagon Team 19 Αυγούστου 2024, 21:20

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου διαβεβαίωσε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ ότι στηρίζει την αμερικανική πρόταση για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας ο Aντονι Μπλίνκεν μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους που διήρκησε σχεδόν τρεις ώρες.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε σε δημοσιογράφους πως η Χαμάς «είναι υποχρεωμένη» να αποδεχθεί κι εκείνη τη συμβιβαστική πρόταση.

Το γραφείο του Νετανιάχου αναφέρθηκε στη συνάντηση του ισραηλινού πρωθυπουργού με τον αμερικανό ΥΠΕΞ μέσω μιας εξίσου λιτής δήλωσης.

Αναφέρεται, συγκεκριμένα, ότι «ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη δέσμευση του Ισραήλ στην παρούσα αμερικανική πρόταση για την απελευθέρωση των ομήρων μας, η οποία λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες για την ασφάλεια του Ισραήλ».

Εξάλλου, ο Μπλίνκεν δεν παρέλειψε να εκφράσει την ανησυχία του για την εμφάνιση πολιομυελίτιδας στη Λωρίδα της Γάζας, συμπληρώνοντας ότι η Ουάσινγκτον συνεργάζεται με την ισραηλινή κυβέρνηση για ένα σχέδιο εμβολιασμού.

Ο ίδιος θα επισκεφθεί ακολούθως την Αίγυπτο και το Κατάρ, όπως σημείωσε, καθώς οι ΗΠΑ εντείνουν τη διπλωματική τους προσπάθεια προκειμένου να υιοθετηθεί η αμερικανική πρόταση που θα τερματίσει τον πόλεμο.

Οι δύο χώρες έχουν αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο, μαζί με τις ΗΠΑ, στις έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Στην πρώτη της αντίδραση μετά την ανακοίνωση των μεσολαβητριών χωρών ότι οι συνομιλίες στη Ντόχα την περασμένη εβδομάδα ήταν «εποικοδομητικές», η τρομοκρατική οργάνωση είχε σπεύσει να απορρίψει τους «νέους ισραηλινούς όρους».

Οι συνομιλίες αναμενόταν να επανληφθούν την τρέχουσα εβδομάδα στο Κάιρο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...