348
Το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν οι εργαζόμενοι στην World Central Kitchen, μετά τον βομβαρδισμό του | REUTERS/Ahmed Zakot

Ισραήλ: «Σοβαρό λάθος» ο βομβαρδισμός που σκότωσε τους επτά εργαζομένους της ΜΚΟ

Protagon Team Protagon Team 3 Απριλίου 2024, 10:08
Το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν οι εργαζόμενοι στην World Central Kitchen, μετά τον βομβαρδισμό του
|REUTERS/Ahmed Zakot

Ισραήλ: «Σοβαρό λάθος» ο βομβαρδισμός που σκότωσε τους επτά εργαζομένους της ΜΚΟ

Protagon Team Protagon Team 3 Απριλίου 2024, 10:08

Ο επικεφαλής του στρατού του Ισραήλ παραδέχθηκε πως διαπράχθηκε «σοβαρό λάθος» όταν εξαπολύθηκε ο αεροπορικός βομβαρδισμός από τον οποίο σκοτώθηκαν τη Δευτέρα επτά εργαζόμενοι της ΜΚΟ World Central Kitchen στη Λωρίδα της Γάζας, μία τραγωδία που προκαλεί διεθνή κατακραυγή.

«Το συμβάν αυτό ήταν σοβαρό λάθος», που «δεν έπρεπε να έχει γίνει», είπε ο αρχηγός του ισραηλινού ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Χερτσί Χαλεβί, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στο X. Επικαλέστηκε «λαθεμένη νυχτερινή αναγνώριση» σε «πολύ περίπλοκες συνθήκες».

Την Τρίτη, ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ εξέφρασε τα «ειλικρινή συλλυπητήριά του» και «τη βαθιά θλίψη» του για τον βομβαρδισμό, ενώ ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έκανε λόγο για πλήγμα «χωρίς πρόθεση», για «τραγικό» συμβάν.

Η WCK, η οποία εδρεύει στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε πως «αναστέλλει τη δραστηριότητά της» μετά τον βομβαρδισμό το βράδυ της Δευτέρας εναντίον αυτοκινήτων που έφεραν σε ευδιάκριτα σημεία τον λογότυπό της στην Ντέιρ αλ Μπάλα, στην κεντρική Γάζα.

Τα επτά θύματα είναι ένας 25χρονος Παλαιστίνιος, μία 43χρονη Αυστραλή, ένας 35χρονος Πολωνός, ένας 33χρονος Αμερικανοκαναδός, καθώς και τρεις Βρετανοί, 57, 33 και 47 ετών.

Κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί αντέδρασαν πολύ έντονα, με τον ΟΗΕ να καταγγέλλει την «περιφρόνηση του διεθνούς ανθρωπιστικού Δικαίου» από τον ισραηλινό στρατό και ακόμη και τις ΗΠΑ, τον πιο στενό σύμμαχο του Ισραήλ σε διεθνές επίπεδο, να εκφράζουν «αγανάκτηση».

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε «αγανακτισμένος» και «συντετριμμένος» και τόνισε ότι ο ισραηλινός στρατός δεν προστατεύει «αρκετά» τους εθελοντές που πάνε να μοιράσουν τρόφιμα στους «πεινασμένους» Παλαιστινίους.

«Αυτό είναι απαράδεκτο» και αποτελούσε «αναπόφευκτη συνέπεια του τρόπου που διεξάγεται ο πόλεμος», είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, επαναλαμβάνοντας για πολλοστή φορά την έκκλησή του να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός, να αφεθούν ελεύθεροι οι όμηροι και να επιτραπεί να εισέλθουν μεγαλύτερες ποσότητες βοήθειας στη Γάζα.

Ο θάνατος των επτά μελών της World Central Kitchen αυξάνει τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στις τάξεις ανθρωπιστικών οργανώσεων στα 196, «από τα οποία 175 και πλέον εργάζονταν για τον ΟΗΕ», πρόσθεσε.

Τα πτώματα των έξι Δυτικών αναμένεται να μεταφερθούν σήμερα στο συνοριακό φυλάκιο στη Ράφα ενόψει του επαναπατρισμού τους, δήλωσε ο Μαρουάν αλ Χαμς, διευθυντής του νοσοκομείου Αμπού Νάτζαρ, στην πόλη αυτή πάνω στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...