418
Το σούπερ γιοτ Alpha Nero, που ανήκε στον ρώσο ολιγάρχη Αντρέι Γκουρίεφ, ήταν αγκυροβολημένο στην Αντίγκουα από το 2014 | Shutterstock/Arndale

Σε τιμή ευκαιρίας πουλήθηκε γιοτ ρώσου ολιγάρχη

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουλίου 2024, 22:55
Το σούπερ γιοτ Alpha Nero, που ανήκε στον ρώσο ολιγάρχη Αντρέι Γκουρίεφ, ήταν αγκυροβολημένο στην Αντίγκουα από το 2014
|Shutterstock/Arndale

Σε τιμή ευκαιρίας πουλήθηκε γιοτ ρώσου ολιγάρχη

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουλίου 2024, 22:55

Με μια πισίνα που μετατρέπεται σε ελικοδρόμιο ή πίστα χορού, ένα πιάνο με ουρά και καμπίνες για να φιλοξενήσει 12 καλεσμένους μέσα στην πολυτέλεια, το σούπερ γιοτ Alfa Nero φημολογείται ότι αξίζει πάνω από 100 εκατ. δολάρια (92,2 εκατ. ευρώ).

Το πολυτελές σκάφος πουλήθηκε για ένα κλάσμα αυτού του ποσού την περασμένη εβδομάδα, έχοντας παραμείνει για δύο χρόνια σε καθεστώς νομικού κενού λόγω προέλευσης, καθώς ανήκε σε ρώσο ολιγάρχη στον οποίο επιβλήθηκαν οικονομικές κυρώσεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι Times του Λονδίνου αναφέρουν ότι το πλοίο, μήκους 82 μ., που ήταν εγκαταλειμμένο στην Καραϊβική για περισσότερα από δύο χρόνια, πουλήθηκε στην τιμή των 40 εκατ. δολαρίων (36,9 εκατ. ευρώ), σύμφωνα με τον Ρόναλντ Σάντερς, πρεσβευτή της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα στις ΗΠΑ. Ο πρέσβης αρνήθηκε να κατονομάσει τον νέο ιδιοκτήτη του γιοτ επικαλούμενος συμφωνία εμπιστευτικότητας.

Πέρυσι, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google Ερικ Σμιντ επιχείρησε να αγοράσει το Alfa Nero σε δημοπρασία για 67,6 εκατ. δολάρια (62,3 εκτ. ευρώ) – τιμή επίσης σημαντικά χαμηλότερη από την εκτιμώμενη αξία του – 105 εκατ δολάρια (96,8 εκατ. ευρώ).

Ομως η Γιούλια Γκουρίεβα-Μοτλοκόφ, κόρη του ρώσου δισεκατομμυριούχου ιδιοκτήτη εταιρείας λιπασμάτων Αντρέι Γκουρίεφ, στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις, διεκδίκησε την ιδιοκτησία του γιοτ, οδηγώντας τη διαδικασία σε δικαστική διαμάχη. Ο 64χρονος Γκουρίεφ αρνείται ότι είναι ιδιοκτήτης του γιοτ, αλλά το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ισχυρίζεται ότι ο πρώην επικεφαλής της PhosArgo το αγόρασε για 120 εκατ. δολάρια (110,6 εκατ. ευρώ) το 2014.

Ο Γκουρίεφ, του οποίου η εκτιμώμενη προσωπική περιουσία ανέρχεται σε περίπου 9,3 δισ. δολάρια, έχει υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ. Η ιδιοκτησία του γιοτ ήταν εγγεγραμμένη σε μια εταιρεία με την επωνυμία Flying Dutchman Overseas Ltd στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, της οποίας τελικός δικαιούχος ήταν η Γιούλια Γκουρίεβα-Μοτλοκόφ.

Από τότε το Alfa Nero έχει αποκλειστεί στο λιμάνι Φάλμπουθ της Αντίγκουα. Παρά το γεγονός ότι φροντίζεται από ένα μικρό πλήρωμα, η συντήρησή του κοστίζει πάνω από 100.000 δολάρια (92.160 ευρώ) τον μήνα. Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Αντίγκουα, οι λιμενικές αρχές έχουν την εξουσία να δεσμεύουν «εγκαταλειμμένα» σκάφη.

Η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 ώθησε τις Δυτικές κυβερνήσεις να επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις σε ρώσους ολιγάρχες. Αυτό άφησε πολλά σούπερ γιοτ όπως το Alfa Nero εγκαταλειμμένα σε λιμάνια σε διάφορα σημεία του κόσμου, παγιδευμένα σε φαινομενικά ατελείωτες νομικές εμπλοκές.

Η πρώτη πώληση γιοτ ολιγάρχη ήταν εκείνη του «Axioma», που κατασχέθηκε στο Γιβραλτάρ, το 2022. Σύμφωνα με πληροφορίες ανήκε στον 60χρονο δισεκατομμυριούχο της χαλυβουργικής Ντμίτρι Πουμπιάνσκι, άξιζε 71 εκατ. ευρώ και πουλήθηκε σε δημοπρασία έναντι «μόνο» 41,5 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...