374
Η 63χρονη αρχιτέκτων-μηχανικός συνελήφθη με τη διαδικασία του αυτοφώρου | REUTERS / φωτ. αρχείου

Κύκλωμα εκβιαστών: Σε αναστολή η υψηλόβαθμη υπάλληλος της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2024, 14:28
Η 63χρονη αρχιτέκτων-μηχανικός συνελήφθη με τη διαδικασία του αυτοφώρου
|REUTERS / φωτ. αρχείου

Κύκλωμα εκβιαστών: Σε αναστολή η υψηλόβαθμη υπάλληλος της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2024, 14:28

Σε αναστολή καθηκόντων τέθηκε, με συνοπτικές διαδικασίες, από την υπουργό Πολιτισμού η 63χρονη υψηλόβαθμη υπάλληλος της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και Κυκλάδων, που συνελήφθη ως κεντρικό στέλεχος της εγκληματικής οργάνωσης εκβιαστών.

Η 63χρονη αρχιτέκτων-μηχανικός συνελήφθη με τη διαδικασία του αυτοφώρου, κατηγορούμενη για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, για δωροληψία υπαλλήλου, ψευδή βεβαίωση, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου και παράβαση καθήκοντος τελεσθείσες κατ΄ επάγγελμα και κατ΄ εξακολούθηση.

Την ίδια τύχη είχαν και οι άλλοι δύο εμπλεκόμενοι υπάλληλοι του ΥΠΠΟ, ένας 55χρονος αρχαιολόγος και ένας 54χρονος εργατοτεχνίτης, αμφότεροι συνδικαλιστές , οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για δωροληψία υπαλλήλου, παράβαση υπηρεσιακού απορρήτου και παράβαση καθήκοντος.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, σε συνέχεια του εγγράφου που απεστάλη την Τρίτη από την Ελληνική Αστυνομία, στο οποίο γίνεται αναφορά στις ποινικά κολάσιμες και πειθαρχικά ελεγκτέες συμπεριφορές υπαλλήλων του υπουργείου, με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη,  τίθενται αμέσως σε αναστολή καθηκόντων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων και ακολουθεί η προβλεπόμενη διαδικασία ουδεμίας ανοχής.

Από τα πιο ακριβοπληρωμένα μέλη της οργάνωσης, καθώς λόγω ακριβώς των «υψηλών» υπηρεσιών που προσέφερε, οι «ταρίφες» της υπολογίζονται από 6.000 μέχρι 10.000 ευρώ για κάθε υπόθεση, η εν λόγω υψηλόβαθμη υπάλληλος του ΥΠΠΟ συνέτασσε κατόπιν συνεννόησης με την 43χρονη αρχηγό της σπείρας, πλαστές βεβαιώσεις με τη σφραγίδα της υπηρεσίας της ή/και επιχειρούσε να ασκήσει επιρροή στα μέλη των Συμβουλίων τα οποία εξέταζαν αιτήματα αδειοδότησης επιχειρηματιών-«πελατών» του κυκλώματος.

Μία από τις περιπτώσεις στην οποία εμπλέκεται η 63χρονη αφορά την κατασκευή πολυτελούς καταστήματος ρούχων διάσημου ξένου σχεδιαστή στη Χώρα της Μυκόνου, το οποίο εγκαινιάστηκε προσφάτως. Για την εξασφάλιση των απαραίτητων εγγράφων που αφορούσαν το συγκεκριμένο κατάστημα, αλλά και ένα ακόμη υπό κατασκευή κατάστημα στην Αθήνα, επί της οδού Ερμού, η υπάλληλος φέρεται να έλαβε αμοιβή 6.000 ευρώ, την οποία μάλιστα, όπως προκύπτει από τις επικοινωνίες που έχουν στα χέρια τους οι Αρχές, εισέπραξε μέσα στο γραφείο της από τον αδελφό της αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης, ο οποίος είχε αναλάβει ρόλο εισπράκτορα-ταμία.

Οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν την Τετάρτη στον ανακριτη, την ώρα που στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ βρίσκονται οι σημειώσεις -τα λεγόμενα τεφτέρια- που κρατουσε η αρχηγός της εγκληματικής με τα χρωστούμενα από τους εκβιασμούς, τις ταρίφες και εννοείται τη λίστα των θυμάτων (δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του Οpen στο βίντεο κάτω)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...