282
Οι προεκλογικές ομιλίες του Στουμπ σκόρπισαν ρίγη: έγιναν μέσα στο φινλανδικό καταχείμωνο | Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto via REUTERS

Φινλανδία: Νίκη και για την ΕΕ, την Ουκρανία και το ΝΑΤΟ

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2024, 17:32
Οι προεκλογικές ομιλίες του Στουμπ σκόρπισαν ρίγη: έγιναν μέσα στο φινλανδικό καταχείμωνο
|Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto via REUTERS

Φινλανδία: Νίκη και για την ΕΕ, την Ουκρανία και το ΝΑΤΟ

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2024, 17:32

Τη σημασία της επικράτησης του Αλεξάντερ Στουμπ στις φινλανδικές εκλογές υπογράμμισε με δυο λέξεις, κυριολεκτικώς μιλώντας, η Corriere della Sera: πέραν πάσης αμφιβολίας, ο συγκεκριμένος πολιτικός είναι «ευρωπαϊστής» και «ουκρανόφιλος» – οι Ιταλοί άνετα μπορούσαν να σημειώσουν και «ΝΑΤΟϊκός», όμως στον τίτλο τουλάχιστον του σχολίου τους απέφυγαν τη συγκεκριμένη νύξη.

«Τι επιτυχημένη επάνοδος στην πολιτική ήταν αυτή για τον Στουμπ! Ο 55χρονος του κεντροδεξιού κόμματος Εθνικός Συνασπισμός εξελέγη πρόεδρος στον δεύτερο γύρο με ποσοστό 51%» έγραψε το μιλανέζικο μέσο και αμέσως έκανε τις συστάσεις.

«Ο Στουμπ διετέλεσε ευρωβουλευτής, υπουργός Εξωτερικών, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, υπουργός Οικονομίας και, τέλος, πρωθυπουργός (2014-2015). Το 2017 εγκατέλειψε τη δημόσια ζωή, θεωρώντας ότι είχε προσφέρει ό,τι μπορούσε στη χώρα του, όμως του άλλαξε γνώμη η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως μας είπε. Και ο αντίπαλός του στις εκλογές της Κυριακής, ο Πράσινος Πέκα Χααβίστα, και αυτός ευρωπαϊστής και ουκρανόφιλος είναι!»

Η Corriere έδωσε τη σοβαρή, για το ΝΑΤΟ κυρίως, πληροφορία ότι ως Πρόεδρος Δημοκρατίας ο Στουμπ θα είναι και διοικητής των φινλανδικών ενόπλων δυνάμεων. «Παίρνει τη σκυτάλη από τον Σάουλι Νιινίστο [σ.σ.: του ιδίου κόμματος με τον Στουμπ], ο οποίος στα 12 χρόνια της προεδρίας του υποστήριξε την ιστορική ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ».

Κλείνοντας το σημείωμά της η Corriere απέδειξε και ότι ο νέος πρόεδρος της Φινλανδίας δεν υστερεί σε ΝΑΤΟϊκό ζήλο: «Κατά τη διάρκεια της τελευταίας συζήτησης που είχαμε με τον Στουμπ πριν από την ψηφοφορία μάς είπε ότι θέλει να εμβαθύνει τη σχέση με την Ατλαντική Συμμαχία διότι ο ίδιος είναι υπέρ της μόνιμης ανάπτυξης δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο φινλανδικό έδαφος, όπως και της διέλευσης ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων. Η μοναδική ένστασή του αφορά τα πυρηνικά όπλα. Δεν θέλει να αποθηκευτούν εκεί».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...